Šviesesnio gyvenimo paieškos valdžios rūme užstrigo

Klaipėdiečiams neretai skundžiantis, esą miesto valdžios biurokratai nesprendžia jų problemų ir tik siuntinėja iš vieno kabineto į kitą, „Vakarų ekspreso” žurnalistai pabandė patirti tai savo kailiu.

Baltijos prospekto 27-ajame name gyvenanti klaipėdietė Aušra redakcijai guodėsi, kad ji bijanti grįžti iš darbo namo, nes kelias iki namų visiškai neapšviestas.

Kadangi Baltijos prospektu nevažinėja maršrutiniai taksi, Aušrai tenka išlipti Šilutės plente ir eiti tarp neapšviestų namų gerą kelio galą. Jos kaimynę kartą jau užpuolė tamsoje ir apiplėšė, todėl moteris kiekvieną vakarą, kol grįžta namo, patiria didžiulį stresą.

„Vakarų ekspreso” žurnalistė Aušros vardu telefonu ėmėsi ieškoti galimų problemos sprendimo būdų Savivaldybės administracijoje.

Pirmoji diena

Spalio 19 dieną skambiname į Klaipėdos savivaldybės administracijos informaciją.

Laba diena, čia jus trukdo klaipėdietė Aušra. Sakykite, kur man kreiptis. Aš gyvenu Baltijos prospekto 27-ajame name, ten nėra jokio apšvietimo. Kai vakare reikia grįžti iš darbo – košmaras…

Reikia kreiptis į namų valdas. Aš pati panašią problemą turėjau – namų valdose yra technikai, kurie rūpinasi laiptinių apšvietimu.

Man ne laiptinių reikia, aš turiu omenyje gatvės ir šaligatvių apšvietimą.

Ai, gatvės… Dėl gatvės apšvietimo reikia kreiptis į Miesto tvarkymo skyrių. 396084 – vedėjos telefonas. Užsirašėte? Vedėja – Šakalienė, arba yra specialistė Žalnieriūnienė – 396087.

Tai jos išspręs tą problemą?

Taip, reikia informuoti. Arba galite gyventojų kolektyvinį prašymą Savivaldybei rašyti, jeigu norite.

O kaip geriau – ar tiesiai kreiptis, ar rašyti kolektyvinį raštą?

Žiūrėkit pagal situaciją, kaip jos pasakys. Gali ir vienas žmogus parašyti – laisva forma, nuo ko. Išdėstote problemą, prašote ją išspręsti ir pasirašote.

Ir kam atnešti?

Į 116 kabinetą pirmame aukšte. Užregistruosim.

Gal aš bandysiu ir paskambinti?

Bandykit, matysit, ką sakys. Arba raštu.

Skambiname Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei, tačiau ragelio niekas nekelia. Tada skambiname to paties skyriaus specialistei Editai Žalnieriūnienei.

Laba diena, Savivaldybės informacijos skyriuje sakė, kad galiu į jus kreiptis. Turiu tokią problemą – neseniai atsikrausčiau į Baltijos prospekto 27-ąjį namą. Einant namų link nuo prekybos centro „Medija” nėra jokio apšvietimo. Labai nesaugu…

Aš šituo klausimu nelabai galiu padėti. Reikėtų kreiptis į kolegą Vytautą Paukštę. Bet jis dabar atostogauja, grįš tik pirmadienį.

O ką iki tol daryti? Man ir šį vakarą baisu eiti namo.

Jei norite, galiu duoti jo telefoną. Rašykite – 396095. Bet jis bus tik pirmadienį.

O gal vedėjai paskambinti?

Nieko ji jums nepasakys.

O ką daryti? Nesaugu. Mano kaimynę jau vieną kartą užpuolė. Aš bijau…

O ten šviestuvai yra?

Ką aš žinau. Tamsoje nesimato. Bet tikriausiai nėra – jei niekas nešviečia.

Ta problema, ponia, iš tikrųjų daug kam aktuali. Klaipėdoje labai daug neapšviestų vietų. Bet taip greitai tos problemos nepavyks išspręsti. Kiek žinau, kitiems metams yra ruošiama miesto apšvietimo programa, gal į ją bus įtraukta ir jūsų teritorija.

Tik kitais metais? Bet man dabar gyventi reikia.

Supraskit, jei nėra apšvietimo stulpų, procesas labai ilgas. Kol sutvarkys visus procedūrinius dalykus, praeis nemažai laiko. Sakėte, einant „Medijos” link? Palaukite, kažkada buvome nuvažiavę ten, regis, buvo apšvietimo stulpai, gal tiesiog perdegė lempos?

Nežinau.

Priminkite adresą, aš užsirašysiu ir perduosiu, kad pažiūrėtų.

Antroji diena

Specialistei E. Žalnieriūnienei per dieną skambinome 6 kartus, tačiau ragelį pakeldavo jos kolega ir kaskart sakydavo, kad specialistė ką tik kabinete buvo, bet kaip tik dabar išėjo ir neaišku kada grįš.

