Įtarimų dėl šeimos verslo spaudžiamas A. Brazauskas sieks V. Uspaskicho atsiprašymo

Premjeras Algirdas Brazauskas teigia „negirdėjęs” apie koalicijos partnerio Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho juo išreikštą nepasitikėjimą, tačiau ketina reikalauti atsiprašymo.

Ketvirtadienį LNK televizijos žinių tarnybai V. Uspaskichas pareiškė, jog jo partija svarsto naujo Ministro Pirmininko kandidatūrą „vietoj kontroversijon dėl šeimos verslo patekusio socialdemokratų lyderio A. Brazausko”. Jis taip pat neslėpė turįs ambicijų formuoti naują Vyriausybę, o galbūt ir šaukti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Tuo tarpu premjeras teigia negirdėjęs tokių kalbų, tačiau reikalaus V.Uspaskicho pasiaiškinti ir atsiprašyti.

„Aš paprašysiu, kad jis atsiprašytų, jeigu jis išreiškė man nepasitikėjimą. Aš negirdėjau tokio man išreikšto nepasitikėjimo iš V. Uspaskicho lūpų. Išklausysime dar kartą per Politinę tarybą”, – vakar žurnalistams sakė A.Brazauskas.

Pasiteiravus, kaip A. Brazauskas vertina Darbo partijos lyderio ambicijas formuoti naują Vyriausybę, premjeras teigė „niekaip nevertinantis”.

„Jis yra koalicijos partneris ir aš susilaikau nuo savo koalicijos partnerių vertinimo, nes kitaip koalicija subyrės, jeigu kiekvienas koalicijos partneris pradės vienas kitą vertinti, tai kuo čia viskas baigsis? Baigsis tuo, kad Vyriausybė subyrės. Tegul vertina, aš nevertinu, aš laikausi tam tikros politinio bendravimo kultūros. Kas nemoka laikytis tos kultūros, tai vertina”, – kalbėjo jis.

Vis tik premjeras teigia, kad stengsis išlaikyti Vyriausybę.

„Nematau prasmės, kodėl turėtų griūti Vyriausybė”, – sakė socialdemokratų lyderis.

Žurnalistams paklausus, ar pats neketina trauktis, A. Brazauskas teigė kol kas apie tai nesvarstantis, o lauks, kaip įvykiai klostysis ateityje.

„Ne, tokia tema aš dabar nesvarstau, nekalbu, mes turėsime viską iki galo išsiaiškinti su koalicijos partneriais, pažiūrėsime kuo baigsis ta išgalvota komisija, tada bus galima daryti kokius tai sprendimus, galvoti, kokių toliau imsimės žingsnių, jeigu reikės jų iš viso imtis”, – sakė jis.

A. Brazausko iniciatyva kitą trečiadienį šaukiamas keturių valdančiosios koalicijos partijų Politinės tarybos posėdis, į kurį pirmą kartą kviečiami visi Vyriausybės nariai.

Pagrindinis klausimas, kurį posėdyje ketina aptarti koalicijos atstovai, yra konservatorių iškelti įtarimai dėl A. Brazausko šeimos verslo sostinės viešbutyje „Crowne Plaza” ir planuojamas parlamentinis šių įtarimų tyrimas.

Socialdemokratai ketina įtikinti Darbo partiją neparemti dešiniųjų iniciatyvos sudaryti laikinąją Seimo komisiją.

Seimo kuluaruose sklando dar vienas politinio susitarimo scenarijus: Darbo partija esą sutiktų, kad Premjero postą užimtų Naujosios sąjungos lyderis Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, o į jo vietą būtų paskirtas dabartinis parlamento vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas.

V. Uspaskichas posto nesieks

Viktoras Uspaskichas atmetė gandus, kad atsistatydinus Ministrui Pirmininkui Algirdui Brazauskui jis siektų Premjero posto.

„Viskas priklauso nuo paties premjero veiksmų artimiausiu metu. Asmeniškai kol kas neketinu siekti šio posto. Būdamas jo vietoje atsakyčiau į dabar iškilusius visus klausimus, o jei būtų dėl ko – svarstyčiau pasitraukimo galimybę”, – Darbo partijos pranešime cituojamas V. Uspaskichas.

