Idiotiškiausi išradimai stebina savo netikėtumu

Jei pasaulyje nebūtų išradimų, žmonija gyventų taip, kaip gyveno akmens amžiuje. Mes nežinotume, kas yra telefonas, radijas, neturėtume elektros, dviračio, net paprasčiausio šaukšto.

Bet ne visi išradimai yra naudingi ir vertingi. Įvairiose pasaulio šalyse užpatentuota labai daug išradimų, kurie niekada nebus realizuoti, nes jų praktinė nauda yra niekinė, dažnai net juokinga. Ar pirktum, pavyzdžiui, dviratį su kvadratiniais ratais? Norėdamas pralinksminti kaimynus, gal ir pirktum, bet kur su juo važiuosi? Niekur. Net iš vietos nepajudėsi.

Taigi šį kartą apžvelkime kvailiausius išradimus. Turbūt nereikia sakyti, kad ir šioje sferoje lyderiai yra amerikiečiai, kurie įvairiausiais būdais stengiasi palengvinti savo buitį. Kas jau kas, o amerikietis tikrai sugalvos kokią nesąmonę, kad valgymas, miegojimas ar kiti įprasti mūsų gyvenimo dalykai būtų automatizuoti, mechanizuoti, kad, gink Dieve, nereikėtų galvoti, kaip pačiam įsukti elektros lemputę.

Įspėjanti šakutė

JAV patentuota 1995 m.

Nors amerikiečiai ir gy­venime, ir filmuose maitinasi mėsainiais, bulvių traškučiais, dešrainiais ir kitu „greitu” maistu, svei­kas gyvenimo būdas ak­centuojamas kiekviena­me žingsnyje. Gal prieš 10 metų buvo populiari teorija, kad tik gerai su­kramtytas maistas yra sveikas, tad netrukus vienas gudruolis išrado šakutę, kuri „pasako”, ar amerikietis gerai su­kramtė kąsnį, ar dar rei­kia kramtyti. Šakutės veikimo principas labai paprastas: joje yra da­viklis, reaguojantis į ju­desius. Kai žmogus ša­kute pasmeigia kąsnelį ir įsideda į burną, surea­guoja šakutės daviklis ir užsidega raudonas švie­sos diodas, kuris žmogų perspėja, jog jis negali pasmeigti kito kąsnio, nes turi kramtyti tą, ku­ris yra burnoje. Po kurio laiko užside­ga žalias in­dikatorius – atseit kąsnis sukramtytas, gali į burną įsimesti kitą.

Skrybėlė statinė

JAV patentuota 1999 m.

Dar vienas „šedevras”, skirtas nešioti ant gal­vos. Šį kartą jis turėtų palengvinti alaus mėgė­jų gyvenimą. Išradimo autorius teigia, kad žmogus su tokia skrybė­le visada bus dėmesio centre, juk kiekvienas norės su juo pabendrauti ir, aišku, įsipilti alaus. Tiesa, kiek laiko vyras ant galvos galėtų nešioti pilną alaus statinaitę, nenurodoma. Beje, žvel­giant į šią nesąmonę, susidaro įspūdis, kad Amerikoje galima užpatentuoti bet ką.

X3 pėdkelnės

JAV patentuota 1997 m.

Jei manai, kad šios pėd­kelnės skirtos kokiam nors trikojui mutantui, — labai klysti. Jos — dvi kojas turinčiai moteriai. Išradimo esmė labai pa­prasta: kadangi moterys pėdkelnes suplėšo labai dažnai ir dažniausiai pačiu netinkamiausiu metu, kažkas sugalvojo joms padėti ir užpatentavo idiotiškas tris kojines turinčias pėdkelnes. Mūvėti tokias pėdkelnes labai paprasta — viena kojinė suvyniota ir pa­slėpta (sakykim, užkišta už kelnaičių), atseit at­sarginė, o naudojamos likusios dvi. Kai viena pėdkelnės kojinė suplyš­ta, ji suvy­nioja­ma ir paslepiama, o ištrau­kiama sveikoji, atsargi­nė.

Skrybėlė šaldiklis

JAV patentuota 1985 m.

Šis „šedevras” skirtas tiems, kam karštą vasa­ros dieną kaista galva. Matyt, patento autoriui pačiam perkaito smegenys, nes pamanęs, kad ant galvos galima nešioti viską, sukūrė skrybėlę su saulės baterijomis. Baterijų energija per­duodama specialiam nedideliam termoelektri­niam agregatui, kuris šaldo skrybėlės savinin­ko kaktą. Įdomu, ar tas termoelektrinis agrega­tas ir burzgia taip, kaip šaldytuvas?

