Itališkų apgavysčių dvoką žada naikinti lietuvis

Pradėjo lįsti į viešumą Panevėžyje nuo 2004 metų kovo iki 2005-ųjų kovo veikusios picerijos „La Bella Napoli” savininko italo Pietro Ruocco ir direktorės Jurgitos Vaicekauskaitės slapto pabėgimo į Italiją istorijos detalės.

Jau ne paslaptis, kad P.Ruocco ir jo draugė J.Vaicekauskaitė spruko iš mūsų miesto nuo trečdalio milijono litų skolos. Ir spruko jie prisikimšę kišenes pinigų.

Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato ekonominių nusikaltimų tyrimų skyrius (ENTS) neseniai pradėjo šios istorijos narpliojimą. Picerijos savininkas ir direktorė įtariami neteisėtai pasisavinę didelės vertės – 117 tūkstančių litų – turto.

Tuo tarpu garsios picerijos įrangą jau įsigijęs ir patalpas išsinuomojęs lietuvis verslininkas toje vietoje žada netgi plėstis. Daugiausia – į rūsį.

Pareigūnams – nelengva užduotis

Pradėti ikiteisminį tyrimą paprašė neapoliečio P.Ruocco bendrovės „Vinegijus” bankroto procedūrų administratorius Vladas Matelis. Rugsėjo pabaigoje teismas jau leido ir likviduoti šią bendrovę.

Prieš kelias dienas buvo išvaržytas visas picerijos turtas. Varžytynių pelną pasiėmė „Hansabankas”, iš kurio italas prieš išvykdamas „neterminuotų atostogų” pasiskolino 50 tūkstančių litų ir užstatė visą picerijos įrangą.

„Bendrovės „Vinegijus” palikta 304 tūkstančių litų skola po varžytynių sumažėjo 50 tūkstančių litų, todėl kaip kreditorių atstovas turiu bandyti susigrąžinti išvežtus pinigus”, – teigia administratorius V.Matelis.

Tiesa, verslo teisę išmanantys specialistai teigia, kad atimti iš neapoliečio pinigus bus nelengva, jeigu apskritai iš viso tai dar įmanoma. Pareigūnams teks įrodyti, kad italas, vos atvykęs į Panevėžį ar vėliau pradėjus strigti verslui, tyčia suplanavo tokią apgaulę.

Priešingu atveju bendrovės savininkas liks švarus, nes įstatymai nedraudžia naudotis bendrovės kasoje esančiais pinigais.

„Panevėžio ryto” žiniomis, P.Ruocco, sužinojęs, kad jo pabėgimu susidomėjo Panevėžio policija, ėmė blaškytis – tai bando telefonu derėtis su kreditoriais, tai spjauna į juos ir vėl prapuola.

Prašytų ir Interpolo pagalbos

Pareigūnai teigia, kad ikiteisminiame tyrime bus svarbu pakalbinti ir abu pabėgėlius.

„Privalėsime pakalbinti P.Ruocco ir J.Vaicekauskaitę, nes jų parodymai yra labai svarbūs, – sako Panevėžio VPK ENTS viršininkas Nerijus Kurklietis. – Kaip tų asmenų ieškosime, priklausys nuo aplinkybių”.

Nusikaltimų tyrimo tarnybos asmenų paieškos poskyrio viršininkas Andrejus Muchinas teigia, kad svetur besislapstančius įtariamuosius galima surasti tik su Interpolo pagalba.

Kol kas Europos arešto orderiai suimti neapolietį P.Ruocco ir panevėžietę J.Veicekauskaitę nėra išduoti. Tokį sprendimą turi priimti ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliekantys pareigūnai. Tačiau jeigu bus imtasi tokių priemonių, italas nebūtinai pateks į mūsų teisėtvarkos rankas.

„Mūsų pareigūnų pageidaujamo apklausti užsienio šalies piliečio likimą tokiais atvejais sprendžia jo šalies teisėtvarka, – sako A.Muchinas. – Savo žmones mes atgauname be didesnio užsienio kolegų svarstymo”.

Buvo persekiojami nusikaltėlių?

Paskutinį tašką šioje istorijoje bus galima padėti tik policijos pareigūnams baigus ikiteisminį tyrimą.

Kol kas joje abejonių nekelia tik tai, kad picerijos „La Bella Napoli” savininkas pabėgo būdamas skolingas ir su pilnu kapšu pinigų.

Net ir praėjus pusmečiui po „La Bella Napoli” savininko pabėgimo, vis dar neatmetama tikimybė, kad italas spruko ne tik nuo kreditorių.

Nuo tada, kai buvo užrakintos picerijos durys, mieste sklando įvairios versijos, kas privertė italą bėgti. Buvo tokių, kurie šioje istorijoje įžvelgė ne banalius verslo santykius, o šiurpoką trilerį.

