Žvaigždžių liga – vienas iš realybės šou elementų

„Man patinka, kai mane žino „a la muzikoj”. Bet kai knaisiojasi po gyvenimą – ką veikiu, ką darau, kurioj vietoj nusiperdžiu, tai… – atsiprašau”, – toks buvo Rūlės iš „Kelio į žvaigždes” atsakymas, kai jo pasiteiravau apie populiarumą ir „sužvaigždėjimą”.

Žvaigždžių liga panaši į vėjaraupius. Dar nė nepradėję eiti į mokyklą vėjaraupiais perserga visi vaikai. Žvaigždžių liga neaplenkia nė vieno, kuris bent kiek žinomas ir dažnai matomas TV ekrane.

Kaip laiku pradėti gydyti vėjaraupiai išgydomi be sunkesnių pasekmių, taip ir spėjus atsikratyti „žvaigždiškumo”, galima greičiau pasiekti kūrybinių aukštumų. Įsisenėję vėjaraupiai veide palieka randus, o „sužvaigždėjusios” garsenybės kartais iš aukštybių veidu krenta į žemės dulkes.

Vaistų, apsaugančių nuo šių ligų, nėra. Bet pagydyti jas galima. Pirmoji neatspari briliantinei žalumai, o antroji – Tru Sabakos parodytai geltonajai kortelei, reiškiančiai įspėjimą, (LNK „Kelias į žvaigždes) ir arogantiškojo DJ Momo (akt. Vytautas Šapranauskas) nekorektiškiems juokams (TV3 „Dangus”).

Apie „sužvaigždėjimą” – realybės šou žvaigždės, jų gamintojai ir žmogus iš šalies.

„Kiti „žvaigždėja”, aš – ne”

„Tiesą pasakius, ryškių „Dangaus” dalyvių „sužvaigždėjimo” simptomų – vėmimo, bėrimo, šlapimo nelaikymo, – juokėsi realybės šou mokytojas-kuratorius Saulius Urbonavičius-Samas, – aš dar nepastebėjau. Tačiau yra žmonių, kurie laimėję finaliniame šeštadienio koncerte prieš kitus jaučiasi pranašesni. Nevengia pamokyti kolegų ir kartoja: „Aš padariau…”. Nors tiesa yra tokia, kad prie dainos dirba daug žmonių”.

Samo minčiai apie neryškų „sužvaigždėjimą” antrino ir Marius Berenis-Tru Sabaka, „Kelio į žvaigždes” vadybininkas. „Daugelis realybės šou dalyvių jau susirgo. Bet kiekvienas serga skirtinga forma – pas vienus tų simptomų nė nepastebime, o kitų liga – ypač aštri. Tai priklauso nuo žmogaus ir jo asmenybės.”

Neseniai iš „Dangaus” iškritusi skandaliste vadinta Dovilė Miknaitytė tikino, jog per mėnesį laiko (tiek ji išbuvo „Danguje”) susirgti žvaigždžių liga jai buvo neįmanoma. „Nežinau, kaip kiti, bet aš – niekada”, – nukirto mergina.

Viena iš ryškiausių šios ligos aukų, pasak Dovilės, – Antanas. „Kartais praslysdavo tokie dalykai: gauna gerbėjų laiškus ir kalba apie save – koks jis bus populiarus po šou, kaip jis tuo naudosis.”

Tiesa, Dovilė sako nepastebėjusi, jog savo pranašumu būtų naudojęsi „Dangaus” lyderiai, surinkę daugiausiai vertinimo komisijos balsų. „Vaidas nors ir atrodo savimi pasitikintis, tačiau toks nėra. Jis labai jaudinasi ir nedrąsiai reaguoja į kai kuriuos dalykus.”

„Sužvaigždėti” per dvi savaites „Kelyje į žvaigždes” nepavyko ir Sigitai Jonynaitei. „Jei žmogus niekur nėra dainavęs ir jo niekada nelydėjo sėkmė, tai, patekęs į realybės šou, jis galbūt ir susirgs ta liga. Aš dainuoju jau seniai, todėl susirgti šia liga man nepavyko. Nors, nematant savęs iš šalies, sunku ką nors sakyti.”

Išlepo

Kone visi kalbinti pašnekovai tvirtino, kad žmogus, sergantis žvaigždžių liga, niekada to nepripažins.

