Universitetui grasinama STT ir prokurorais

Seimo Audito komiteto pirmininkas net neabejoja, kad Vyriausybė atims iš Klaipėdos universiteto sklypą, kuriame statomas auditorijų ir prekybos centro kompleksas.

Be to, jis mano, kad uostamiesčio alma mater sandėriu su bendrove „Baltisches Haus” turi domėtis ne tik Generalinė prokuratūra, į kurią artimiausiu metu kreipsis Valstybės kontrolė, bet ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Tačiau tiek Klaipėdos universiteto, tiek miesto vadovai tikisi, kad šioje situacijoje pavyks išvengti drastiškų sprendimų.

„Kaip privatizacijos laikais”

„Vakarų ekspresas” vakar dienos numeryje jau rašė, kad Seimo Audito komitetas siūlo Vyriausybei atimti iš Klaipėdos universiteto (KU) žemę, kurioje statomas prekybos centras ir studentams skirtos auditorijos, o šiemet jau turėjusias pasibaigti statybas – sustabdyti.

Vengrijoje besilankantis šio komiteto pirmininkas Artūras Skardžius mūsų dienraščiui vakar tvirtino, kad tokį radikalų komiteto sprendimą esą išprovokavo KU vadovybės ir verslininkų akiplėšiškumas.

„Išeities iš susidariusios situacijos buvo galima ieškoti, buvo galima padaryti taip, kad ir vilkas būtų sotus, ir avis sveika. Tačiau tai neįmanoma, kai demonstruojamas aukštasis pilotažas neteisėtai disponuojant valstybei priklausančiu turtu. Pavyzdžiui, buvo galima „išimti” tą sklypą, kuriame vyksta statybos, iš bendros universiteto teritorijos, grąžinti valstybei ir jį perduoti KU nuomos, o ne panaudos teise. Tačiau projekto vykdytojai nubėgo į Registrų centą ir įregistravo nebaigtas statybas. Tai perpildė kantrybės taurę. Elgiamasi kaip privatizacijos laikais”, – piktinosi A. Skardžius.

Anot jo, Vyriausybė neturi kitos išeities, kaip tik pritarti Audito komiteto siūlymui, nes „ministrų kabinetas privalo vykdyti įstatymus, o rūpinimasis valstybės turtu yra ir Seimo prerogatyva”.

Paklaustas, kas nutiktų su nebaigtomis statybomis Vyriausybei atėmus iš universiteto sklypą, A. Skardžius teigė, jog viską turėtų išspręsti teismai.

„Teismai nustatytų, kas turi atlyginti nuostolius – ar universiteto vadovybė, ar valdininkai, palaiminę šį neteisėtą sandorį”, – sakė parlamentaras.

A. Skardžiaus teigimu, į Generalinę prokuratūrą dėl situacijos KU artimiausiu metu turėtų kreiptis Valstybės kontrolė.

Valstybės kontrolės Viešųjų ryšių tarnybos vadovas Gediminas Končius patvirtino, kad ši tarnyba atlieka KU auditą ir įspėjo universiteto vadovybę, kad sandėris su „Baltisches Haus” gali būti neteisėtas.

„Galiu tik pasakyti, kad ruošiamės apie susidariusią situaciją informuoti Generalinę prokuratūrą. Platesni komentarai bus galimi tik pabaigus tyrimą”, – sakė G. Končius.

„Manau, kad šiuo reikalu turi susidomėti ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, mat sandėryje galima aptikti ir korupcijos užuomazgų”, – teigė Audito komiteto pirmininkas.

„Nėra jokios korupcijos”

Klaipėdos alma mater rektorius Vladas Žulkus patvirtino, kad KU Registrų centre įregistravo nebaigtas statybas.

„Tai normalus žingsnis. Mane stebina A. Skardžiaus teiginiai, kad neva buvo galima surasti kompromisą. Mes jau seniai siūlėme, kad reikia „išimti” tą sklypą iš bendros teritorijos ir jį išnuomoti universitetui su subnuomos teise. Deja, su A. Skardžiumi nepavyksta surasti argumentų kalbos”, – sakė rektorius.

Anot jo, Audito komitetas viską svarsto labai emocingai, o Vyriausybė savo sprendimą turės pagrįsti konkrečiais dokumentais.

„Manau, kad blogiausia kas gresia – sustabdytos statybos”, – sako V. Žulkus.

Jis akcentuoja, kad lėšų stokojantis universitetas sandorio su „Baltisches Haus” dėka gauna 4,5 mln. litų vertės turtą, išplėtojama jo teritorijos infrastruktūra.

„Netenkame tik galimybės 0,6 ha plote pastatyti kokį nors pastatą, bet ką tai reiškia, kai universiteto miestelyje turime tokias dykras?” – teigia KU vadovas.

Jis tvirtina esąs ramus dėl galimo Specialiųjų tyrimų tarnybos susidomėjimo.

„Nebuvo jokios korupcijos. Tiesa, kai kuriuos įstatymus galima interpretuoti dviprasmiškai, tad čia teisėsauga gali prikibti”, – mano V. Žulkus.

Žinia, kadangi Klaipėdos universitetui statyti auditorijoms dalyje naudojamo sklypo nebuvo skirta nė cento, mokslo įstaiga statybų projektą įgyvendinti planavo sykiu su antrojo pagal dydį šalies prekybos centrų tinklo „Iki” turto valdymo bendrove „Baltisches Haus”. Bendros veiklos sutartis buvo pasirašyta 2002 metų liepą, o šiemet pradėtos statybos.

Oficialiai statybų užsakovas ir darbų vykdytojas yra universitetas, o „Baltisches Haus” finansuoja visus darbus. Preliminariais skaičiavimais, bendrovė ketino investuoti iki 20 mln. litų. Už suteiktą galimybę investuoti universitetui būtų atitekęs kelių milijonų litų vertės auditorijų kompleksas.

Neslepia nuostabos

Uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius neslepia nusistebėjimo susiklosčiusia situacija.

„Labiausiai keista, kad visas šurmulys kilo tik tada, kai pagaliau buvo pradėta tvarkyti universiteto teritorija. Dešimt metų KU miestelyje buvo buvo vykdoma įvairi komercinė veikla – nuo atsarginių automobilių detalių iki baldų pardavimo, niekam tai nekliuvo”, – svarstė meras.

Jis laikosi nuomonės, kad šioje situacijoje tikslas pateisina priemones.

„Vykdomas projektas atitinka KU poreikius – stokojant lėšų siekiama išspręsti auditorijų trūkumo problemą, sutvarkoma infrastruktūra dabartinėje dykvietėje. Manau, kad šiuo atveju pernelyg žiūrima įstatymo raidės. Visgi tikiu, kad viską galima normaliai išspręsti. Juolab kad Audito komiteto posėdyje net keleto ministerijų atstovai konstatavo, kad galimi tik nežymūs nukrypimai nuo įstatymų”, – sakė R. Taraškevičius.

Anot jo, leidimus infrastruktūros darbams bei auditorijų ir prekybos centro komplekso statybai Savivaldybės administracija išdavė teisėtai.

Klaipėdos apskrities viršininkės Virginijos Lukošienės, kuriai A. Skardžius taip pat turėjo priekaištų, komentaro dėl situacijos KU miestelyje vakar gauti nepavyko. Jos sekretorė teigė, jog viršininkė užsiėmusi, o mobiliuoju telefonu V. Lukošienė neatsiliepė.

Martynas Vainorius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.