„Panevėžio ryte” pasirodžius pirmai publikacijai apie mįslingą dviejų žmonių prapultį ir picerijos darbuotojų neviltį dėl 64 tūkstančių litų jiems nesumokėtų atlyginimų, redakcija sulaukė nerimastingo skambučio.

Tada J.Vaicekauskaitės motina prisistačiusi moteris baiminosi, kad dukra ir jos draugas italas gali būti pagrobti ir galbūt nužudyti.

Mieste sklido gandai, kad P.Ruocco ir jo artima draugė bėgo, nes skolinosi pinigų ir iš nusikaltėlių pasaulio. Miesto verslininkams ne paslaptis, jog neapolietis buvo azartiškas lošėjas.

Skelbiama ir dar viena versija – P.Ruocco į Italiją parginė žinia, kad žmona pareiškė norą skirtis su juo.

Italai patys keikia neapoliečius

Kai kas iš mūsų miesto verslininkų spėjo, kad italui tiesiog nepasisekė mūsų mieste ir jis bankrutavo pervertinęs savo ir miesto galimybes.

Tačiau daugiausia buvo manančiųjų, kad vos per trisdešimt perkopęs neapolietis P.Ruocco iš anksto planavo tokį verslo planą – „išsiplauti” Panevėžyje pinigų ir dingti.

Beje, tikėti tokia versija buvo linkę ir mieste tuo metu lankęsi ir apie įvykį jau sužinoję italai. Daugelis jų teigė, kad neapoliečiai visame pasaulyje kenkia italų verslo autoritetui. O tai, kad P.Ruocco, būdamas skolingas, ištuštino kasą ir išvažiavo, anot tų italų, ir yra pats tikriausias bei populiariausias neapolietiškas biznis.

Klupinėjo vos tik pradėjęs

Apie nuosavą picerijų Lietuvoje tinklą svaigusiam italui reikalai nuo pat pradžių klostėsi ne taip gerai. To liudytojais tapo ne tik jo samdiniai, bet ir Darbo inspekcijos pareigūnai.

Pirmą skundą dėl to, kad „La Bella Napoli” picerijos darbuotojams nemokamas darbo užmokestis, pareigūnai gavo praėjusių metų gegužę – praėjus tik vos daugiau nei mėnesiui po picerijos atidarymo.

Bendrovės prezidentas P.Ruocco buvo perspėtas, o picerijos direktorė J.Veicekauskaitė nubausta 600 litų bauda.

Antrą kartą rimtų pažeidimų picerijoje buvo rasta praėjus vos trims mėnesiams. Tačiau už engiamus darbuotojus niekas nebuvo nubaustas, nes P.Ruocco ir J.Vaicekauskaitė tuo metu ilsėjosi Italijoje.

Bendrovės „Vinegijus” savininkas, be jau minėtų skolų „Hansabankui” ir darbuotojams, dar liko skolingas picerijos interjerą kūrusiam dizaineriui, maisto produktų tiekėjams, patalpas picerijai išnuomojusiam verslininkui Gintarui Kirchovui bei „Kalnapilio” ir „Švyturio” alaus darykloms.

Atgims kitoks ir trimis aukštais

Pasibaigus „La Bella Napoli” varžytynėms, paaiškėjo, kad italo picerija visiškai neišnyks.

Picerijos gamybos įrangą, baldus ir visa kita, kas buvo užstatyta „Hansabankui”, jau nusipirkęs kavinės „Galerija XX” savininkas Raimondas Pilvinis žada nenumarinti patrauklios viešajam maitinimui, poilsiui ir pramogoms vietos.

„Dar nesu galutinai apsisprendęs, kaip viliosiu panevėžiečius ir miesto svečius, tačiau pakitimų bus nemenkų, – sako verslininkas. – Po rekonstrukcijos būsima įstaiga turės ne du, kaip buvo, o tris aukštus – naujasis atsiras rūsyje”.

Ant kokių pramogų ir paslaugų bus pastatyta verslo korta, verslininkas dar nelinkęs atskleisti, tačiau teigia, kad dėl didelės kavinių ir barų konkurencijos picos sudarys tik nedidelę dalį viso būsimo verslo.

Verslininkas neslepia turįs planų ten įrengti konferencijoms tinkamą salę, pobūvių salę ir modernią pirtį.

Kol kas nei pavadinimo, nei tikslaus apibūdinimo neturintis būsimas viešojo maitinimo ir paslaugų centras duris turėtų atverti jau lapkričio pabaigoje.

Darius Skirkevičius

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Itališkų apgavysčių dvoką žada naikinti lietuvis"

  1. generaliniui

    hehehe,kaip skaitosi izhimybe? ;]] 🙄 😛 🙁 😥

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.