Tru Sabaka pasakojo, jog su dalyviais „Kelyje į žvaigždes” šia tema nediskutavo. „Kai aš kalbu apie tai, jie tyli, nekomentuoja. Todėl atsakyti, ar jie pripažįsta sergą, ar ne, negaliu. Didesnė dalis tų žmonių yra protingi. Manau, kad patys supranta, jog yra išlepinti gerų dabartinių gyvenimo sąlygų, gerbėjų dėmesio ir palaikymo.”

„Taip taip, – į telefono ragelį sunkiai dūsavo Rūlė. – Mes išlepom. Tinginiai pasidarėm. Pradžioje viskas buvo įdomu – dirbau. Dabar tik valgau ir miegu.”

Provokuojamas prisipažinti apie „sužvaigždėjimą” Rūlė nepasidavė. „Aš „nesužvaigždėjau”. O šiaip man nusispjauti, kaip jūs tai vadinate. Išeisiu iš čia, ir viskas pasibaigs”, – tikino vaikinas.

„O jūsų, Rūle, išsišokimai? Kad ir paskutinis – su šokėja? (girtas Rūlė vieną iš šokėjų, pagriebęs už galvos, lenkė prie juosmens. Po incidento merginai ant kaklo liko kraujosrūvos. – Aut. past.) Panašu, jog daug sau leidžiate.”

Rūlė: „Koks ten išsišokimas! Kažkokia nesąmonė! Šokėja pradėjo, o aš nenorėjau likti skolingas. Štai ir viskas. Kokios čia problemos. Nesuprantu. Televizija mane parodė kaip baisiausią žudiką ir plėšiką. Š… Tai – ne vien mano kaltė. Mes abu kalti.”

Deja, aplinkiniai kiek kitokios nuomonės apie smarkuolį Rūlę. Tru Sabaka: „Jei atsimenate, Rūlei buvo parodyta geltona kortelė (įspėjimas). Tai buvo reakcija į tai, jog Rūlė parodė nepagarbą kolegoms ir žmonėms, kurie su juo dirba.”

Stabdžiai

TV kritikas ir Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos instituto docentas Žygintas Pečiulis, kalbėdamas apie realybės šou rengėjų bandymus užkirsti kelią dalyvių „žvaigždėjimui”, prisiminė: „Dar pirmąjį mėnesį Rūlė scenoje Arūnui Valinskui išdrįso pasakyti, kad jis nėra toks pamaiva ir išpuikęs, kaip „šoumenas”. A. Valinskas, negailėdamas brangaus laiko ir nepaisydamas savo įvaizdžio, atbėgo į dalyvių apartamentus ir lietuviškais bei nelietuviškais žodžiais pasakė, ką galvoja apie Rūlės išsišokimą. Manau, jog tokio pobūdžio „žvaigždiškumui” buvo užkirstas kelias.

Tuo metu TV3 variante lengvas priešnuodis, parodantis „sužvaigždėjusiems” dalyviams jų vietą – DJ Momo, kurį vaidina V. Šapranauskas. Kai vieni mokytojai giria, jis „Dangaus” dalyvius peikia. Tyčiodamasis iš jaunuolių ir nesilaikydamas taisyklių, jis, atrodo, parodijuoja išsigimusią žvaigždę. Tačiau kartais suabejoju, jis tikrai parodijuoja ar išties toks yra”.

„Žvaigždėjimas” – natūralus”

Iškritusioji iš „Kelio į žvaigždes” Sigita tikino, kad dalyvių „pasikėlimą” skatina šeštadienio koncertai, kai, atsisėdę prie „karštojo” mikrofono, jie pamato, kiek žmonių už juos balsuoja. „Taip dalyviai sužino, ar juos lydi sėkmė, ar ne”.

Paklaustas, ar galima išvengti „sužvaigždėjimo”, TV kritikas Ž. Pečiulis purtė galvą. „Sužvaigždėjimas” – viena iš realybės šou sudėtinių dalių. Jis – neišvengiamas. Tik įsivaizduokit, kaip jaunuoliui, kuris draugų rate barškino gitara, reaguoti, kai iš jo prašo autografų, kai Panevėžyje anšlagas, o Alytuje vietoj mažos salės, kurioje nesutelpa visi norintys, keliamasi į Sporto rūmus. Taigi, „žvaigždėjama” natūraliai.”

