Pražūtinga strategija

Kuo aršiau premjero žmona įrodinėja savo tiesą, tuo gilesnę duobę išsikasa.

Pulti teisintis – klaida

Spaudoje savo pasiteisinimus spausdinanti Kristina Brazauskienė užtikrintai žygiuoja politinės savižudybės link.

Tuo neabejoja nei patyrę politikos ekspertai, nei viešųjų ryšių specialistai, nei psichologai.

Pagal viešųjų ryšių dėsnius, blogiausia, ką gali daryti puolamas ir prie kryžiaus kalamas politikas – desperatiškai gintis.

Įvaizdžio specialistai ir sociologai jau seniai pastebėjo – pakanka 9 parų, kad išblėstų pats didžiausias skandalas. Tiek užtenka, kad žmonės nebeatsimintų net ir pačios didžiausios kritikos lavinos.

O jei tik puolamas žmogus ima aršiai gintis ir viską neigti – skandalas įsisiūbuoja ir užsitęsia. Nepriklausomai nuo to, kaip garsiai ir ką aiškins besiginantis veikėjas, visuomenė jį ilgam įsidėmės kaip pašlijusios reputacijos skandalistą.

Nepasimokė iš vyro

Tačiau premjero žmona Kristina laikosi priešingos taktikos.

Šiomis dienomis ji užsisakė spaudoje krūvas įvairiausių paneigimų apie jos viešbučio „Crowne Plaza” reikalus ir taip įklampino save jau ne iki pažastų, o iki pat ausų.

Neigimas – primityvus sovietiniam mentalitetui būdingas metodas. Leidimas skandalui užgesti – šiuolaikiško mąstymo pavyzdys.

Keista, kad premjerienė per tiek metų nepasimokė elgesio iš savo vyro Algirdo Brazausko. Jis visąlaik nekreipdavo dėmesio į su juo susijusius skandalus ir iš kiekvienos balos išlipdavo sausas.

Kitas pavyzdys, kad nereikia vykdyti aršios neigimo politikos – būsimosios Vokietijos kanclerės Angelos Merkel sėkmė. Kad ir kiek ši moteris buvo puolama, nekreipdė į tai dėmesio, todėl ir pasiekė karjeros viršūnę.

Panašiai elgėsi ir buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas per skandalą su Monica Lewinsky. Iš dalies pripažinęs savo klaidą, jis išsaugojo prezidento kėdę.

A.Katkevičius: „Čia kvepia nervais”

Kad labiau verta tylėti ir elgtis santūriai, o ne neigti, patvirtino ir žinomas viešųjų ryšių specialistas Aurelijus Katkevičius: „Tai – elementari psichologija! Jei tu nepuoli oponuoti – anksčiau ar vėliau viskas nurimsta. Žmogaus atmintis netveria ilgiau kaip dvi ar tris dienas. O atsakydamas ir teisindamasis tu sustiprini neigiamos žinios veikimą”. A.Katkevičius nevadintų to viešųjų ryšių triuku, o paprastu psichologiniu niuansu, kuriuo šeimyniniame gyvenime naudojasi kiekvienas vyras ir kiekviena žmona. „Kai kurie net turi instinktus, ir jie pakankamai gerai veikia”, – juokėsi A.Katkevičius.

Paklaustas, kaip vertina laikraščiuose paneigimus išspausdinusios K.Brazauskienės manevrą, viešųjų ryšių profesionalas nedvejojo: „Aš jai nebūčiau pataręs to daryti. Čia labiau kvepia nervais, o ne protu ir situacijos jautimu”.

D.Kutraitė: „Būtina viską apsvarstyti”

Kita garsi viešųjų ryšių žinovė Dalia Kutraitė svarstė, jog kada patylėti, o kada – atsikirsti, priklauso nuo konkrečios situacijos. „Kiekvienas atvejis – labai individualus. Kaskart reikia galvoti ne apie triukų ar technologijų naudojimą, bet pasvarstyti, ar būtina pareikšti paneigimą, ar tąkart reikia nuryti tą nemalonią piliulę. Kiekvienu atveju reikia vadovautis intuicija, logika, įvertinti kontekstą.

