Muzika ir vaiko protiniai gebėjimai

Turbūt nėra pasaulyje vaiko, abejingo muzikai. Dar kūdikėlį vilioja skambantys žaisliukai ar žaisliniai muzikos instrumentai. Moksliniai tyrimai Viskonsino ir Kalifornijos universitetuose, JAV, kuriais buvo siekiama išnagrinėti muzikos poveikį vaiko vystymuisi, tiesiog sužavėjo pedagogus ir tėvus dėl jos poveikio vaiko mokymuisi bei protiniams gebėjimams.

Protinio lavėjimo koeficientas

Mokykloje buvo pastebėta žymi muzikos įtaka vaikų protiniams gebėjimams. Po aštuonių mėnesių pamokų, vaikų protinio lavėjimo koeficientas padidėjo net 46 procentiniais punktais. Didžiausia įtaka pastebėta matematikos bei technikos moksluose.

Fortepijono pamokos daro įtaką vaiko protiniam mąstymui

Moksliniais tyrimais, kuriais buvo bandoma išsiaiškinti muzikos ir intelekto sąryšį, buvo įrodytą, kad fortepijono pamokos daro ypatingą poveikį vaiko intelektualiniam vystymuisi bei protiniam mąstymui, jo gabumams tiksliuosiuose moksluose.

Kalifornijos universiteto mokslininkų atliktame eksperimente dalyvavo trys grupės: pirmajai buvo dėstomos privačios fortepijono ir dainavimo pamokas, antrajai – informatikos pamokos, o trečiajai –jokių pamokų.

Atliekant intelekto įvertinimo testus, pirmosios grupės rezultatai buvo net 34 procentiniais punktais aukštesni.

„Mocarto Efektas”

Teigiama, jog egzistuoja vadinamasis „Mocarto Efektas”. 1993 metais Kalifornijos universitete Irvine buvo atliktas tyrimas, kurio metu išsiaiškinta, jog tie studentai, kurie keletą minučių klausėsi Mocarto sonatų prieš atlikdami protinio lavėjimo koeficientą įvertinantį testą, jį atliko daug geriau nei tie studentai, kurie muzikos nesiklausė. 1995 metais šis tyrimas buvo pakartotas ir gauti tokie patys rezultatai.

Koks yra pagrindinis ryšys tarp muzikos ir protinių gebėjimų?

Bėgant laikui, klasių auklėtojai pastebėjo, kad geriausi jų klasės mokiniai yra būtent tie, kurie lanko muzikos pamokas. Atliktas tyrimas, kurio tikslas buvo nustatyti pagrindinį ryšį tarp muzikos ir intelekto.

Šio mokslinio tyrimo rezultatai teigia, kad muzikos mokymas ankstyvoje vaiko vaikystėje padeda vystytis nervų sistemai, kuri susijusi su smegenų funkcijomis, reikalingomis tiksliųjų mokslų suvokimui.

Be to, teigiama, kad vaikai, mokantys muzikuoti daug labiau pasitiki savimi, nes yra įsitikinę, kad jie yra išskirtiniai. Juk grodami kitiems jie suteikia malonumą ir džiaugsmą, o patys dėl to jaučiasi labai įvertinti tėvų, draugų ar pažįstamų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.