Nužudytosios motina vis dar tikisi išgirsti nuosprendį dukters žudikui

Alytaus miesto ir rajono policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo skyriuje baigtas ikiteisminis tyrimas byloje dėl Irmos Sakalauskaitės nužudymo sunkinančiomis aplinkybėmis. „Nusikaltimas išaiškintas, tyrėjams neliko jokių abejonių dėl įtariamojo Andriaus Petrulionio padarytos nusikalstamos veikos”, – teigė skyriaus viršininkė Laimutė Jusienė, ikiteisminio tyrimo medžiagą perduodama Alytaus rajono apylinkės prokuratūrai procesiniam sprendimui priimti.

Įtariamąjį nujautė motinos širdis

Gegužės 9-osios popietę Alytaus centre, Pulko gatvėje įsikūrusiame „Orakulo” lažybų punkte, žiauriai nužudyta ten dirbanti 25-erių metų I.Sakalauskaitė. Kraujo klane gulinčią merginą suknežinta galva apie 17 val. aptiko du punkto lankytojai. Alytiškė darbo vietoje buvo užpulta netikėtai, ji net nespėjo išsikviesti pagalbos. Jau tada, pirmadienio vakarą, prokurorams ir policijos tyrėjams apžiūrint nusikaltimo vietą, nužudytosios motina Marija Sakalauskienė ją apstojusiems žurnalistams užsiminė apie problemišką lošėją, kurį punkto darbuotojos vadino Inteligentu. Jis statydavo dideles sumas ir čia dirbančioms merginoms kėlė baimę.
Jau kitą dieną policija sulaikė įtariamąjį Andrių Petrulionį (g. 1981 m.). Buvo sulaikytas tik jis vienas, ir kokių nors naujų žmogžudystės tyrimo versijų neatsirado. Alytaus rajono apylinkės teisme A.Petrulioniui skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas.

Mokėsi ir aukštosiose mokyklose

Kai kurie alytiškiai A.Petrulionį įsidėmėję kaip aktyvų Socialdemokratų partijos narį. Jis per pastaruosius rinkimus uoliai dirbo Jaunimo apylinkės rinkimų komisijos pirmininku, kituose rinkimuose pretendavo gauti dar atsakingesnes pareigas. Nuolat lankydavosi Alytaus miesto savivaldybėje, kur dirba jo motina Roma Svidovskienė.
A.Petrulionis pažįstamas ir jo bendraamžiams, kai dar buvo nepakeitęs savo – Svidovskio – pavardės. Su jais turėjo bendravimo problemų, nes jį nuolat globojo motina.
Vienuoliktoje klasėje A.Petrulionis (Svidovskis) eksternu mokėsi Šaltinių vidurinėje (šiuo metu pagrindinė) mokykloje. Pasak direktoriaus, buvo gabus, protingas, truputį filosofuojantis vaikas. Dvyliktą klasę jis baigė Dainavos vidurinės mokyklos suaugusiųjų klasėje.
Nors A.Petrulionio išsilavinimas tik vidurinis, jis mokėsi ir aukštosiose mokyklose. Buvo įstojęs į Kauno medicinos universitetą ir baigė pirmąjį kursą. Padarė pertrauką ir perstojo į Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą, bet ir čia po pirmos sesijos mokslą nutraukė. A.Petrulionis pernai rudenį neakivaizdžiai studijavo ir Vilniaus universiteto Teisės fakultete.

