Kad vaikelis viską „ragautų” saugiai

Turbūt ne viena mamytė galėtų sudaryti ilgiausią sąrašą daiktų, kuriuos jų mažyliai yra turėję savo mažoje burnytėje. Ko gero, į jį įtrauktumėt ir tokius daiktus kaip monetos, žaislų dalys, besivoliojantys ant kilimo siūlai ar pūkai, popieriaus gabaliukai, įvairūs maisto trupiniai, medžių lapai ir koteliai, smėlis, akmenukai ir taip toliau.

Štai mama Karina prisimena, kaip jos dvimetis Paulius į burną prisikimšo šuns maisto ir sode ropinėjusių vabaliukų. „Jis deda į burną viską, kas tik atrodo valgoma”, – teigia ji. Kodėl vaikai į burną kiša absoliučiai viską? „Taip vaikai mokosi,” – teigia Kanados pediatrų asociacijos narė Danielle Grenier. -„Dėdami į burną viską, kas papuola, jie bando suvokti, iš kokios medžiagos yra padarytas vienas ar kitas daiktas, koks jo skonis. Be to, tai yra svarbu jų vystymuisi”.

Ar tai pavojinga?

Daugelis klausia, ar tokia mokymosi patirtis gali būti pavojinga vaikams. Juk ant į mažylio burnytę patenkančių daiktų pilna įvairiausių bakterijų ir mikrobų. Tačiau D. Grenier pataria, kad dėl to per daug jaudintis nereikėtų. „Sveikas vaikas turi gerą ir stiprią imuninę sistemą. Be to, gaudamas tam tikrą kiekį tokių bakterijų kas dieną, vaiko imunitetas dar stiprėja”, – sako ji. O vaikų pediatrai teigia, kad vaiko susidūrimas su purvu bei bakterijomis netgi apsaugo nuo kai kurių alergijų išsivystymo vėlesniu vaiko augimo laikotarpiu.

Kita vertus, tėvai būtinai turėtų rūpintis, kad viską iš eilės „ragaudamas” vaikutis neužspringtų. „Užspringimas yra antra pagal dažnumą vaikų iki penkerių metukų mirties priežastis”, – sako D. Grenier, – „Kai vaikas deda smulkius daikčiukus į burną, yra tikimybė, kad jis gali jais užspringti”.Dažniausiai vaikai užspringsta tokiais daiktais kaip monetos, akmenukai, kamštukai…

Kaip saugiai atimti į burną dedamus daiktus?

Kai pamatote, kad vaikas burnytėje turi kokį nors pavojingą daiktą, jūs instinktyviai bandote jį ištraukti pirštais. Tačiau tai gali duoti priešingą rezultatą – kadangi vaikas mato, kad jūs bandote atimti iš jo burnytės esančius daiktus, mažylis gali paprasčiausiai bandyti juos praryti. Dažniausiai jūs tai turite daryti paslapčiomis, kad tas daiktas sėkmingai atsidurtų jūsų rankose.

D. Grenier pataria visuomet ypač dėmesingai ir rūpestingai surinkti viską nuo grindų ir svarbiausia išmokti vaikui padėti springimo atveju.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.