Pakaunėje dygsta prestižinės gyvenvietės

Miesto pakraščiuose žemės sklypai nuolat brangsta, tačiau verslininkai klientų stoka nesiskundžia

Kaune, nekilnojamojo turto ekspertų teigimu, šiemet padaugėjo klientų, norinčių įsigyti ne butus, o miesto pakraštyje esančius žemės sklypus.

Pakaunėje juntamas privačių namų statybos bumas. Šiuo metu už arą žemės rajone tenka mokėti nuo 3 iki keliasdešimt tūkstančių litų. Specialistai prognozavo, kad artimiausiais mėnesiais kainos dar gali šoktelėti 10-15 procentų.

Ieško gražių vietų

Nekilnojamojo turto bendrovės „Latmas” direktorius Vygintas Leonavičius teigė, kad pirkėjus domina beveik visas Kauno pakraštys. Nauji namai statomi Noreikiškėse, Ringauduose, Raudondvaryje, Vaišvydavoje, Ramučiuose ir kitose vietovėse.

„Gal šiek tiek mažiau klientus domina Rokai. Pirkėjus dažniausiai vilioja vaizdingos vietovės”, – sakė V.Leonavičiaus. Jo teigimu, žemės sklypų paklausa šiuo metu ypač didelė. „Artimiausiais metais galėsime įsitikinti, ar sklypai buvo perkami siekiant vėliau juos parduoti, ar žmonės tiesiog ieškojo gražių vietų, kur galima pasistatyti namą”, – teigė jis.

Ne vieną gyvenamųjų namų sklypų kvartalą sukūręs verslininkas Povilas Giedrys neslėpė, kad sklypų poreikis kartais viršija pasiūlą. Netoli Lapių esančiame kvartale jau parduoti beveik visi iš 67 sklypų. Verslininkas kuria naujo kvartalo, esančio netoli Domeikavos, projektą.

Apie kainas kalba nenoriai

Šiuo metu aplink Kauną kuriasi net keletas privačių namų kvartalų. Tarp Romainių ir IX forto kuriasi naujasis Linkuvos kvartalas. Masiškai sklypai pardavinėjami šalia Ringaudų esančioje Jurginų gatvėje. Noreikiškių miestelyje jau kuriasi naujieji gyventojai. Statybų bumas juntamas ir kitose pakaunės vietose.

„Kauno dienos” kalbinti verslininkai nenoriai kalbėjo apie konkrečias žemės sklypų kainas. „Galėčiau įvardyti, kur žemė šiuo metu kainuoja pigiausiai, kur brangiausiai. Tačiau po kelių savaičių iškart šokteltų kainos. Dabar visi ieško tokių sklypų, kad netoliese būtų visos reikiamos komunikacijos”, – sakė vienas nekilnojamojo turto ekspertas.

Pasižvalgęs nekilnojamojo turto agentūrų interneto svetainėse, apie kainas gali susidaryti gana išsamų vaizdą. Šalia Ringaudų už arą prašoma nuo 6800 iki 7300 litų. Ramučių naujame gyvenamųjų namų kvartale aras kainuoja 7500 litų. Mastaičiuose – vos 2500 litų. Kulautuvoje už arą (žemės ūkio paskirtis) prašoma 3500 litų. Naujajame Linkuvos miestelyje aras kainuoja 16 tūkstančių litų.

Kai kurių sklypų, esančių vaizdingose vietovėse, kainos tiesiog įspūdingos. Šilelio kaime parduodamas 30 arų sklypas su mediniu nameliu. Aro kaina – 35 tūkstančiai litų. Dar įspūdingesnės sumos minimos, kai kalbama apie Kleboniškį. Čia aro kaina kartais siekia net 30-40 tūkstančių litų.