Kėdė teroristams

JAV patentuota 1974 m.

Šio patento autorius to­kias kėdes siūlo įtaisyti lėktuvuose. Pasak ge­nialaus išradėjo, kai teroristas užgrobia lėktuvą, stiuardesė ar lėktuvo vadas pagrobėjo turi maloniai paprašyti atsi­sėsti į kėdę, kad būtų galima ramiai aptarti susiklosčiusią padėtį. Kol teroristas nieko neįtardamas sėdi, kas nors iš ekipažo nuspaudžia mygtuką. Pagrobėjui specialus mechanizmas, esantis kėdės apačioje, suleidžia migdomųjų. Pagrobėjas miega — lėktuvas išgelbėtas. Bet išradėjas nerašo apie tai, ką reikėtų daryti, jei teroristas ne vienas, o penki, arba kaip elgtis, jei teroristo pirštas yra ant bombos paleidimo mygtuko. Kas gali garantuoti, kad pajutęs dūrį į užpakalį jis nesusisprogdins?

Manau, tokia kėdė būtų pati geriausia dovana šefui. Sėdi šefas kėdėje piktas kaip vilkas, pa­spaudė kas nors mygtu­ką, šefas užmigo, o ta­da galima veikti.

Mobiliosios burės

JAV patentuota 1973 m.

Jei tingi mosikuoti rankomis ir kojomis, bet nori grei­tai plaukioti, tai šis išradimas skirtas tau. Užsidedi ant savęs burių agregatus, atsiguli ant vandens ir sukinėdamas kojas bei rankas gaudai vėją. Kuo stip­resnis vėjas, tuo greičiau plauksi. Tačiau ar ilgai, nie­kas nežino, nes didelis vėjas — didelės bangos, vadi­nasi, pučiant stiprokam vėjui, iš burinio laivo gali virsti povandeniniu laivu. Beje, išradėjas tikriausiai nepa­galvojo, kad žmogus burlaivis nemato, kur plaukia, nes kitaip ant mėly­nosios burės stiebo dar ir veidrodėlį būtų pritaisęs.

Batų skydeliai

JAV patentuota 1974 m.

Eina moteris lietui lyjant per balas, o purvino vandens lašai teška ant jos gražių kojų ar kojinių. Ši problema žinoma kiekvienai moteriai, kuri su aukštakulniais bate­liais atsiduria minėtoje situacijoje. Problemos nebeliks, jei pasinaudo­site čia aprašytu išradi­mu, nes batelių skydai kojas patikimai saugo nuo purvo. Ir švaru, ir gražu. Dėl grožio būtų galima ginčytis, bet šiais laikais, kai mados tokios tolerantiškos, kažin ar kas nors įtars, jog tai — amerikiečių išradėjo ba­tų sparneliai, o ne origi­nalus batelių modelis.

Šviečiantis tualetas

JAV patentuota 1993 m.

Kai „reikalas” prispiria vidury nakties, eini į tualetą, uždegi šviesą, nuo kurios ne tik pats markstaisi, bet pažadini ir namiškius. Vienas gudruolis, matyt, taip dažnai naktį vaikščiodavo į tualetą, kad namiškiai jį pri­spaudė prie sienos: arba ką nors sugalvok, arba atlik savo „reikalus” tam­soje. Tamsoje blogai – šansų pataikyti nedaug, todėl gudrusis išradėjas sugalvojo originalų tualeto apšvietimą, kuris įsi­jungia pakėlus unitazo dangtį. Teigiama, kad tu­aleto puodą geriausiai apšviečia toks švieselių išdėstymas, koks būna oro uostuose, tada visi „dalykai” nusileidžia tiksliai ir saugiai.

„Šuniškas” išradimas

Suomijoje netrukus bus par­davinėjami apsauginiai „elektriniai kailiai” šunims, skirti apsaugoti naminius gy­vūnus nuo vilkų. Jeigu vilkas, užpuolęs tavo keturkojį, per­kąs paviršinį apsauginio „rū­bo” sluoksnį, jam trenks maždaug tūkstančio voltų elektros srovė. Įrenginį maitina baterijos, o kūrėjai garantuoja, kad pačiam šu­nėkui šis „rūbas” visiškai ne­kenksmingas.

Užpulti vilkų Suomijoje kas­met žūva keliasdešimt nami­nių šunų. Ir nors Lietuvoje apie vilkų užpultus keturkojus draugus nepranešama, ta­čiau šis išradimas praverstų ir tavo šuniui, jei gretimame bute gyvena kaimynas su pik­tu pitbuliu.