Skyriaus vedėjai I. Šakalienei bandėme prisiskambinti 5 kartus – ragelio nė karto niekas nepakėlė.

Trečioji diena

Nuo ryto iki 17 val. bandėme prisiskambinti E. Žalnieriūnienei ir I. Šakalienei. Nepavyko.

Ketvirtoji diena

Kadangi V. Paukštė jau turėjo grįžti iš atostogų, bandėme jam prisiskambinti, deja, – bergždžiai, telefono ragelio niekas nekėlė.

Penktoji diena

Bandome skambinti V. Paukštei, tačiau niekas neatsiliepia. Tuomet netekę kantrybės vėl skambiname E. Žalnieriūnienei.

Laba diena, čia vėl trukdo Aušra iš Baltijos prospekto 27-ojo namo. Niekaip neprisiskambinu jūsų kolegai Vytautui Paukštei.

Aha, jis susirgo, vakar atėjo į darbą ir iškart susirgo.

O jūs jam perdavėte dėl apšvietimo?

Jo nėra, neturiu kam perduoti. Skambinkite dabar jau po švenčių…

O gal kas kitas galėtų pasiaiškinti šią problemą, man baisu vaikščioti namo.

Negali. Pas jį visi planai.

Netekę kantrybės nusprendžiame kreiptis pagalbos į politikus, todėl skambiname į Savivaldybės informaciją sužinoti, kas iš jų galėtų padėti išspręsti ūkinę problemą. Informacijos skyriuje mums pasiūlo kreiptis į miesto Tarybos narį Benediktą Petrauską ir nurodo jo mobiliojo telefono numerį.

Laba diena, gerbiamas Benediktai, čia jus trukdo klaipėdietė Aušra, man Savivaldybėje sakė, kad kreipčiausi į jus.

Kas nutiko?

Matote, aš gyvenu Baltijos prospekto 27-ajame name. Žinia, Baltijos prospektu nevažinėja maršrutiniai autobusiukai, todėl man reikia išlipti Šilutės plente ir grįžti namo gerą kelio galą. Kadangi tas kelias, kuriuo aš einu, visiškai nepašviestas, man kyla pavojus…

O kas jums konkrečiai sakė, kad į mane kreiptumėtės?

Savivaldybės informacijos darbuotoja.

Aha… Žinote ką, jus tada parašykite viską raštu, adresuokite man ir palikite Savivaldybėje. Vos tik gausiu raštišką prašymą, išnagrinėsiu ir užsuksiu šitą reikalą.

O kaip skubiai, nes aš bandžiau Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriuje ieškoti pagalbos, bet ten viskas labai ilgai tęsiasi – tas specialistas, kuris turėtų pagelbėti, tai atostogauja, tai serga.

Miesto ūkio komiteto posėdžiai vyksta pirmadieniais, kadangi ateinantis pirmadienis – išeiginė, vadinasi, kitą pirmadienį jau galėsime komitete aptarti jūsų problemą.

Bet man sakė Miesto tvarkymo skyriuje, kad taip greitai nieko nepadarys, nes ten nėra stulpų, vadinasi, reikės daryti projektą…

Jeigu reikės, tai ir padarysime. Žinoma, be projekto juk stulpų nepastatysi, žinote, gal ten kokios komunikacijos po žeme… Žodžiu, parašykite raštu ir išsiaiškinsim.

Vietoj epilogo

Reikėjo iš karto paklausyti Informacijos skyriuje dirbančios moters, išdėstyti problemą raštu ir laukti. Nebūtų reikėję išleisti tiek pinigų telefoniniams skambučiams.

Belieka pasidžiaugti nebent tuo, kad tiek Savivaldybės administracijos darbuotojai, tiek Tarybos nariai labai mielai bendrauja su gyventojais, net ir šį tą žada.

Jei tik klaipėdiečiai suvoktų, kad ir Maskva ne per vieną naktį buvo pastatyta ir kantriai vykdytų visus valdininkų nurodymus, gal, žiūrėk, nepraeitų nė metai ir problema būtų išspręsta.

Beje, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija nuo kitų metų pradžios žada įgyvendinti vadinamąjį vieno langelio principą, padėsiantį koordinuotai ir efektyviai aptarnauti piliečius.

Teigiama, kad tuomet uostamiesčio Savivaldybės administracijoje reikalų turintiems klaipėdiečiams nebereikės desperatiškai blaškytis po penkių aukštų pastatą ir belstis į valdininkų kabinetų duris. Vieno langelio principo įgyvendinimas taupys ne tik žmonių, bet ir Savivaldybės darbuotojų laiką, nes tuomet turėtų išnykti ir tokie nesusipratimai, kai žmogus, norintis išspręsti problemą, kreipiasi ne į tuos specialistus kuriuos reikėtų.

Dabar įvairių Savivaldybės administracijos skyrių specialistai viešąsias paslaugas ir konsultacijas per metus suteikia po kelis tūkstančius kartų.

Edita Užkuraitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.