Mokytojos įtūžis prasiveržė smurtu

Kumščiu mokytojos tramdytas septintokas į namus grįžo ištinusia nosimi ir kruvinais drabužiais.

Šis incidentas įvyko Pasvalio „Lėvens” pagrindinėje mokykloje per biologijos pamoką.

13 metų moksleivis Rokas (vardas pakeistas) biologijos mokytojos metodininkės 54 metų Sofijos Kildišienės paprašė grąžinti jo pratybų sąsiuvinį, kad galėtų atlikti ant lentos užrašytą užduotį.

Pedagogė atsakė sąsiuvinio neturinti. Tada mokinys priėjo prie lentos ir rankomis nutrynė dalį užrašytos užduoties.

S.Kildišienė įtūžo dėl tokio nepilnamečio elgesio ir smogė jam į veidą. Moksleiviui iš nosies pasipylė kraujas.

Delnais užsidengęs veidą Rokas nuėjo į medicinos kabinetą, o mokytoja toliau tęsė pamoką.

Bendrosios praktikos slaugytoja Gita Naudžiūnienė suteikė berniukui pirmąją pagalbą, sustabdė kraujavimą.

Pasijutęs geriau moksleivis, kadangi buvo paskutinė pamoka, išėjo į namus.

Slaugytoja apie sumuštą septintoką pranešė mokyklos direktoriui Daniui Vaišnorui.

Šis incidentas įvyko lapkričio 7 dieną, tačiau viešumon atsitiktinai iškilo tik dabar, nes policijai apie tai nebuvo pranešta.

D.Vaišnoras įvykį, kurio metu nuo pedagogės nukentėjo nepilnametis, bandė nuslėpti ir nuo savo darbdavių – savivaldybės administracijos direktoriaus Edvardo Trinkūno bei Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Kazio Poleko.

Pastarasis apie konfliktą sužinojo tik iš „Panevėžio ryto” korespondento.

„Mokytoja nesusivaldė. Ji sąmoningai buvo išvesta iš kantrybės, tačiau mušti vaiko neturėjo teisės. Kaip bebūtų sunku, prieš moksleivį kelti rankos pedagogas neturi teisės”, – „Panevėžio rytui” sakė „Lėvens” pagrindinės mokyklos direktorius.

Jis teigė išsiaiškinęs konflikto aplinkybes ir už šiurkštų darbo pareigų pažeidimą S.Kildišienei skyręs drausminę nuobaudą – papeikimą.

Pasak D.Vaišnoro, nuo 1987 metų „Lėvens” pagrindinėje mokykloje dirbanti S.Kildišienė anksčiau neturėjo jokių nuobaudų.

Gynėsi trenkusi kumščiu

Direktorius sakė gavęs S.Kildišienės, nuo jos nukentėjusio Roko bei kelių jo klasės draugų paaiškinimus.

Sumušto trylikamečio klasės draugai paaiškinimuose direktoriui rašė, kad mokytoja nesusivaldė ir delnu trenkė Rokui.

Tuo tarpu S.Kildišienė mokyklos vadovui raštu teisinosi prie lentos stovėdama ir sukdamasi į klasę netyčia alkū- ne kliudžiusi šalia atsistojusį moksleivį.

Direktoriaus manymu, toks mokytojos pasiaiškinimas yra nenuoširdus.

Tačiau korespondento kalbinta biologijos mokytoja pateikė jau kitą versiją. Pasak jos, trylikametį mokinį ji kliudžiusi ne alkūne, bet plaštaka.

„Gailėjausi, kad taip atsitiko. Toks įvykis – pirmas per mano daugiau nei 30 metų darbo pedagoginį stažą. Tikrai nenorėjau Roko sumušti. Po incidento atsiprašiau ir vaiko, ir jo motinos”, – tikino S.Kildišienė.

Motinai kalta neprisipažino

Roko motina „Panevėžio rytui” pasakojo, kad į namus jos sūnus iš mokyklos grįžo kruvinais drabužiais.

Paauglys motinai dievagojosi dalį užduoties nuo lentos nuvalęs netyčia, kai priėjęs prie mokytojos prašyti atiduoti pratybų sąsiuvinį rankomis atsirėmė į lentą.

Apie šį įvykį pasvalietė kalbėjosi su mokyklos direktoriumi. Moteris vadovo paprašė, kad nei Rokui, nei kitiems trims jos vaikams, besimokantiems „Lėvens” pagrindinėje mokykloje, biologijos nebedėstytų S.Kildišienė.

„Pati savo vaikų nemušu, tai ir mokytoja negali prieš juos kelti rankos. Į mano namus atėjusi biologijos mokytoja pareiškė, kad mes jai turime atleisti, nes esą Roką netyčia kliudžiusi alkūne”, – tvirtino trylikamečio motina.

Ji sakė nesuprantanti, kodėl nekalta save laikanti pedagogė prašė atleidimo.

Roko klasės auklėtoja Danutė Gabriūnienė kolegės sumuštą paauglį apibūdino kaip judrų, tačiau nepiktybinį, draugišką, visada kitiems padėti pasiruošusį vaiką.

„Šį įvykį aptarėme su mano auklėjamosios klasės seniūnų taryba. Norėjau palyginti kolegės ir mokinių pasakojimus apie šį konfliktą. Juose ne viskas sutapo”, – sakė D.Gabriūnienė.

Direktoriui incidentas – smulkus įvykis

Apie kruviną mokinio ir mokytojos konfliktą tik iš „Panevėžio ryto” korespondento sužinojęs Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas K.Polekas neslėpė pasipiktinimo.

„Direktorius mane arba savivaldybės administracijos direktorių privalo informuoti apie visus nelaimingus atsitikimus jo vadovaujamoje švietimo įstaigoje”, – sakė K.Polekas.

Jis korespondento akivaizdoje paskambino D.Vaišnorui ir pareikalavo kitą rytą atnešti raštišką konflikto paaiškinimą bei nurodyti jo nuslėpimo priežastis.

Telefonu iš D.Vaišnoro išgirstas pasiteisinimas, esą šis atsitikimas smulkus, todėl apie jį skyriaus vedėjui ir nepranešęs, dar labiau nustebino K.Poleką.

„Pedagogės smurtas – netoleruotinas. Manau, jog jai stinga kompetencijos. Kaip bebūtų sunku dirbti su mokiniais, mušti jų negalima. Yra kitos priemonės susinervinus suvaldyti klasę: padaryti pertraukėlę, išeiti nusiraminti iš pamokos, pasikviesti mokyklos administracijos atstovus, kalbėtis su mokinio tėvais, pagalbon pasitelkti socialinį pedagogą”, – teigė Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Sigitas Savickas

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Mokytojos įtūžis prasiveržė smurtu"

  1. OLGA

    „Pati savo vaikų nemušu, tai ir mokytoja negali prieš juos kelti rankos. TOKI MOTINOS ZODZIAI, JEI BUTU MOTINA LABIAU VAIKA AUKLEJUS, VAIKAS TAIP CHULIGANISKAI NESIELGTU.

  2. wit

    bet tikrai jau kad chuliganas… lenta nuvale….uz tai reikia trenkt per veida??? ka tu cia rasai??? pacia turbut dauze vaikysteje kad tokias nesamones rasai.

  3. lenke

    ir vaikui, ir mokytojai reikia gydyti nervus 😳 😳 😳

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.