Ieško būdų sutaupyti

Bendrovės „Latmas” direktorius patvirtino, kad sklypų rinkoje pastebima dar viena tendencija. „Kuriasi savotiškos bendruomenės, kurios bando įsigyti iki 2 hektarų dydžio žemės ūkio paskirties sklypus. Vėliau jie patys keičia jo paskirtį ir pasidalija į atskirus sklypus. Taip bandoma sutaupyti. Tačiau tai pavieniai atvejai”, – sakė V.Leonavičius.

Apie šią tendenciją užsiminė ir kitų firmų atstovai. „Konkretaus atvejo jums nepaminėsiu. Didelė konkurencija, todėl žmonės nenori reklamos. Supraskite, tokios bendruomenės atima duoną iš verslininkų. Įsigiję apie 2 hektarų sklypą ir vėliau susitvarkę visus dokumentus – žmonės sutaupo apie 20-30 procentų”, – sakė vienos nekilnojamojo turto agentūros atstovas, nenorėjęs viešai įvardyti savo pavardės.

Tuo tarpu verslininkas P.Giedrys abejojo, ar tokiu būdu galima sutaupyti. „Kol pakeisi žemės paskirtį, kol parengsi projektą – užtruks nemažai laiko. Jeigu žmonės to dalyko neišmano, tai gali tęsti ir dvejus metus. Be to, brangiai kainuoja nutiesti komunikacijas. Esu apskaičiavęs, kad mažesniam nei 10 hektarų ploto sklypui komunikacijas vesti neapsimoka”, – tikino verslininkas.

Pabrangę butai verčia skaičiuoti

„Pastatyti namą ar butą kainuoja beveik tiek pat. Tačiau priemiestyje gyventojai turi kur kas daugiau komforto, nei gyvendami daugiabutyje. Turi atskirą sklypą, pro langus matai puikią gamtą. Gyventi priemiestyje tampa prestižo reikalu”, – teigė P.Giedrys.

Prieš keletą metų jis pirmasis Lietuvoje sukūrė privačių namų kvartalą Vytėnuose. „Jame buvo 27 sklypai, kuriuos pardavinėjau net ketverius metus. Tuo tarpu dabar vos pradėję įgyvendinti naują projektą, iškart sulaukiame pirmųjų klientų”, – tvirtino P.Giedrys.

Žada statyti sublokuotus namus

Bendrovė „Baltų žemės” jau trečius metus įgyvendina Noreikiškių miestelio projektą. „Mes nepardavinėjame sklypų, o pasirinkome kitą verslo formą. Sukuriame aplinką, pastatome namą ir tik tada parduodame. Kompleksiškai kuriame visą rajoną”, – teigė bendrovės valdybos pirmininkas Paulius Jaruševičius.

Per paskutinius tris mėnesius „Baltų žemės” pardavė net vienuolika namų. „Nežinau, ar tai bendra tendencija, tačiau vis dažniau žmonės nori įsigyti ne sklypą, o jau pastatytą namą. Pasikeitė požiūris – klientai taupo ne tik pinigus, bet ir laiką. Vieną namą už 500 tūkstančių litų pirkėjas įsigijo net internetu. Žinoma, jeigu žmogus į namą ketina investuoti milijoną ir daugiau litų, tada jis nepirks standartinio statinio”, – sakė P.Jaruševičius.

Kitais metais „Baltų žemės” netoli Noreikiškių miestelio ketina statyti sublokuotų namų kvartalą. „Šioje vietoje mes turime didžiulį sklypą, kurio mums pakaks dešimčiai metų”, – tvirtino valdybos pirmininkas. Noreikiškių miestelyje namą galima įsigyti nuo 400 tūkstančių litų. Dar prieš porą metų namas čia kainavo nuo 230 tūkstančių litų.

„Galite patys paskaičiuoti, kaip didėja kainos. Šiuo metu ypač brangsta sklypai, todėl kas tris mėnesius mes 10 procentų didiname namų kainas”, – tikino P.Jaruševičius.

Nekilnojamojo turto ekspertai prognozuoja, kad Kauno miesto pakraštyje esančių sklypų kaina maksimalios ribos dar nepasiekė.

Arūnas Andriuškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.