„Pasikelti” trukdo darbas

Samas įsitikinęs, kad „sužvaigždėjimą” įmanoma prislopinti. „Reikia, kad dalyviai daug dirbtų. Be to, „dangiečius” mokytojai dažnai kritikuoja. Tik nepagalvokite, kad jie „lupami” vien už tai, kad „nesužvaigždėtų”. Kritika yra konstruktyvi.

Apskritai labai rimtai žiūrime į mokymą. Atėjus naujiems dalyviams – Martai ir Donatui – įsitikinome, kad senieji, intensyviai dirbę ir kasdien mokęsi, per trumpą laiką pasiekė gerų rezultatų”.

Docentas Ž. Pečiulis apie „Dangaus” mokytojų kritiką kiek kitokios nuomonės. „Mane labiausiai nustebino, gal net šokiravo, kai realybės šou pradžioje tikrosios žvaigždės demonstravo savo aroganciją bei bandė pašiepti ir „pastatyti į vietą” „Dangaus” dalyvius. Esu pedagogas, dėstau studentams, todėl žinau, kad, daužant per nagus, nieko nepasieksi.

Priešingai, leidimas pasidžiaugti „žvaigždiškumu” – autografais, minios reakcija – yra teigiamas dalykas. Dalyviams tai – padėka už jų darbą, pastangas ir pasiektus rezultatus.”

„Ir man taip buvo…”

Buvo laikas, kai šiandieniniai žvaigždžių „darytojai” – Samas ir Tru Sabaka – kažkada patys sirgo.

„Ačiū Dievui, viskas susitvarkė, – juokėsi S. Urbonavičius. – Kas padėjo? Savikritika ir tikslai. Jei žmogaus tikslas – išgarsėti, tai žvaigždžių liga – neišgydoma. Bet jei žmogaus tikslas – tobulėti, viskas praeis. Trumpi priepuoliai būna kiekvienam, nes dėmesys žmogų iškelia į puikybę.”

Žvaigždžių liga M. Berenis susirgo ir nuo jos pagijo netikėtai. „Ja suserga visi, patekę į šou verslą. Persirgti reikia, kad įgautum imunitetą. Tai – lyg koks gripas. Dabar, kai viską permąstau, suvokiu, kad porą metelių vaikščiojau užrietęs nosį. Dėl to kentėjo artimieji.”

Rūpesčiai laukia ateity

Panašu, kad tikrieji rūpesčiai realybės šou dalyvių laukia išėjus į „laisvę”.

„Kai jie išeis iš „Dangaus”, – mintis dėstė Samas, – sulauks ypatingo dėmesio: praeiviai kalbins, prašys autografų. Kas dirbs toliau, tobulės, tas tikriausiai liks scenoje. Kas tokių tikslų neturės, greit bus užmirštas”.

Apie būsimus sunkumus savo jauniesiems kolegoms pasakojo ir Tru Sabaka. „Ne kartą sakiau: kol jie „Kelyje į žvaigždes” – viskas paprasta ir lengva. Bet kai baigsis realybės šou, jiems pradės stigti dėmesio. Dalyviai turėtų būti tam pasiruošę.”

Išvados

„Sužvaigždėjimas” – neišvengiamas, nes jis sudėtinė realybės šou dalis. Tačiau jis reikalingas – tai tarsi atlygis už dalyvių darbą ir pastangas. Bet, kaip ir kiekvienoje gyvenimo situacijoje, svarbiausia – neperlenkti lazdos.

„Tvarkingi ir taisyklingi realybės šou su sušukuotais žmonėmis niekam neįdomūs. Dalyvių „žvaigždiškumas” skatinamas tam, kad kitą kartą juos būtų galima pravirkdyti. Arba – kuo aukščiau ant šakių, tuo skaudžiau krenti”, – sakė Ž. Pečiulis.

Žvaigždžių liga – kaip ir vėjaraupiai – kuo anksčiau susergi, tuo lengvesnė būna ligos forma. Ir duok Dieve, kad jaunosios žvaigždės po muzikinių realybės šou į žemės dulkes pultų ne iš labai aukštai.

Auksė Bogužaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Žvaigždžių liga – vienas iš realybės šou elementų"

  1. nezvaigzde

    Ir as noreciau tapti zvaigzde….. 👿

  2. Rugiagele

    Kažkur skaičiau,kad atsiradus norui pasijusti žvaigžde, reikia atsisėsti ant eglutės 😀 😀 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.