Kapinėse daugėja pirkėjų ir pardavėjų

Pareiga, proga, prabilęs sąžinės balsas ar galimybė prisidurti prie kuklios pensijos – skirtingos priežastys ir motyvai prieš Vėlines atveja žmones į Lėbartų kapines.

Artėjanti lapkričio 1-oji kai kuriems tampa pretekstu susirasti pamirštų artimųjų kapus. Anot Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento kapinių priežiūros tarnybos vyr. specialistės Rasutės Paulikienės, atsitinka ir taip.

Ne visi atvykusieji sutvarkyti artimųjų kapų Lėbartuose iškart randa reikiamą kapą. Jei čia lankaisi tik kartą metuose – bus sunku, tikina R. Paulikienė, ne kartą atvykėliams padėjusi rasti norimą kapą. Kai kurie Lėbartų kapinėse apsilanko po 10 ar net 20 metų pertraukos. Arba po 15 metų prisimena, kad turi tėvą.

Neseniai vienas Seimo narys, kurio pavardės specialistė nenorėjo minėti, ieškojo čia palaidoto tėvo. Ji tikino, kad parlamentaras ne iš tų, kurie dažnai šmėžuoja televizijos ekranuose. Kitas atvejis, kai giminės sumanė rasti prieš 20 metų palaidoto kūdikio kapą. „Gal atveja sąžinės balsas?” – retų kapinių lankytojų motyvą spėjo R. Paulikienė.

Padaugėja nelegalių šiukšlynų

Žmonės tvarkyti kapus pradėjo prieš porą savaičių. Gerokai jų pagausėdavo savaitgaliais. Pastaruoju metu tvarkančiųjų kapus galima buvo sutikti ir darbo dienomis.

Kartu su lankytojais pastebimai išauga ir šiukšlių krūvos. Dažnai tose vietose, kur jų kratyti negalima. Kapinių prižiūrėtojai pasigenda žmonių kultūros, nes šie šiukšles pila vos už kelių metrų nuo tam skirtos vietos. Tokių nelegalių šiukšlynų padaugėja prieš lapkričio 1-ąją.

Vyr. specialistė patikino, kad ankstesnė problema dėl vandens Lėbartų kapinėse išsisprendė vasaros pabaigoje. Tad atsinešusieji gyvų gėlių turės į ką jas pamerkti.

Išsiderėjo dėl galimybės prekiauti

Kol vieni užsiima mirusiųjų paieškomis, šalia kapinių tvoros prekyba gėlėmis ir žvakėmis kasdien vis labiau įsibėgėja. Vyr. specialistė pastebėjo, kad šią savaitę padaugėjo gėlininkų ir dar kiek – nerasi nė vieno laisvo kampelio. Prekybininkai išsipirko bene visas 110 vietų.

Trečius metus prie Lėbartų kapinių prekiaujantis Antanas džiaugiasi, kad šiemet dar pavyko išsiderėti dėl prekybos vietų, nors jų ir gerokai mažiau nei ankstesniais metais.

Prieš kelias savaites vietos prekybininkai kreipėsi į miesto valdžią, pasišovusią neleisti statyti standartų neatitinkančias palapines. Anot Antano, po ilgų diskusijų pavyko susitarti. Prekiauti leista iki gruodžio 9 dienos.

„Jei nuspręstų nebeišduoti leidimų, būtų blogai ne tik mums, bet ir atvažiuojantiems žmonėms”, – tikino prekybininkai. Žmonės esą džiaugiasi, kad čia pardavinėjamos gėlės bei žvakės yra pigesnės ir šviežesnės nei turguje. Be to, lankantys kapus įpratę viską įsigyti vietoje.

Šiemet vietų sumažėjo, kad prekybininkai neužimtų automobiliams stovėti skirtų vietų. „Jei anksčiau laisvesnę vietą tuoj pat kuris nors užimdavo, tai dabar vengia, nes netrukus gali prisistatyti policijos pareigūnai”, apie naujoves prie Lėbartų kapinių pasakojo pardavėjai. Jie prognozavo, kad Vėlinių dieną kartosis ankstesnių metų scenarijus: norintieji prekiauti ras, kur prisiglausti – neatbaidys ir policija.

Renkasi pigias gėles

Tarp prekybininkų – nemažai vyresnio amžiaus žmonių, pasakojusių, kad čia stovi ne dėl gero gyvenimo. Tiesiog taip prisiduria prie kuklios pensijos. Tiesa, pirkėjai taip pat dairosi kuo pigesnių gėlių. Dažnas renkasi dirbtines, kad ilgiau laikytų, o ir kaina jų pigesnė.

Pardavėjas Povilas pasakojo, kad pirkėjai mieliau renkasi po 3-5 litus kainuojančias dirbtinių gėlių puokšteles ar sode augintas gėles. Turtingesni žvalgosi didesnių puokščių už keliasdešimt litų. Populiariausia gėlių spalva esanti balta, siejama su nekaltybe, ir ne taip jau svarbu, ar gėlės dirbtinės ar gyvos.

Klaipėdietė Katia gėles artimųjų kapams kasmet užsiaugina pati. Tik šiemet dėl šilto rudens jos prasiskleidė anksčiau nei įprasta. Šįkart ji atėjo sutvarkyti sergančios sesers vyro kapą.

Ponia Elena džiaugėsi nusipirkusi nebrangių, po keliasdešimt centų dirbtinių ryškiaspalvių gėlių, kuriomis papuošė neįgalaus draugo žmonos amžino poilsio vietą. Taip esą ir kapas gražiau atrodo, ir ilgiau laiko. Moteris šiandien uždegsianti žvakutes čia, o tikrąją Vėlinių dieną skubės aplankyti vyro kapą Joniškėse.
Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.