Amžius negali trukdyti

Laikraščiuose bei internete vis dar mirga darbo pasiūlymai, kuriuose nurodomas ir amžiaus cenzas. Darbdaviai dažniausiai ieško darbuotojų, kurie būtų jaunesni nei 40 metų. Toks reikalavimas pažeidžia įstatymus.

Darbo skelbimuose taip pat draudžiama reikalauti informacijos apie lytį, šeimyninę padėtį bei privatų gyvenimą.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėja Laima Vengalė teigė, jog daugiausiai diskriminacinių pažeidimų pasitaiko privačiame sektoriuje. „Čia klesti visiška anarchija”, – neslėpė pašnekovė.

Valstybės tarnyboje galinčių dirbti žmonių amžius reglamentuotas įstatymiškai. Teisės aktuose įteisinta, jog valstybės tarnybą žmogus turi apleisti, kai jam sukanka 62 metai. Tačiau darbdaviui leidus, šis amžius gali būti pratęstas dar penkeriais metais.

Sukarintose struktūrose taip pat reglamentuotas darbuotojų amžius. Į užtarnautą senatvės pensiją čia išeina vos 50 sulaukę darbuotojai.

Kitose įmonėse bei įstaigose, taip pat ir privačiame sektoriuje darbuotojai gali dirbti iki oficialaus pensinio amžiaus.

„Įstatymą pažeidžiančių skelbimų žymiai sumažėjo. Tačiau niekas negali sukontroliuoti darbdavio, kuris jau susitikęs su potencialiu darbuotoju jo nepriima dėl amžiaus”, – kalbėjo L.Vengalė.

Nors nubausti tokius darbdavius padėtų žmonių skundai, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba jų nesulaukia. Žmonės tik telefonu paprašo patarimo, kaip elgtis. „Vieną moterį ilgai įkalbinėjome rašyti skundą. Ji pasakojo, kad būtent dėl amžiaus į darbą jos nepriėmė net penkiose bendrovėse. Tačiau apie 40 metų moteris oficialaus skundo taip ir neparašė, nes bijojo, kad tai jai nepakenktų”, – patirtimi dalijosi patarėja.

L.Vengalės žodžiais, darbdaviams rengiami įvairūs seminarai. Juose stengiamasi įtikinti, jog vyresnis žmogus įmonėje taip pat gali būti reikalingas. „Tačiau darbdavius dar reikia šviesti ir šviesti”, – teigė pašnekovė.

Tačiau ji įsitikinusi, jog ateityje ir į vyresnio amžiaus žmones bus pradėta žiūrėti teigiamai. Amžius jiems nebetaps kliūtimi ieškoti darbo. Viena iš tokio pasikeitimo priežasčių – darbo jėgos trūkumas.

Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.