Vakcina nuo gripo bandoma lietuvių kailiu

Tam, kad pasaulio mokslininkų sukurtos vakcinos nuo gripo būtų užregistruotos, turi būti trimis etapais atlikti tyrimai su žmonėmis. Be kitų dviejų valstybių, jie vyksta ir Lietuvoje.

Mūsų šalyje šiuo metu atliekami klinikiniai bandymai su naujos kartos vakcina nuo gripo. Teigiama, jog ši, Italijoje sukurta, vakcina padės įveikti vadinamąjį pandeminį virusą.

Tyrimai su savanoriais pacientais atliekami Vilniaus universiteto Biologijos ir mikrobiologijos klinikose. Vakar telefonu kalbintas JAV viešintis klinikų vadovas Arvydas Ambrozaitis pabrėžė, kad klinikiniu būdu bandoma vadinamoji antipandeminė vakcina, o ne skirtoji paukščių gripui įveikti.

„Specialiai paukščių gripui sukurta vakcina išbandoma Jungtinėse Valstijose”, – akcentavo profesorius A. Ambrozaitis.

Pasak jo, paukščių gripas yra niekai, palyginti su virusu, sukeliančiu paprasto gripo pandemiją.

„Nuo paukščių gripo, kuriuo užsikrečiama tik turint sąlytį su sergančiais ar nugaišusiais paukščiais, visame pasaulyje mirė vos 67 žmonės. O kilus pandemijai, kurią gali sukelti bet kuris mutavęs gripo virusas, mirtų milijonai žmonių”, – „Vakarų ekspresui” sakė A. Ambrozaitis.

Jo teigimu, Lietuva – trečia šalis, išbandanti antipandeminį preparatą.

„Norint užregistruoti preparatą, klinikiniai tyrimai atliekami trimis etapais. Naujos kartos vakcina pirmiausia buvo išbandyta Naujojoje Zelandijoje, po to Vokietijoje, dabar – pas mus. Tai nėra eksperimentas – klinikiniai tyrimai atliekami oficialiai, griežtai laikantis Europos Sąjungos reikalavimų”, – aiškino profesorius.

Pasidomėjus, kaip šiems bandymams atlikti buvo rasti savanoriai ir kiek jiems už tai yra mokama, A. Ambrozaitis pyktelėjo.

„Praėjo sovietiniai laikai, kai visur buvo ieškoma finansinės naudos. Siuntėme raštus į įstaigas. Norintieji dalyvauti tyrimuose kreipėsi į mus patys – jie paprasčiausiai rūpinasi savo sveikata. Už dalyvavimą tokiuose bandymuose nemokama – tai daryti draudžia įstatymai”, – teigė klinikų vadovas.

Pasak A. Ambrozaičio, klinikiniai tyrimai trunka pusmetį. Už visą šį laikotarpį iš ES struktūrinių lėšų kiekvienam savanoriui yra sumokama tik 30 eurų kompensacija. Ji skiriama kelionės išlaidoms.

Klinikiniuose tyrimuose, kurie bus baigti kitų metų kovo arba balandžio mėnesį, dalyvauja 700 vilniečių ir 500 panevėžiečių.

Klinikų vadovo teigimu, naujos kartos vakcina nuo gripo – ypač kokybiška, nes yra pagaminta pagal aukščiausias gamybos technologijas.

„Šios vakcinos sudėtyje, kitaip nei sezoninėje, nėra kiaušinio embriono. Tai reiškia, jog naujosios kartos vakcina yra efektyvesnė, gebanti apsaugoti nuo mutavusio gripo viruso. Sykiu naujasis preparatas yra ir saugus”, – sakė jis.

A. Ambrozaitis akcentavo, kad klinikiniai tyrimai neatliekami trečiosiose pasaulio šalyse. „Tai, jog paskutiniam etapui bandant naujos kartos vakciną nuo gripo buvo pasirinkta Lietuva, rodo, kad esame civilizuota valstybė”, – pabrėžė jis.

Jūratė Mazajeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

2 atsiliepimai į "Vakcina nuo gripo bandoma lietuvių kailiu"

  1. fuzzy

    vilniaus ir panevezio pataisos darbu kolonijos nuo gripo bus saugios 🙂

  2. ...

    tai kad studentam siulo pinigelius ir bando itikint pabut bandomaisiais triusiai… 😥

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.