Jis taip pat pabrėžė, jog ministro pirmininko poste nori matyti atsakingą Lietuvai žmogų, vedantį šalį į priekį, o ne ginantį asmeninius interesus ir nesugebantį atsakyti savo rinkėjams bei koalicijos partneriams.

„Lietuvai reikalingas premjeras, kuris būtų atsakingas prieš jos žmones, būtų ne tik valstybės, bet ir moralės garantas. Būtent tokį premjerą ir ketina paremti Darbo partija ateityje. Tokį anuomet mes rėmėme A. Brazauską, kaip pilietį, o ne Socialdemokratų partijos narį ar pirmininką”, – sakė Darbo partijos lyderis.

V. Uspaskicho teigimu, esant reikalui Darbo partija siūlytų savo kandidatą į premjero postą. Tačiau, anot jo, tai nereiškia nepasitikėjimo A. Brazausku.

Politikas taip pat pažymėjo, jog prireikus „darbiečiai” būtų pasiryžę formuoti Vyriausybę iš naujo.

Anot buvusio parlamentaro, po kitą trečiadienį vyksiančio Politinės tarybos posėdžio susiklosčiusi situacija Vyriausybėje bus aptarta Darbo partijos prezidiume arba partijos taryboje.

Prezidentas nori atsakymų

Prezidentas Valdas Adamkus ketina artimiausiu metu pareikalauti valdančiąją koaliciją sudarančių partijų atsakymo, ar jos pasiryžusios toliau dirbti kartu. Priešingu atveju Vyriausybė esą turėtų atiduoti savo įgaliojimus.

„Jei Vyriausybė pajėgi dirbti, turi toliau dirbti. Jei koalicija nepajėgi, ji turi pasakyti: grąžiname savo mandatą”, – vakar grįžęs iš Londono žurnalistams sakė šalies vadovas.

Anot V. Adamkaus, aukščiausi šalies politikai negali „žaisti valstybės padėtimi”. Todėl jis neigiamai įvertino tai, kad valdančioji dauguma gali iširti neišsprendusi nemažai svarbių klausimų: nepatvirtinusi kitų metų biudžeto, neišsprendusi naftos perdirbimo bendrovės „Mažeikių nafta” pardavimo klausimo.

„Man reikalingas aiškus ir tvirtas atsakymas – ar koalicija pajėgi dirbti ir vykdyti savo įsipareigojimus Vyriausybės lygyje. Šito atsakymo reikalausiu tučtuojau, artimiausiame susitikime. (…) Nenoriu prognozuoti viena ar kita, ieškoti kaltininkų. Tačiau tokia padėtis netoleruojama ir turi būti išspręsta artimiausiu metu”, – pabrėžė Prezidentas.

Pasak jo, valdančiosios koalicijos Politinė taryba turėtų kuo skubiau nuspręsti, kaip elgtis toliau.

„Negalime dalintis atskirais pareiškimais, kas turi atsistatydinti, kas neturi, – piktinosi V. Adamkus. – Mes žaidžiame praktiškai visos valstybės stabilumo klausimu. Kada turime prieš akis Europos Sąjungos (ES) programas, įsipareigojimus ES ir bloko įsipareigojimus Lietuvai, mums atrodo, kad užmirštame viską ir pradedame savo tarpe paskęsti politinių partijų aistrų sukūry. Atrodo, kad kitų problemų Lietuvoje nėra”.

Komentuodamas Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho užuominas apie galimus priešlaikinius Seimo rinkimus šalies vadovas paragino iš anksto nesidalyti valdžios.

„Mums reikia stabilumo valstybėje, pirmiausiai išspręsti visus reikalus, būti atsakingiems prieš žmones”, – kalbėjo V. Adamkus.

Į klausimą, ar valdančioji dauguma pajėgtų tęsti darbą, jei Vyriausybės vadovo poste sėdėtų kitas žmogus, Prezidentas paragino teirautis pačios koalicijos.

Šalies vadovas neigiamai įvertino ketinimus Seime sudaryti komisiją Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko šeimos verslui tirti: „Aš esu prieš komisijas. Ne Seimui reikia spręsti šeimyninius reikalus. Tam mes turime teisėsaugą, ji turi imtis iniciatyvos, jeigu yra pagrindo, ir tą klausimą spręsti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.