Prancūzija: nesiliaujant neramumams, ministras vėl žada imtis griežtų priemonių

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Nikolia Sarkozi (Nicolas Sarkozi) dar kartą pažadėjo imtis griežtų priemonių prieš asmenis, kurie jau trečią savaitę kelia neramumus šalyje.

Neramumai iš imigrantų gyvenamų priemiesčių persimetė ir į didžiųjų miestų centrus – šeštadienio vakarą Liono centre akmenis mėčiusius ir automobilius niokojusius jaunuolius policija išvaikė tik panaudojusi ašarines dujas. Nors Prancūzijoje vėl sudeginta apie 300 automobilių ir suimta daugiau nei pusantro šimto žmonių, policija informavo, kad padėtis šalyje buvo „daug ramesnė” nei ankstesnėmis naktimis.

Vidaus reikalų ministras N. Sarkozi šeštadienio vakarą vėl pakartojo pažadą, kad riaušininkams jokių nuolaidų daroma nebus.

„Jei norite gyventi Prancūzijoje turėdami leidimą tą daryti, privalote paklusti įstatymams (…). Imigracijos įstatymai leidžia išsiųsti asmenis. Aš esu vidaus reikalų ministras, todėl taikysiu įstatymą”, – sakė jis po susitikimo su policijos pareigūnais Paryžiaus centre.

N. Sarkozi dėl itin griežtos retorikos pastaruoju metu buvo sulaukęs aršios tiek riaušininkų, tiek Prancūzijos politikų kritikos.

Šie neramumai yra didžiausi Prancūzijoje per pastaruosius 40 metų. Jie gali padaryti didelės įtakos rinkėjų pasirinkimui per 2007 metų prezidento rinkimus, kuriuose pagrindiniais kandidatais įvardijami N. Sarkozi ir Prancūzijos ministras pirmininkas Dominikas de Vilpenas (Dominique de Villepin).

Neseniai Prancūzijoje buvo atlikta apklausa, kurios metu 953 žmonėms buvo duotas sąrašas su žinomų politikų pavardėmis. Respondentai turėjo atsakyti, ar šie politikai galėtų išspręsti problemas skurdžiuose priemiesčiuose. Didžiausią pasitikėjimą prancūzai parodė N. Sarkozi ir D. de Vilpenui – ties jų pavarde „taip” atsakė atitinkamai 53 ir 52 procentai apklaustųjų. O štai prezidentu Žaku Širaku (Jacques Chirac) pasitikėjo vos 29 proc. prancūzų. Šiuos duomenis paskelbė laikraštis „Le Journal du Dimanche”.

Pranešama, kad riaušininkai naktį iš šeštadienio į sekmadienį daugiausia žalos pridarė Prancūzijos pietuose. Tulūzoje ir Sent Etjene vėl liepsnojo dešimtys automobilių, o Karpentro miestelyje padegtas vaikų darželis.

Neramumai prieš dvi savaites kilo Paryžiaus rajonuose. Juos iš pradžių sukurstė dviejų jaunuolių, kurie bėgo nuo policijos, mirtis, tačiau protestai netrukus virto į plataus masto kampaniją prieš rasizmą, policijos elgesį ir menkas galimybes įsidarbinti. Nepatenkintų imigrantų nuotaikas bene geriausiai iliustravo šeštadienio vakarą į Paryžiuje surengtą akciją demonstrantų atsineštas plakatas, kuriame buvo parašyta: „Jei priemiesčiuose nebus teisingumo, nebus ir taikos”.
2005-11-13 08:06

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.