D.Kutraitė patvirtino, kad prieštaravimas neretai gilina krizę: „Jei nėra su kuo peštis – tai nebus ir muštynių”.

Moteris prisipažino, kad keletą kartų yra nepaneigusi labai didelio melo apie save. „Tiesiog tai reikalauja labai daug psichologinių pastangų, tad pagalvoji – ai, tiek to”.

Neigimo strategijos pražūtingumą „Ekstra žiniose” gvildena politologas Lauras Bielinis.

FAKTAS. „Aktyviai reaguodamas į kritiką politikas pats sau kasa dar gilesnę informacinę duobę! Į ją įkritęs jis gali prarasti reputaciją arba užsitarnauti blogą, iškreiptą įvaizdį”.

KODĖL? „Mes galime užduoti sau elementarų klausimą – ką atsimename iš vakarykščio laikraščio? Eilinis skaitytojas nieko neatsimena. Nes jis vartoja informaciją tik tuo metu, kai yra tiesiogiai su ja susietas – kai skaito, žiūri.

Kai apie tą patį skandalą rašoma vieną, antrą, trečią dieną iš eilės – sąmonė ima šią informaciją filtruoti. Skaitytojas pagalvoja – ai, šitą jau žinau”.

ESMINĖ KLAIDA. „Jei kritikos objektas sureaguoja – tai sukuria pretekstą kalbėti apie jį kitu, nauju aspektu. Tada stengiamasi to žmogaus kalbose ar net reakcijoje įžvelgti naujas klaidas, nesutapimus tarp dėstomų vertybių, motyvų. Iš viso to gimsta kitas įvykis, kuris yra tarsi naujas ir vėl domina auditoriją”.

PATARIMAS. „Santūrus tylėjimas arba labai korektiškas kalbėjimas su tais, kurie piktai ar net įžūliai kalba jūsų atžvilgiu”.

PROBLEMA: „Ar politikams trūksta elementarių žinių, kaip dera elgtis kritinėse situacijose? Gal jie viską puikiai žino, bet paprasčiausiai nesugeba susivaldyti?

Iš tikrųjų, egzistuoja abu dalykai. Kiekvienas žmogus turi ir charakterį, ir žinių. Kartais žmogus nesureaguoja audringai, nutyli, nes jo toks temperamentas, kultūros lygis. Kita vertus, yra tiesiog žinančių, suvokiančių situacijos esmę ir techniškai teisingai besielgiančių”.

PAVYZDYS: „Idealu – kai žmogaus charakteris pakankamai subalansuotas ir jis gerai suvokia visą žiniasklaidos veikimo mechanizmą, logiką. Toks žmogus pas mus egzistuoja – Česlovas Juršėnas. Kad ir ką apie jį kalbėtum – viskas nuo jo tarsi atšoka. Jis net sugeba viską apsukti priešingai. Pavyzdžiui, kažkas piešia karikatūras, norėdamas iš politiko pasišaipyti, o Č.Juršėnas nuspalvina tą įvykį jam palankia spalva”.

APIE A.BRAZAUSKĄ: „Ligi šiol neprastai sekėsi ir premjerui A.Brazauskui. Vieną iš pastarųjų jo replikų net pateikiau politikams kaip sektiną pavyzdį. Kai premjerui uždavė sudėtingą, rizikingą klausimą, jis reagavo ramiai ir pasakė tokių frazių: „Kol kas nežinau. Man reikia papildomos informacijos, kad galėčiau atsakyti. Todėl dabar aš neatsakysiu. Palaukime kito karto”. Jis sureagavo labai teisingai, nepasakė nei „taip”, nei „ne” – super! Konkretus atsakymas sukuria interpretacijas, iš kurių galima užduoti dar daugiau klausimų. Tokį elgesį A.Brazauskas, ko gero, yra atidirbęs. Premjero kalba dažnai yra sustabdanti žurnalistinę ataką”.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.