JT: paukščių gripas kelia grėsmę Azijos ir Afrikos gyventojų tradiciniam gyvenimo būdui

Spartus paukščių gripo išplitimas gali priversti Azijos ir Afrikos gyventojus keisti savo tradicinį gyvenimo būdą, kai žmonės gyvena šalia naminių gyvulių, ketvirtadienį pareiškė Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofis Ananas (Kofi Annan).

„Reikia padėti žmonėms suvokti, jog paukščių gripas kelia grėsmę prieš šimtmečius susiformavusiam gyvenimo būdui – žmonių ir naminių gyvulių kaimynystei”, – pažymėjo jis.

„Esu kilęs iš Ganos, kur šeimos ir naminiai gyvuliai, vaikai ir viščiukai gyvena kaip viena laiminga bendruomenė”, – sakė JT generalinis sekretorius per Niujorke vykstantį pasaulinį suvažiavimą sveikatos klausimais.

Šiuo metu mirtinai pavojinga paukščių viruso atmaina H5N1 užsikrečia tik paukščiai, o žmonės suserga tik susidūrę su H5N1 nešiojančiais sparnuočiais.

Tačiau virusui mutavus taip, kad jis taps perduodamas žmogaus žmogui, gali mirti milijonai. Didžiausia grėsmė kyla žmonėms, gyvenantiems skurdžiose valstybėse su prasta sveikatos apsaugos sistema, pažymėjo K. Ananas. Be to, iškyla milžiniška grėsmė laisvai prekybai, ūkio ir socialinei pažangai, pridūrė jis.

JT generalinis sekretorius paragino pasaulio lyderius nedelsiant nustatyti globalios epidemijos prevencijos prioritetus.

2005-11-03 19:47

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.