A. Valionis ir be komisijos atsakys į klausimus apie savo biografiją

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis pasiryžęs atsakyti į visiems rūpimus klausimus apie jo biografijos faktus.

„Jeigu įdomu, bet kuriai frakcijai, parlamentui ar Nacionalinio saugumo komitetui Seime galiu atsakyti į jiems rūpimus klausimus. Aš pasiruošęs. Jokios slaptos informacijos ten nebus, visa informacija bus vieša”, – Eltai penktadienį sakė A. Valionis.

Seimas ketvirtadienį nusprendė nesudaryti laikinosios komisijos A. Valionio galimoms sąsajoms su užsienio valstybių slaptosiomis tarnybomis tirti.

Komisija turėjo nustatyti, ar rugsėjo mėnesį LNK televizijos laidoje „Paskutinė instancija” paskelbta informacija yra teisinga. Laidoje pranešta, esą A. Valionis, studijuodamas Varšuvoje ir dirbdamas Lenkijos radijo laidų užsieniui lietuvių kalba redakcijos vadovu, 1991 metais įteikė tuometiniam užsienio reikalų ministrui Algirdui Saudargui jo pokalbių (1990 metų pabaiga-1991 metų pradžia) su Vilniumi išklotines.

Savo ruožtu A. Valionis yra kategoriškai atmetęs įtarimus, kad jis gali būti susijęs su užsienio valstybių slaptosiomis tarnybomis ir A. Saudargo sekimu Lenkijoje 1990-1991 metais. Pasak ministro, tokie įtarimai tėra provokacija ir kerštas tiek jam, tiek Lietuvos interesus ginančioms valstybės institucijoms.

Vasarį dirbusi Seimo laikinoji komisija konstatavo, kad A. Valionis sovietmečiu priklausė KGB rezervui, kuris buvo sovietų saugumo mobilizacinė dalis.

Savo ruožtu Liberalų demokratų frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis tikino dar nežinąs, kokia forma bus pasirinkta atsakymams į jų frakciją dominančius klausimus gauti, tačiau tikino, kad tai paaiškės po Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo.

Kaip jau skelbta, ketvirtadienį įvykusiame opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus inicijuotame susitikime pasirašytas kreipimasis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kuriame prašoma įvertinti Seimo daugumos sprendimą nepritarti dviejų laikinųjų komisijų sudarymui.

Mažumos frakcijos prašo tokį sprendimą pripažinti neteisėtu ir prieštaraujančiu Seimo statutui bei Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvadoms.

Kreipimąsi į etikos sargus pasirašė Tėvynės sąjungos, Liberalų, Liberalų ir centro sąjungos, Liberalų demokratų frakcijų seniūnai Irena Degutienė, Algis Kašėta, Algis Čaplikas, V. Mazuronis ir Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Henrikas Žukauskas.

Nors Seimo etikos sargų išvados yra rekomendacinio pobūdžio, tačiau, V. Mazuronio nuomone, Seimas jų sprendimą dėl seniūnų kreipimosi turės priimti ar atmesti balsavimu.

Jei Seimas nepritars Etikos ir procedūrų komisijos nuomonei, tada, anot liberaldemokrato, jis parodys, kad yra pasiryžęs „nusišluostyti kojas į komisijos sprendimus, nors to nereikėtų daryti”.

Parlamentaras suabejojo, ar visa informacija iš A. Valionio biografijos bus atvira ir prieinama, tačiau tikino, kad jų frakcijai, inicijavusiai komisijos sudarymą, rūpi atsakyti į klausimus, susijusius su užsienio reikalų ministro gyvenimo faktais Lenkijoje.

Jie norėtų sužinti, ar A. Valionis mokytis į Lenkiją buvo siųstas kaip partijos atstovas ar kaip KGB rezervo atstovas, ką jis ten veikė, kodėl buvo daromi tuometinio užsienio reikalų ministro kalbų įrašai ir kas juos darė, kodėl apie tuos įrašus visuomenė sužinojo tik po kelerių metų, kokie ministro santykiai su Lenkijos specialiosiomis tarnybomis.

2005-11-11 10:52

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.