„Mama, man jis įtartinas, aš jo bijau”

Nužudytosios motina tik vieną kartą buvo sutikusi A.Petrulionį dukters darbe ir su juo kalbėjosi. Daugiau jį pažinojo iš dukters pasakojimų. M.Sakalauskienės teigimu, A.Petrulionis buvo aistringas lošėjas, statęs, jos manymu, dideles sumas: buvo pralošęs 11 tūkstančių, vėliau 4 tūkstančius litų atsilošė. „Mama, man jis įtartinas, aš jo bijau”, – motina prisiminė Irmos žodžius.
M.Sakalauskienė saugojo dukrą kaip savo akį, ją lydėdavo iš darbo tamsiu paros metu. Ji net nepagalvojo, kad savo vaiko neteks dieną…

Prokuratūros nutarimą lėmė ekspertizės išvados

Alytaus rajono apylinkės prokuratūra priėmė nutarimą dėl priverčiamųjų medicininio pobūdžio priemonių taikymo ir bylą perdavė Kauno apygardos teismui. „Tai viena ikiteisminio tyrimo baigimo formų”, – šį procesinį sprendimą komentavo vyriausiasis prokuroras Arūnas Juknevičius, neabejojantis tokio nutarimo būtinybe.
Pasak vyriausiojo prokuroro, jau pats nusikaltimas kėlė abejonių dėl įtariamojo psichikos. Ir po nusikaltimo padarymo jis neadekvačiai reagavo į tai, ką padarė: pakiliai pasakojo apie įvykius, žaidė su tyrėjais. „Aš tikrai neabejoju, kad jis bus gydomas”, – teigė A.Juknevičius.
Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras Kostas Vinerskas, suabejojęs įtariamojo A.Petrulionio psichikos būsena, dar birželio pabaigoje kreipėsi į Alytaus rajono apylinkės teismą dėl ekspertizės. Įtariamajam buvo paskirta stacionarinė teismo psichiatrinė psichologinė ekspertizė. Ją atliko Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos ekspertinio skyriaus teismo psichiatrijos ekspertinė komisija. Būtent ši nustatė, kad A.Petrulionis serga psichikos liga, nusikaltimo padarymo metu nesuprato ir negalėjo suvaldyti savo veiksmų. Pasak prokuroro K.Vinersko, pats nusikaltimo pobūdis tai patvirtina.
K.Vinerskas taip pat neabejoja įtariamojo A.Petrulionio padaryta nusikalstama veika, pasak jo, „gauta neginčijamų įrodymų”. Prokuroras akcentavo, jog ikiteisminio tyrimo metu kvalifikuotai dirbo policijos tyrėjas Mindaugas Kalinauskas, vertingos intelektualios ypatingų bylų tyrėjo Dainiaus Janavičiaus pastangos, svarus kitų pareigūnų indėlis išaiškinant nusikaltimą.
Kol Kauno apygardos teismas priims sprendimą dėl priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo, Alytaus rajono apylinkės teismo nutartimi A.Petrulionis iš Utenos ekspertinio skyriaus perkeltas į Rokiškio psichiatrijos ligoninę.

Ketina apskųsti Ekspertinės komisijos išvadas ir sieks pakartotinės ekspertizės

M.Sakalauskienė ir jos advokatas informuoti apie ikiteisminio tyrimo baigtį ir prokuratūros nutarimą. „Tikėjausi tokios baigties. Po nelaimės man Vilniuje parapsichologas pasakė, kad dukters žudikas bus padarytas nepakaltinamas”, – samprotavo moteris. Į klausimą, o ką ji pati mananti, sakė netikinti, kad žmogus, šaltakraujiškai suplanavęs nusikaltimą, žiauriai nužudęs žmogų, nesuprato ką darąs.
„Aš viskuo kaltinu Andriaus Petrulionio motiną: su savo vaiku gyvendama negi nematysi, kad jam kas nors negera”, – įsitikinusi nukentėjusioji.
M.Sakalauskienė ketina apskųsti Utenos ekspertinio skyriaus teismo psichiatrijos ekspertinės komisijos išvadas ir prašyti Kauno apygardos teismą skirti pakartotinę ekspertizę. „Noriu įsitikinti galutinai, juk ir ekspertai gali klysti”, – M.Sakalauskienė vis dar viliasi teisme išgirsti nuosprendį dukters žudikui.

Jurgis Kochanskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.