Žudikai bibliotekoje virsta angelais

Jau tryliktus metus Rokiškio psichiatrijos ligoninės bibliotekoje dirbančią Gražiną Aukštuolienę drąsiai galima vadinti ne tik savo darbo, bet ir psichologijos žinove.

Tarp jos aptarnaujamų skaitytojų – ir itin žiaurius nusikaltimus padarę, nepakaltinamais pripažinti asmenys, kuriems teismo sprendimu skirtas priverstinis gydymas.

G.Aukštuolienė patyrė, kad bendraujant su tokiais žmonėmis lemtingas gali būti kiekvienas elgesio niuansas. Todėl ji išmoko būti žemesnė už žolę ir visada maloniai šypsotis net tiems, kuriuos širdyje teisė ir smerkė.

Kontingentas – keliantis šiurpą

G.Aukštuolienei teko ne kartą akis į akį susidurti su pacientais, kuriuos į ligoninę atvedė kraugeriški praeities žygiai.

„Keista, bet beveik visi jie atrodė labai malonūs ir su manimi elgdavosi mandagiai”, – sakė bibliotekininkė, knygas ir žurnalus skaityti paduodavusi ir motinai, žirklėmis mirtinai užbadžiusiai dukrą, ir žinomai poetei, proto aptemimo akimirką užmušusiai tėvą, ir „Gestapo” pravarde visoje šalyje žinomam Pauliui Navickui, išniekinusiam bei žiauriai nužudžiusiam mažametę mergaitę.

Nepatenkinta nauja tvarka

Dar visai neseniai visi ligoninės pacientai, lydimi mediko ir apsaugos, galėjo trumpam patys ateiti į biblioteką, kur išsirinkdavo knygų ar žurnalų.

Tačiau prieš porą metų šis malonumas griežto stebėjimo sąlygomis gydomiems asmenims buvo uždraustas po to, kai vienas jų ties bibliotekos durimis žirklėmis į galvą smogė jį lydėjusiam slaugytojui.

Dabar griežto stebėjimo skyriaus pacientams literatūros paimti į biblioteką ateina slaugytojos.

„Iš to nieko gero. Prašiau, kad grąžintų senąją tvarką, nes pacientai nepatenkinti, kai negali patys pasirinkti, ką skaityti. Tada jie vaiko slaugytojas pirmyn atgal. Tačiau, matyt, saugumo sumetimais mano prašymas nebuvo išgirstas”, – apgailestavo G.Aukštuolienė.

Užpuolikui pataikavo kaip vaikui

Niekad nesibaiminusi bendrauti su praeityje žiaurius nusikaltimus padariusiais nusikaltėliais bibliotekininkė neslepia savo darbo ligoninės bibliotekoje pradžioje vis dėlto patyrusi vieną baugų akibrokštą.

Ji vieno ligonio buvo užpulta ir gerokai išgąsdinta.

„Tai buvo zarasiškis, siaubingai apšepęs ir apšiuręs, nes, matyt, neturėjo artimųjų, kurie bent kiek palengvintų jo buitį valdiškoje įstaigoje. Jis manęs nuolat prašinėdavo centų. Iš gailesčio keliskart jam tų pinigėlių daviau. Tačiau kai kaulijimas tapo įkyrus, kartą atsisakiau. Tuomet jis įtūžo, čiupo žurnalinio staliuko stalviršį ir priplojo juo mane prie sienos”, – patirtą agresyvaus psichikos ligonio išpuolį iki šiol prisimena G.Aukštuolienė.

Tąkart moterį apgynė ligonį į biblioteką atlydėjusi patyrusi slaugytoja.

Tačiau išgąsdinta bibliotekininkė paprašė administracijos, kad to paciento į biblioteką nebevestų.

„Šis mano prašymas per metus užsimiršo ir zarasiškį vėl atvedė į biblioteką. Jis mano atžvilgiu būdavo nusiteikęs priešiškai, vis šnairuodavo ir šiurkščiai prašydavo išrašyti pasirinktas knygas ir žurnalus.

Turiu prisipažinti, kad norėdama išvengti konflikto visaip jam pataikaudavau ir elgdavausi kaip su mažu kaprizingu vaiku, nes labai bijojau, kad jis vėl nepratrūktų”, – bendravimo su kadaise ją užpuolusiu ligoniu peripetijas atskleidė bibliotekininkė.

„Gestapo” veidą šildė šypsena

Anot G.Aukštuolienės, beveik visi ligoninės bibliotekoje apsilankantys skaitytojai turi savo keistenybių.

Didžioji dauguma skaito žurnalus, nes knygų turinys jiems sunkiai įkandamas.

„Vyrai dažniausiai renkasi žurnalus „Panelė”, „Vyras ir moteris”, „Laima”. Juos daugiausia domina iliustracijos ir tekstas po nuotraukomis”, – pastebėjo G.Aukštuolienė.

Žurnalus ypač mėgo ir „Gestapas”. Šis savo žiaurumu visoje šalyje išgarsėjęs vaikinas maloniai šypsodamasis G.Aukštuolienės prašydavo leisti pasiimti skaityti ne leidžiamus 5, bet daugiau – kokių 10 – žurnalų.

„Tai, ką jis buvo padaręs nekaltai mažai mergaitei, puikiai žinojau, tačiau stengdavausi užgniaužti kylantį pasibaisėjimą ir į jo šypsnį atsakydavau šypsniu”, – pasakojo G.Aukštuolienė.

