Skundai ir skandalai pasiekė Seimą

Kitais metais Kauno miesto savivaldybė ir jos valdomos įmonės gali sulaukti svečių – Valstybės kontrolės auditorių desanto. Šiandien Seimo Audito komitetas svarstys, ar 2006 m. reikėtų detaliai patikrinti Savivaldybės Viešųjų pirkimų skyrių, AB „Kauno vandenys”, AB „Autrolis” ir miesto valdomas butų ūkio tarnybas. Jei parlamentaro Mindaugo Subačiaus pateiktam sąrašui Audito komitetas pritars, Seimas siūlys Valstybės kontrolei detaliai patikrinti minėtus objektus.

„Gyventojų ir verslininkų skundai, taip pat žiniasklaidos pranešimai, kelia įtarimų, ar Kauno miesto savivaldybė ir jos įmonės nešvaisto valstybės lėšų”, – sakė Seimo narys Mindaugas Subačius.

2005-ųjų vasarį penkerių metų kadencijai Seimo paskirta valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė „Kauno dienai” sakė, kad Audito komiteto siūlymai – rekomendacinio pobūdžio. „Ar Seimo narių pasiūlytų subjektų patikrinimas bus įtrauktas į veiklos audito programą, paaiškės sausio 1 d. Šį sprendimą priimsiu aš”, – akcentavo R.Budbergytė.

Finansinį auditą Valstybės kontrolė gali atlikti tik tada, kai kyla įtarimų, ar Savivaldybė sudarė tinkamus sandorius, nešvaistė lėšų, skirtų tiesiogiai iš valstybės biudžeto, pavyzdžiui, nuosavybės atkūrimo reikalams. „Galime atlikti ir veiklos auditą, pavyzdžiui, ar Savivaldybė taupiai naudoja savo ir valstybės lėšas”, – teigė R.Budbergytė.

Kauno miesto tarybos narys konservatorius Andrius Kupčinskas įsitikinęs, kad objektyvūs tyrimai dar niekam nėra pakenkę. „Ypač kai kalbame apie butų ūkio tarnybas, nes pati Savivaldybė nežino, kokį turtą, tai yra, kiek butų ir patalpų miestas valdo”, – sakė A.Kupčinskas. Jo teigimu, net miesto Tarybai kilo įtarimų dėl „Kauno vandenų” konkurso, bandant parduoti 3,43 ha pusiasalį prie Kauno marių. „Kauno vandenys” konkursą sustabdė.

Per vienerius metus Valstybės kontrolė detaliai patikrina apie 8-9 rajonų ir miestų savivaldybes. Šiemet Valstybės kontrolė suplanavo 48 veiklos auditus.

Tikimasi, kad daliai M.Subačiaus siūlymų bus pritarta, bet už vidaus auditą Savivaldybėse yra atsakingi Savivaldybės kontrolieriai.

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.