Uoste bręsta darbininkų protestai

Po akcijos prieš skurdą ir nedarbą Latvijos dokininkai sulaukė atlyginimų padidinimo. Ar jų pavyzdžiu paseks ir lietuviai?

Dokininkų profesinės sąjungos pirmininkas Vladimiras Bendoraitis sakė, kad AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos (KLASCO) darbuotojai jau siūlo imtis priemonių dėl atlyginimų didinimo. Seniau patriukšmaudavo viena kuri brigada, dabar nerimauti pradėjo ir daugiau žmonių.

„Darbininkams trūko kantrybė. Jei sulauksiu dar daugiau pasiūlymų, turėsiu atsiklausti kitų nuomonės (KLASCO veikia trys profsąjungos) ir organizuoti protesto akciją”, – kalbėjo V. Bendoraitis. Tačiau jis tikisi, kad organizuoti akcijos nereikės ir nebus sekama kaimynais latviais, kurie ėmėsi tokių priemonių.

Neseniai Rygoje vykusioje Vandens transporto darbuotojų federacijos ataskaitinėje ir rinkiminėje konferencijoje dalyvavęs klaipėdietis profsąjungos pirmininkas turėjo progą pabendrauti ir su paprastais dokininkais, palyginti latvių ir lietuvių atlyginimus bei darbo sąlygas.

Rygoje atlyginimai išaugo 1,5-2 kartus. Latvijoje, kur pragyvenimo lygis žemesnis nei Lietuvoje, darbininkai džiaugiasi uždarbio padidėjimu, nepaisydami pasitaikančių tam tikrų pažeidimų: jie dirba viršvalandžius, pakankamai nepailsi tarp pamainų. Tiesa, anot V. Bendoraičio, situacija pastebimai pagerėjo tik Rygoje, o Ventspilio uoste darbininkų atlyginimai, atvirkščiai, sumažėjo.

„Palyginti su mumis, latvių įkainiai gal mažesni, bet jie turi daug darbo. Jie krauna anglį, už kurią gerai mokama. Pas mus šie įkainiai mažesni ir turbūt mes tiek neuždirbtume, kiek latviai. Mūsų geresni metalo, kurio mes neturime, tarifai, o latviai turi, bet jiems mažiau moka. Nėra vienodų uostų ir vienodų tarifų”, – sakė pašnekovas.

Tiesa, Latvijoje profesinės sąjungos yra labiau vieningos. Jos dažniau organizuoja įvairias akcijas. V. Bendoraitis pasigenda didesnio Klaipėdos profsąjungų susiklausymo: ne vieną problemą būtų galima spręsti kartu, neišradinėjant dviračio pavieniui.

Netenkina atlyginimai

Pasak V. Bendoraičio, lietuvių dokininkų algos visada buvo kiek didesnės nei latvių. Mūsų dokininkai visąlaik gaudavo ne vieną Lietuvos uždarbio vidurkį. Šiemet pirmą pusmetį vidutinis KLASCO dokininko uždarbis popieriuje buvo apie 2800 litų. Šiuo metu jų atlyginimai sumažėjo.

„Taip, mūsų atlyginimai didesni nei eilinio darbininko, bet mes žiūrime į kaimynus ir į tai, ką turėjome. Dabar mūsų atlyginimai pamažu krenta: jei turime darbo – uždirbame daugiau, jei ne – mažiau. Jei būtume nuolat aprūpinti darbu, mūsų atlyginimai būtų geri. Kai nėra darbo, darbininkas pasiprašo namo. Kitaip jam būtų mokama kaip už prastovą, ne ką daugiau kaip už minimalią algą”, – sakė profsąjungos pirmininkas.

Anot jo, sumažėję atlyginimai bei darbdavio psichologinis spaudimas kai kuriuos darbininkus privertė išeiti. Darbą paliko jauni ir gana aukštos kvalifikacijos darbininkai. Dabar esą nors ir liko kvalifikuoti, bet jau vyresni – 45-50 metų darbininkai. Tiesa, pasitaiko, kad darbą dėl sunkių sąlygų palieka ir tokio amžiaus žmonės.

Pasak V. Bendoraičio, paruošti dokininką užtrunka tris mėnesius, bet kad jis įgytų tam tikrą kvalifikaciją, reikia kelerių metų. Profsąjungos pirmininko manymu, dokininką, sugebantį dirbti su 12-14 rūšių technika, būtina išsaugoti. Toks specialistas gali susigundyti didesniu uždarbiu statybose. Greit pradės trūkti ir kranininkų, kuriems paruošti prireikia 2-3 metų.

„Išėjus geram specialistui, į jo vietą ateis kitas, bet prastesnis. Nuo to kenčia darbo tempas bei kokybė. Be to, vyresnis žmogus nepadirbs taip, kaip jaunas”, – sakė pašnekovas.

Lemiamas mėnuo

Anot pirmininko, KLASCO personalo tarnyba tik prieš gerą pusmetį susizgribo, kad dokininkų nėra per daug. Nustota šnekėti, kad už vartų pilna norinčiųjų dirbti. Tačiau kol kas derybos su darbdaviu dėl bendrovės darbuotojų atlyginimų didinimo konkrečių rezultatų nedavė.

Šios savaitės pradžioje su KLASCO generaliniu direktoriumi Valentinu Greičiūnu susitikęs V. Bendoraitis viliasi, kad per lapkričio mėnesį pavyks rasti kompromisą dėl atlyginimų didinimo. Vėliau artėjančios šventės įsuks į kitokius rūpesčius.

Prašoma KLASCO darbuotojų atlyginimus padidinti 15 proc. Profsąjungos pirmininko teigimu, tai būtų tik minimumas to, ką žmonės prarado per šiuos metus, išaugus infliacijai. Kitose šalyse tai yra savaime suprantamas dalykas, tuo tarpu Lietuvoje vadovaujamasi principu: turiu pinigų – atlyginimus didinu, neturiu – ne…

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.