Pasak jos, „Gestapas” bibliotekos paslaugomis jau kurį laiką nesinaudoja.

„Gali būti, kad literatūra jį aprūpina artimieji, tačiau kartais sužinau, kad bibliotekoje staiga nustojusiems lankytis pacientams kaip tik tuo metu būna suprastėjusi sveikata”, – sakė bibliotekininkė.

Perskaitęs „Kruviną puotą” griebėsi peilio

Jau kone metus bibliotekos paslaugų nereikėjo ir šį rudenį gydytoją peiliu sužalojusiam alytiškiui Žilvinui Loveikai.

Šis vyras į pareigūnų akiratį pateko daugiau kaip prieš 10 metų, Alytuje prasidėjus nusikalstamų grupuočių kovoms.

Internate užaugęs Ž.Loveika priklausė įvairioms nusikalstamoms grupuotėms, ieškomas ilgai slapstėsi nuo pareigūnų, kol 1998 metais Alytaus teismas pripažino jį nepakaltinamu ir priėmė nutartį priverstinai gydyti psichiatrijos ligoninėje griežto stebėjimo sąlygomis.

„Panevėžio rytas” rašė, kad nepakaltinamas nusikaltėlis, įsiutęs dėl neseniai teismo priimto sprendimo palikti jį ligoninėje griežto stebėjimo sąlygomis, savo įniršį išliejo ant skyriaus vedėjo Juliaus Meškelės.

Į palatą atėjusiam gydytojui Ž.Loveika padavė paskaityti jam nepalankų teismo sprendimą, o kai šis nuėjo prie šviesesnės lemputės, užpuolė iš už nugaros ir gerai išgaląstu peiliu perrėžė kaklą.

G.Aukštuolienė pasakojo, kad ligoninės griežto stebėjimo skyriuje gydomas Ž.Loveika skaitydavo ne tik žurnalus, bet ir knygas, kurių ir pavadinimai – iškalbingi.

Įrašai bibliotekos kortelėje byloja, kad Ž.Loveika žavėjosi tokiomis knygomis kaip „Kruvina puota”, „Šešėliai”.

Inteligentės istoriją gaubė paslaptis

Tačiau, anot G.Aukštuolienės, vien pagal skaitomų knygų pavadinimus apie pacientą spręsti būtų klaidinga.

Bibliotekininkė iki šiol atsimena, kaip ji keliskart gavo dovanų poezijos knygų iš savo dukrą žirklėmis mirtinai užbadžiusios moters.

Bibliotekininkė įsidėmėjo ir dar vieną, neseniai ligoninę palikusią ir į atokų šalies pensionatą išsiųstą pacientę.

Savo vyrą sužalojusi moteris buvo priverstinai gydoma ne vienerius metus, iš pradžių – griežto stebėjimo sąlygomis, paskui teismas jai gydymo režimą palaipsniui lengvino.

Tai buvo labai inteligentiška, rami moteris, išskirtinė bibliotekos skaitytoja, nes domėdavosi tikrai gera literatūra, mėgo knygas.

Ligoninėje klaidžiojo gandai, kad ši moteris – buvusi vieno žinomo ir įtakingo Kauno gydytojo žmona, kurią vyras išprovokavo kruvinam konfliktui, kad atsikratytų įgrūsdamas ją į psichiatrijos ligoninę.

Moka paglostyti pacientų savimeilę

Psichiatrijos ligoninės pacientams suteikiama galimybė ne tik skaityti knygas bei periodinius leidinius, bet ir realizuoti bent menkiausius savo sugebėjimus.

Paprastai nusikaltėliai labai mėgsta šioje gydymo įstaigoje taikomą darbo terapiją. Ligonių sukurti paveikslai, aplikacijos, įvairiausi rankdarbiai eksponuojami nuolat veikiančiose parodose.

G.Aukštuolienės rūpesčiu jau pernai psichikos ligonių darbų parodos išėjo už ligoninės sienų. Jų rankomis sukurtais eksponatais galima pasigrožėti Rokiškio viešojoje ir net Vilniaus medicinos bibliotekose.

G.Aukštuolienė žino būdų, kaip pamaloninti kažką sukūrusius ligoninės pacientus, paglostyti jų savimeilę bei paskatinti tolimesnei saviraiškai.

Sužinojusi, kad į biblioteką išsirinkti knygų bus atvestas kokio nors ryškesnio darbo autorius, G.Aukštuolienė stengiasi jo kūrinį padėti gerai matomoje vietoje.

„Tokie jau tie mūsų pacientai – jiems be galo svarbu būti reikšmingiems”, – sakė bibliotekininkė.

Nuogalę teko slėpti

G.Aukštuolienė pasakojo, kad vienas paskutinei parodai pateiktas dviejų pacientų Rimgaudo M. ir Sauliaus Š. darbas, pavadintas „Pekla”, sulaukė ypatingo lankytojų dėmesio.

Darbe buvo pavaizduota molinių velnių figūrėlių apsupta nuoga moteris, pasodinta ant aukuro, suręsto iš kaukolių.

Ligoninėje akimirksniu pasklido kalbos, kad nuogalės prototipė – viena apsaugos viršininkė, kuri nesutiko vieno iš darbų autoriaus išleisti trims dienoms į mylimos tetos laidotuves.

„Darbą apžiūrinėdavę pacientai nuogos moters figūrėlę nuolat čiupinėdavo ir krizendavo, todėl buvome priversti ją nuimti”, – juokėsi G.Aukštuolienė.

Diana Makšimienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.