Skandalas Baltuosiuose rūmuose: apkaltintas viceprezidento padėjėjas

Baltuosius rūmus penktadienį sudrebino naujas skandalas: viceprezidento Dikio Čeinio (Dick Cheney) administracijos vadovui Luisui Libiui (Lewis Libby) didžioji žiuri pateikė kaltinimus dėl priesaikos sulaužymo, trukdymo teisingumui bei melagingų parodymų davimo, pranešė JAV žiniasklaida.

Tokio žingsnio imtasi po dvejus metus trukusio tyrimo, kurio metu aiškintasi, kas žiniasklaidai atskleidė slaptosios Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentės pavardę. Apžvalgininkai tai laiko vienu iš didžiausių skandalų Džordžo V. Bušo (George W. Bush) prezidentavimo metu.

Netrukus po to Baltieji rūmai pranešė, kad L. Libis įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Tyrime taip pat minimam Dž. V. Bušo patarėjui politikos klausimais Karlui Rouvui (Karl Rove) kaltinimai kol kas pateikti nebus, remdamasi savo šaltiniais pranešė CNN naujienų tarnyba.

CŽV slaptosios agentės Valeri Pleim (Valerie Plame) tapatybė JAV žurnalistui atskleista 2003-iaisiais. Jos vyras Džojus Vilsonas (Joe Wilson), tuometinis Jungtinių Valstijų diplomatas, netrukus po to pareiškė, kad prezidento administracija taip keršijo už jo kritiką dėl karo Irake.

2003 m. liepos 14 d. JAV spaudoje pasirodžiusioje žurnalisto Roberto Novako (Robert Novak) publikacijoje apie Dž. Vilsoną buvo rašoma, kad jis „niekuomet nedirbo CŽV, tačiau jo žmona V. Pleim yra slaptoji agentė, dirbanti masinio naikinimo ginklų srityje”.

Tiek L. Libis, tiek K. Rouvas įtarimus, jog būtent jie atskleidė agentės tapatybę, kategoriškai neigia.

Apžvalgininkai pažymi, kad kaltinimai aukšto rango prezidento administracijos pareigūnui gerokai pakenks pastaruoju metu smarkiai pašlijusiai Baltųjų rūmų reputacijai. Naujausių apklausų duomenimis, Dž. V. Bušo populiarumas yra žemiausias per visą jo prezidentavimo istoriją.

Kaip pažymi dienraštis „The New York Times”, dėl kaltinimų L. Libiui bei kitų pastarojo meto skandalų respublikonų stovykloje demokratų strategai jau paskelbė, kad respublikonų valdymas Baltuosiuose rūmuose bei Kongrese yra apipintas korupcija. Beveik neabejojama, kad artimiausių rinkimų kampanijų metu respublikonai jų oponentų bus vaizduojami kaip arogantiški ir pernelyg savo valdžia pasitikintys politikai.
2005-10-28 20:40

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.