Gyventojai nebesiskundžia kvapais iš „Klaipėdos kartono”

Prieš kurį laiką klaipėdiečiai, gyvenantys įmonės „Klaipėdos kartonas” kaimynystėje, skundėsi iš ten sklindančiais „negerais” kvapais. Savivaldybės paraginta imtis priemonių, įmonė taip ir padarė. Dabar gyventojai nebesiskundžia. Miesto mero Rimanto Taraškevičiaus nuomone, tokia bendrovės vadovų pozicija yra sektinas pavyzdys kitoms skundžiamoms uostamiesčio įmonėms.

Bandys apsaugoti

Savivaldybės tarybai svarstyti bus teikiama Policijos departamento pasiūlyta akcija „Būk saugus su mobiliu”. Atokesnėse vietovėse gyvenantiems žmonėms, neturintiems galimybės nelaimės atveju susisiekti su teisėsaugos pareigūnais, žadama išdalinti riboto naudojimo mobiliojo ryšio telefonus. Žmonės galės išsikviesti pagalbą. Klaipėdos savivaldybėje nėra daug tokių vietovių (Žardės, Šiaulių kaimai), bet kelios dešimtys tokių ryšio priemonių, mero nuomone, galėtų būti išdalintos kaimų gyventojams.

Vystys piliavietę

Klaipėdos universitete lapkričio 5 dieną vyko mokslinis seminaras „Istorinis paveldas ir šiuolaikiniai poreikiai. Klaipėdos piliavietė ir jos aplinka”. Seminaras, pasak R.Taraškevičiaus, neišvengiamai turės įtakos Klaipėdos senamiesčiui. Jame dalyvavę archeologai, istorikai, kultūros paveldo specialistai prabilo apie būtinybę kuo skubiau imtis atgaivinti piliavietę. „Visada sakiau, kad tikrai nesiruošiame daryti didelių investicijų ir atstatyti Klaipėdos pilį”, – sakė meras. Todėl, jo nuomone, reikia galvoti apie miesto teritorijos išvystymą kooperuojant miesto ir investuotojų lėšas arba pritraukiant pinigus iš Europos Sąjungos fondų.

Seminaro dalyviai didžiausią uždavinį iškėlė Klaipėdos savivaldybei – įvertinti teritorijos koncepciją. Ketinama sudaryti specialią darbo grupę, kuri turės tai padaryti kuo greičiau. Pirmiausia, mero nuomone, reikia sužinoti apie istorinį paveldą ir išsiaiškinti, kas saugotina lieka toje teritorijoje.

Nepanaudoja pinigų

Aplinkos ministerijoje buvo kalbama apie tai, kad savivaldybė nesugeba panaudoti visų pinigų, skirtų socialiniam būstui pirkti (politiniams kaliniams, tremtiniams ir žmonėms, kurie negali įsigyti savo būsto).

Nustatyta aukščiausia 1 kvadratinio metro kaina, kurią savivaldybė gali mokėti pirkdama butus, yra 1900 Lt. Tačiau už tokią kainą rinkoje padorių butų faktiškai nėra. Kainų kartelę ruošiamasi kilstelėti aukščiau – iki 2300 Lt. Tačiau ir tai problemos išspręsti nepadės. „Vienintelis teisingas sprendimas yra statyti naują socialinį būstą, o ne pirkti senus butus”, – įsitikinęs meras R. Taraškevičius.

Atlieka stebėjimus

R. Taraškevičius prisiminė anksčiau įvykusį susitikimą su bendrovės „Klaipėdos kartonas” vadovais. Įmonės teršiama aplinka skundėsi nemažai aplinkiniuose namuose gyvenančių klaipėdiečių. Pastaruoju metu skundų gyventojai savivaldybei neberašo, nes, mero nuomone, įmonė ėmėsi veiksmingų priemonių pakeisti padėtį. Bendrovė atlieka stebėjimus – kiek medžiagų vykdant gamybą išmetama į aplinką, sudarė sutartį su firma „Buckman” dėl cheminių metodų išsiskiriantiems kvapams mažinti, išvalė kanalizacijų sistemas, siekdami panaikinti bakterijų židinius, ir pan.

Aušra Lukauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.