Kainas gali kelti nepagrįsta panika

Lietuvos prezidento patarėjas Ramūnas Vilpišauskas tvirtina, kad įvedant eurą vadinamasis kainų apvalinimo efektas gali pasireikšti tuose sektoriuose, kur vartotojai nelabai žino produktų ir paslaugų kainas.

Euro įvedimą lydinčius mitus R. Vilpišauskas vakar bandė išsklaidyti Klaipėdoje, kur susitiko su visuomenės atstovais.

Bankai gali kelti įkainius

Prezidento patarėjas teigia, kad bandymas inicijuoti referendumą euro įvedimo klausimu yra pavėluotas, nes pritarimą bendrajai valiutai tauta jau davė euroreferendume. Anot R. Vilpišausko, dabar galima diskutuoti tik dėl euro įvedimo laiko.

Patarėjas prognozuoja, kad dėl brangstančių naftos produktų didėjanti infliacija nepasieks kritinio lygio, galinčio užkirsti kelią eurui, mat dėl tos pačios priežasties kainos kyla ir senosiose Europos Sąjungos (ES) šalyse.

„Remiantis Lietuvos banko pateiktais duomenimis, vien valiutos keitimo kaštų išnykimas kasmet leis sutaupyti apie 29 mln. litų. Tiesa, negalima atmesti galimybės, kad šią netektį bankai bandys kompensuoti didindami kitus mokesčius už teikiamas paslaugas. Tačiau tokiam procesui kelią gali užkirsti didžiulė konkurencija tarp bankų”, – teigė R. Vilpišauskas.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Rimantas Busila „Vakarų ekspresui” neseniai taip pat tvirtino, kad bankai vargu ar ryšis kaip nors kompensuoti dėl valiutų konvertavimo poreikio sumažėjimo pradingsiančias pajamas.

„Šalies bankų sektoriuje yra pakankamai didelė konkurencija, kad būtų galima vienašališkai didinti kokius nors įkainius. Viską lemia noras išlaikyti klientą”, – tikino R. Busila.

„Euras kainų nekelia”

Anot R. Vilipšausko, labiausiai tikėtina, kad po euro įvedimo apvalinti kainas vartotojų nenaudai gali pradėti tie verslininkai, kurių teikiamų paslaugų ar prekių kainų paprastai neįsidėmima.

„Realiausia, kad toks efektas gali pasireikšti tuose sektoriuose, kurių paslaugomis dažniausiai naudojasi turistai – viešbučiuose, maitinimo sektoriuje. Vargu ar prekybininkai ryšis prisidengdami euro įvedimu padidinti kasdieninių prekių kainas. Čia ir vėl savo vaidmenį turėtų suvaidinti milžiniška konkurencija mažmeninės prekybos sektoriuje”, – tvirtina prezidento patarėjas.

Tačiau jis perspėja, kad kainų kilimą dar ir iki euro įvedimo gali sukelti masinė psichozė.

„Jei žmonės pradės tikėti gandais ir puls masiškai pirkti įvairius produktus, padidėjusi jų paklausa gamintojus paskatins kelti kainas. Taip atsitikus žmonės ims galvoti, kad pasitvirtino jų girdėti gandai, dar labiau atakuos parduotuves ir atsiras užburtas ratas”, – sakė R. Vilpišauskas.

Anot jo, vienintelis priešnuodis tokiai pesimistinei įvykių eigai – informacijos gausa.

„EUROSTAT pateikti duomenys rodo, kad euro įvedimas šios valiutos zonai priklausančiose šalyse metinę infliaciją padidino tik 0,16 proc. Kainas vartotojų nenaudai suapvalinę verslininkai konkurencijos verčiami jas į ankstesnį lygį sugrąžino jau po keleto mėnesių”, – į susitikimą atėjusiems klaipėdiečiams pasakojo R. Vilpišauskas.

Jis taip pat akcentuoja, kad egzistuoja praraja tarp psichologinio euro įvedimo vertinimo ir statistinių duomenų – žmonėms vis tiek atrodo, kad euras lėmė kainų šuolį.

„Tokia situacija susiklostė ir dėl to, kad euro įvedimas sutapo su neigiamais reiškiniais, pakėlusiais produkcijos kainas – prastu derliumi ir t.t.”, – sakė prezidento patarėjas.

Yra ilgalaikė rizika

Lietuvai atsisakius euro, anot R. Vilpišausko, ji netektų makroekonomiškai stabilios šalies įvaizdžio, o tai lemtų užsienio investicijų nuosmukį. Toks žingsnis taip pat atvertų galimybes šalies valdžiai vykdyti neatsargią ekonominę politiką – daugiau skolintis, daugiau išlaidauti.

„Visgi euro įvedimas yra susijęs ir su ilgalaike rizika, kuri gali pasireikšti po 15-20 metų. Įsivedus eurą, Lietuvą stipriau pradėtų veikti didžiųjų ES vykdoma vidaus politika. Vokietijai, Prancūzijai ir toliau nedrįstant reformuoti savo ekonomikų gali lėtėti visos eurozonos ekonominė plėtra, mažėti euro vertė”, – sako patarėjas.

Martynas Vainorius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.