Priverstinis darbas mokyklose

Per paskutinius dvejus mokslo metus neatidirbęs 30 valandų visuomenei naudingo darbo moksleivis negaus atestato. Naudingu darbu įvardijamas ir mokyklos vardo garsinimas, aktyvi visuomeninė veikla. Tačiau kai kurie moksleiviai, studentai skundžiasi neva privalomu mokyklos aplinkos tvarkymu, budėjimu išnuomotoje mokyklos valgykloje.

Budi nenoriai

Milikonių vidurinės mokyklos moksleiviai piktinosi, kodėl tenka dirbti valgykloje, kuri išnuomota. Mokyklos direktorius Janas Ryzgelis teigė, kad moksleiviams valgykloje reikia budėti tik per pertraukas: nunešti paliktus indus, nuvalyti stalus, surikiuoti kėdes.

Direktorius aiškino, kad firma gali šeimininkauti tik gamybinėse patalpose, kur moksleivių pagalbos neprašoma. „Baiminomės, kad išsinuomojusi visas valgyklos patalpas firma savaitgaliais mokykloje ims rengti banketus”, – kalbėjo direktorius. Pasak jo, valgyklos salė nėra išnuomota, todėl ja rūpintis turi mokykla.

J.Ryzgelis pripažino, kad moksleiviai valgykloje budi nenoriai.

Renka šiukšles

Dainavos vidurinės mokyklos kieme sutikti devintokai Deividas ir Žilvinas teigė, kad valgykloje budėti smagiau nei dalyvauti talkose, kurios vyksta po pamokų, tačiau nemano, kad tai – tragedija. Šalia mokyklos aktyvūs moksleiviai, vadovaujami mokytojų, yra įrengę suolelių. Pasak mokyklos direktoriaus Vytauto Kvederaičio, į talkas susirenka po kelis šimtus mokinių.

Direktorius teigė, kad didžiausios moksleivių pagalbos prireikia tvarkant aplinką. „Šalia yra Dainavos turgavietė. Neretai prekeiviai palieka daug šiukšlių ir vėjas jas išnešioja po mokyklos stadioną. Jei moksleivis negali ateiti į talką, jis neina. Negirdėjau, kad kas nors neitų piktybiškai. Juk smagiau gyventi tvarkingai”, – kalbėjo V.Kvederaitis. Dėl higieninių sumetimų prašoma, kad moksleiviai į talką ateitų su pirštinėmis.

Savaitė privalomai savanoriškos veiklos

Kauno technikos kolegijos (KTK) studentas skundėsi, kad antrakursiai verčiami „dažyti, valyti” mokyklą bei tvarkyti jos aplinką.

„Jei kas nors atsisako tai daryti, jam neišmokama stipendija”, – rašoma laiške. Pasak jo autoriaus, „vadovybė neatsižvelgia, kad studentas stipendiją užsidirbo gerai mokydamasis, kad toks darbas visai nesusijęs su mokslu”.

KTK direktoriaus pavaduotoja Marija Jotautienė neslėpė, kad po pirmo kurso visi studentai po savaitę turi tvarkyti mokyklą, jos teritoriją. Tai įtraukta į kolegijos reglamentą. „Tie, kurie tuo metu negalėjo, pavyzdžiui, vasarą buvo įsidarbinę, ta savaitė buvo nukelta į rudenį”, – pasakojo M.Jotautienė.

Paklausta, ar nebuvo paprieštaravusių tokiai tvarkai, ji teigė, kad ne. Tačiau tikino, kad sulaukus studentų skundų tvarka būtų peržiūrėta. Direktoriaus pavaduotoja pridūrė: kai studentai kuo nors prisideda prie mokyklos aplinkos tvarkymo, ją labiau saugo.

Rudenį studentų pagalbos prireikė trumpam iškraustant kolegijos muziejų. Patalpa bus remontuojama, nes rengiamasi 85 metų mokyklos jubiliejui. Studentai neretai pasitelkiami ir įvairiems kitiems darbams.

Statybos specialybės antrakursis Tomas Sergejenka kartu su bendramoksliu Marium Danilevičium teigė savanoriškai ėmęsi vieno kabineto remonto darbų. „Reikėjo glaistyti sienas, dažyti. Dirbom po paskaitų, savanoriškai. Daug ko išmokau”, – kalbėjo vaikinas.

Jis neslėpė, kad tokia veikla jam labiau prie širdies nei teritorijos tvarkymas. „Bet reikėjo, tai ir darėm”, – nesureikšmino studentas.

Ši užklasinė veikla kaip darbo praktika neužskaitoma. „Praktika žaisti negalima. Jos atlikti studentai eina į įmones”, – sakė M.Jotautienė.

Nebereikia pjauti žolės

Švietimo ir mokslo ministerijos Socialinės politikos departamento Socialinių problemų sektoriaus vyr. specialistas Algis Šimaitis teigė, kad moksleivių talkos, kiti darbai priklauso tik nuo mokyklos bendruomenės, kurioje vis daugiau galios įgauna ir moksleivių savivaldos organizacijos.

Lietuvos moksleivių parlamento Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Andrius Baranovas kalbėjo, kad surengtos apklausos metu nė vienas moksleivis nenurodė esąs nepatenkintas tuo, kad reikia budėti valgykloje, tvarkyti mokyklos aplinką.

Gal jiems tai yra priimtina? Gal jie su tuo susitaikę ir nemano, kad galima tai pakeisti? Tačiau būdamas Kauno rajono Rokų vidurinės mokyklos moksleivių savivaldos nariu jis sulaukė tokių bendramokslių skundų.

„Mūsų mokykloje moksleiviams jau nebereikia pjauti žolės, tvarkyti aplinkos, nes tam yra pasamdyti darbuotojai”, – pasakojo A.Baranovas. To buvo pasiekta moksleivių savivaldos iniciatyva ir mokyklos vadovų geranoriškumu.

Jurgita Murauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.