Į rinką negrįžus atropino ampulėms užsidarytų operacinės

Lietuvoje kurį laiką nebus gaminami gyvybiškai svarbūs vaistai, reikalingi ne tik kritiškos būklės ligoniams gydyti, bet ir operacijoms atlikti.

Stacionarios medicinos įstaigos, neturinčios preparatų – heparino, eufilino ir atropino – atsargų, artimiausiu metu bus priverstos sumažinti planinių operacijų apimtis, o pacientams po miokardo infarkto ar sergantiesiems plaučių ligomis teiks nekokybiškas paslaugas.

Šiandien deficitiniais tapusius medikamentus iki šiol gamino Kaune veikusi AB „Endokrininiai preparatai”, bet šiuo metu ji yra likviduojama. Įmonės akcijas perėmusi AB „Sanitas” planuoja pastatyti naują vaistų gamyklą.

Heparinas būtinas esant priešinfarktinei būklei. Bronchus plečiančiu ir kvėpavimą gerinančiu eufilinu gydomos pulmonologinės ligos. Atropino ampulės skirtos narkozei atlikti – be šio vaisto neišsiverstų gydytojai anesteziologai.

Teigiama, jog visiems šiems medikamentams nėra lygiaverčių pakaitalų.

Atsivežtų iš Vokietijos

„Žinia, jog sutriks sunkių ligonių gydymui reikalingų vaistų tiekimas, mus pasiekė tik šiomis dienomis – naujiena pribloškė, – „Vakarų ekspresui” atviravo Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas.

– Nepaisant, jog atsargų turime dviem savaitėms, jau dabar ieškome problemos sprendimo. Kritiniu atveju gydymo įstaigos turi teisę gyvybiškai svarbius medikamentus atsivežti iš kitos šalies – Vokietijos, Prancūzijos ar kitur.”

R. Sakalauskas priminė, kad Lietuvoje ne pirmąkart pritrūksta rinkoje dominuojančių preparatų. Tačiau, pasak jo, viskas susitvarkydavo arba konkrečiam vaistui būdavo rastas analogas.

Chirurgo specializaciją turintis Apskrities ligoninės vadovas akcentavo, kad ilgesnį laiką į rinką nesugrįžus atropino ampulėms, įvyktų savotiškas sprogimas – nebūtų operuojami ne tik vadinamieji planiniai, bet ir ekstriniai pacientai.

„Hepariną ir eufiliną rastume kuo pakeisti, – aiškino jis. – Tačiau atropinui pakaitalų nėra. Šį anesteziją taikomą preparatą yra patogiai dozuojamas, todėl savo saugumo atropinas daug metų dominuoja rinkoje. Gydytojai puikiai išmoko jį naudoti.”

Kad per operaciją nekiltų rimtų problemų, labai svarbu, kad anesteziologas ligoniui paskirtų reikiamą dozę narkozės. Atropiną pakeitus nežinomu preparatu, anesteziologai narkozę taikytų „iš akies”.

Šoktels kaina

Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga dienraštį informavo, kad minėtųjų preparatų atsargų taip pat turi dviem mėnesiams.

Jis įsitikinęs, kad šalies ligoninės neliks be būtiniausių vaistų. Pasak vyr. gydytojo, Lietuvoje nustojus gaminti hepariną, eufiliną ir atropiną, jų bus atsivežama iš užsienio.

„Mane, kaip vadovą, pirmiausia domina vaistų kainos, – aiškino J. Sąlyga. – Faktas tas, jog iš užsienio atvežti preparatai brangs.”

Tai, kad ne Lietuvoje gaminamas atropinas, heparinas bei eufilinas bus brangesni, patvirtino ir Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Fabriką statys užsienyje

„Ligoninės neliks be reikiamų vaistų, – „Vakarų ekspresą” patikino Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) viršininkas Mindaugas Plieskis.

– Pirma, AB „Sanitas” nenutraukė vieno iš vaistų – eufilino – gamybos. Antra, bendrovė turi nemenkas atropino ampulių atsargas. O heparinui, kurio liniją ketinama atnaujinti dar šiemet, yra pakaitalas.”

M. Plieskis, paklaustas, kada į rinką sugrįš šie Lietuvos gamybos vaistai, atsakė aptakiai: „Kitąmet.”

Pasak jo, šalies ligonines minėtaisiais preparatais aprūpins bendra AB „Sanitas” ir užsienio farmacijos kampanija. Pašnekovas prasitarė, jog vaistų fabrikas bus statomas ne Lietuvoje.

Jūratė Mazajeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.