T. Bleras, nepaisydamas pralaimėjimo parlamente, trauktis neketina

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tonis Bleras (Tony Blair) trečiadienį patyrė savo didžiausią politinę nesėkmę. Šalies parlamentas atmetė antiteroristinio įstatymo projektą, pagal kurį policijai norėta suteikti teisę įtariamuosius teroristus, nepateikus jiems kaltinimų, areštinėje laikyti iki 90 dienų. Nepaisant to, premjeras tvirtino, kad jo autoritetas dėl to nenukentėjo, bei patikino, kad jis neketina trauktis iš vyriausybės vadovo posto.

Televizijos „Sky” paklaustas, ar jis svarstys galimybę atsistatydinti, ministras pirmininkas ištarė vienintelį žodį: „Ne”.

„Nemanau, kad tai klausimas dėl mano autoriteto, – kitame interviu BBC televizijai sakė T. Bleras. – Žinoma, man būtų geriau, jei būčiau laimėjęs, o ne pralaimėjęs”.

Kaip pranešta, prieš įstatymo projektą balsavo 322 parlamentarai, o jam pritarė 291 britų parlamento narys. Apie 40 T. Blero vadovaujamos Leiboristų partijos narių atsisakė palaikyti antiteroristinio įstatymo projektą, taip iškeldami dar daugiau abejonių ministro pirmininko autoritetu.

T. Bleras, mėgindamas išvengti pralaimėjimo, iš užsienio kelionių iškvietė du įtakingus ministrus – finansų ministrą Gordoną Brauną (Gordon Brown) ir užsienio reikalų ministrą Džeką Stro (Jack Straw), tačiau šios pastangos nuėjo veltui.

Anksčiau britų premjeras bandė įteigti savo autoritetą parlamentarams, sakydamas, kad jų „pareiga” yra paremti antiteroristinio įstatymo projektą.

Po gegužę vykusių parlamento rinkimų T. Blero dauguma parlamente sumažėjo iki 66.

Daugelis teigia, kad premjero sprendimas nedalyvauti kituose visuotiniuose rinkimuose sumažino jo autoritetą. Sprendimas iš užsienio vizito iškviesti G. Brauną sudarė įspūdį, kad britų premjeras vis labiau svarbiais klausimais konsultuojasi su jo galimu pasekėju.

Policija pareikalavo padidinti įtariamų teroristų, nepateikus kaltinimų, laikymo trukmę areštinėje po liepos 7 dienos išpuolių Londone, kai žuvo 52 žmonės. Pagal ankstesnįjį įstatymą įtariamus teroristus areštinėje, nepateikus kaltinimų, galima buvo laikyti 14 dienų.

Kritikai teigia, kad šis įstatymas pažeistų pilietines laisves ir priverstų labai sunerimti musulmoniškąsias bendruomenes Didžiojoje Britanijoje.

Vėliau parlamentarai balsavo už kur kas nuosaikesnes priemones. Jie patvirtino įstatymo projektą, pagal kurį įtariamuosius, nepateikus jiems kaltinimų, areštinėje bus galima laikyti iki 28 dienų.
2005-11-09 21:05

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.