Nagrinėjamos Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių problemos

Šiandien Karolinos viešbutyje, Vilniuje, vyksta Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos (LATIA) prezidiumo posėdis, kuriame nagrinėjamos Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės sektoriaus problemos bei jų sprendimo galimybės, minimalios mėnesinės algos didinimo, darbininkų trūkumo aprangos ir tekstilės įmonėse klausimai, taip pat žmogiškųjų išteklių plėtros galimybės, panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Posėdyje dalyvauja LR Socialinės apsaugos ir darbo ministrė V.Blinkevičiūtė, LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valstybės sekretorius R.Kairelis, LATIA prezidentas J.Karčiauskas, taip pat Lietuvos darbo biržos direktorius V.Šlekaitis, Lietuvos darbo inspekcijos vyriausiasis inspektorius M.Pluktas.

Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos įvairiomis priemonėmis stengiasi apginti šalies aprangos ir tekstilės pramonės sektorių nuo didėjančios pigių ir abejotinos kokybės gaminių invazijos iš Kinijos, pasinaudodama visais įmanomais bendradarbiavimo kanalais – tiek bendradarbiaudama su oficialiomis mūsų šalies institucijomis, atsakingomis už tarptautinės prekybos tekstilės ir aprangos gaminiais politikos formavimą, tiek su Europos Komisijos atstovais bei su atitinkamomis ES organizacijomis – EURATEX.

„Prekybos liberalizavimo rezultatai nėra džiuginantys, nes jau šiandien jaučiamos jo pasekmės: tekstilės ir aprangos sektorius per š. m. I pusmetį prarado apie 3 tūkst. dirbančiųjų, nes dalis kvalifikuotų darbuotojų išvyko dirbti į užsienį, o profesines mokyklas ir kolegijas baigusieji specialistai nėra pakankamai motyvuoti dirbti pagal įgytą specialybę, jų netenkina darbo atlyginimas”, – teigė LATIA prezidentas J.Karčiauskas.

Pasak J.Karčiausko, bendroje Europos sąjungos rinkoje dėl didėjančios konkurencijos, dėl augančios darbo jėgos kainos mažėja Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės įmonių konkurencinis pranašumas. Įmonių užsakovai traukiasi į rytų rinkas, kur gerokai pigesnė darbo jėga. Lietuvoje darbuotojų žinių, gebėjimų ir kvalifikacijos lygis yra pakankamas, kad būtų galima padidinti įmonių produktyvumą bei visos pramonės šakos konkurencingumą.

Sprendžiant Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės šakoje kylančias problemas pasitelkiamos ES struktūrinių fondų lėšos. Viena iš tokių priemonių – tai šių fondų lėšomis vykdomas projektas „Socialinės partnerystės plėtojimas Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės šakoje”.

Pagrindinis šio projekto tikslas – stiprinti Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės šakos konkurencinį pranašumą bei didinti Lietuvos įmonių produktyvumą, keliant darbuotojų ir vadovų kvalifikacijos ir žinių lygį. Šio projekto rėmuose taip pat siekiama plėtoti socialinį dialogą šakos lygiu tarp Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos, Lietuvos lengvosios pramonės profesinės sąjungos ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas”, Lengvosios pramonės įmonių federacijos, taip pat padėti įmonių darbuotojams prisitaikyti prie aprangos ir tekstilės pramonės šakos pokyčių ir sparčiai kintančių darbdavių poreikių.

Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.