Bučinių skydas

JAV patentuota 1998 m.

Jei į tavo jubiliejų ateis daug svečių, teks daug kartų bučiuotis. Jei bijai užsikrėsti, tai šis bučinių skydas, pagamintas iš plono latekso, kuriuo yra aptrauktas širdies for­mos rėmelis, — pats tas. Žodžiu, atėjo į sve­čius uošvė, puolė bu­čiuotis, o tu jai palei no­sį pakiši tokią širdelę. Abu patenkinti. Tu lai­mingas, kad nesusirgsi, o uošvė, kad sužinojo, koks yra latekso skonis. Jei labai nori, šį prietaisą gali naudoti ir mylėdamasis. Bent jau per bur­ną jokia infekcija nepa­teks.

Originali maskuotė

JAV patentuota 2001 m.

Ir filmuose, ir gyvenime kariai, atliekantys slaptą misiją ar einantys į ata­ką, savo veidą išdažo įvairiausiomis tamsiomis spalvomis — maskuoja­si. Šio išradimo autorius teigia, kad to daryti ne­būtina, nes kareivio gal­va geras taikinys yra to­dėl, kad jos forma kito­kia nei kūno. Todėl ge­riau ne veidą dažyti karo spalvomis, o nešioti kū­no pločio maskavimo skydą. Manau, yra dar paprastesnis va­riantas: užsidėjai kepurę su užrašu „Aš nemato­mas” arba „Manęs čia nėra”, ir problema iš­spręsta.

Saugiausia vonia

JAV patentuota 1987 m.

Pagulėti karštoje vonioje — malonu. Bet yra du daly­kai, kurie šį malonumą aptemdo. Pirma, išbrinksta oda (ypač delnų ir pėdų), antra, gali užmigti ir pribur­buliuoti. Todėl vienam gudriam amerikiečiui kilo idėja sukurti idealią vonią, kurioje nei oda brinks, nei už­migti bus baisu. Vonios principas paprastas, tai vinilinis maišas, į kurį pripilama vandens. Kai maišas bū­na pilnas, lendi į jį ir mėgaujiesi vonios šiluma. Mie­goti gali kiek tik nori, tikrai nepaskęsi. Tiesa, išlipęs iš tokios vonios niekam negalėsi pasakyti, kad maudei­si, nes kaip buvai sausas, taip ir likai.

Amerikietiški pelėkautai

JAV patentuota 1882 m.

Šiuos prieš 123 metus užpatentuotus žiurkių spąs­tus galima apibūdinti dviem žodžiais — Laukiniai va­karai. Tiesa, kai kurie gyvūnų mylėtojai teigia, kad jie yra humaniškesni nei tie, kuriuos naudojame mes. Revolverio kulka graužiką paguldo iš karto, t. y. jis nesikanki­na, o tą pačią akimirką žūva. Bet išradimo aprašyme nėra nė menkiausios užuominos, kas lieka iš žiurkės, sugalvojusios pagriebti tokiuose spąstuose esantį sūrį, pvz., ar nereikės jos grandyti nuo sienos.

Beje, tokius spąstus būtų neblogai pasistatyti namuo­se. Pririšai vietoj sūrio virvutę, kitą jos galą prie lauko durų ir eini ramus į darbą. Nei šarvuotų durų, nei sig­nalizacijos nereikia. Užteks tik gero advokato, kuris įrodytų, kad tu pagal amerikietišką išradimą gaudei žiurkes ir jokių kitų kėslų neturėjai.

Geriausias pigus išradimas

Geriausiu pasaulyje išradimu, kuris yra pigus ir kiekvienam prieinamas, pripažintas šratinukas. 1930 metais vengrų žurnalisto išrasta rašymo priemonė pasižymėjo paprastumu ir elegantiškumu.

Kiti trys geriausi nebrangūs praėjusio amžiaus išradimai:

Prezervatyvą sugalvojo XVII amžiuje asmeninis Karolio II gydytojas Kondomas. Beje, iš gumos šis išradimas pradėtas gaminti tik XIX amžiuje.

Sąvaržėlę 1899 metais sukūrė norvegų mokslininkas Johanas Valeras (tačiau šiandien mums įprastą ovalo formos sąvaržėlę sukūrė britų kompanija „Gem”).

Taip pat į geriausių vardą pretendavo užtrauktukas, bloknotas plėšomais lapais, skėtis, guminiai sandalai, angliškas smeigtukas, elektros lemputė, futbolo kamuolys, termosas, plastikinis padėklas, kilnojamoji kartoninė širma ir priklijuojami ūsai.

Aurelijus Eriksonas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.