Rajono valdžia skatina kaimų nelygybę

Didžiųjų miestų savivaldybėse niūria kasdienybe tapę skandalai dėl klestinčios korupcijos bei viešųjų ir privačiųjų interesų painiojimo plinta ir į rajonus.

Klaipėdos rajono gyventojai kaltina vietinę valdžią neskaidria veikla, asmeninių interesų protegavimu bei vadinamąja verslininkų ir valdininkų „švogeryste”.

Į Gargžduose reziduojančių Klaipėdos rajono savivaldybės darbuotojų duris bergždžiai beldęsi ir savo interesus bandę ginti Ežaičių kaimo gyventojai išsiaiškino, kad rajono kaimai, pasirodo, nėra lygūs. Tokią situaciją esą skatina pats rajono meras ir vienas rajono Tarybos narys.

Užkliuvo pokyčiai planuose

Ežaitiškiai užpyko sužinoję, kad Klaipėdos rajono valdžia nerado jų poreikiams patenkinti reikalingų 250 tūkstančių litų, tačiau Jonušų kaimo gyventojų gerovei negaili net viso milijono.

Nuskriaustajai pusei atstovaujantis Ežaičių kaimo gyventojas Robertas Bartkus mūsų dienraštį tikino, esą du kaimai priešinami todėl, kad Jonušų kaimo interesus savivaldybėje neva proteguoja mero Vaclovo Dačkausko palaikomas rajono Savivaldybės Tarybos narys, bendrovės „Hidrostatyba” valdybos pirmininkas Jonas Dumašius.

Konfliktas kilo po to, kai žmonės ėmė spėlioti, kodėl Klaipėdos rajono plėtros dokumentuose dar 2003 metais numatyti ir šiemet turėję vykti beveik dviejų kilometrų kelio, vedančio į Ežaičių kaimą, asfaltavimo darbai netikėtai atidėti.

Klaipėdos rajono plėtros strateginiame plane 2003-2012 metams buvo numatyta, kad 1,9 kilometro ilgio asfalto dangos įrengimo kelyje Macuičiai-Ežaičiai terminas – 2005 metai. Numatyta, kad reikiamos lėšos – vienas milijonas litų – bus surinktos iš trijų šaltinių: po 250 tūkst. litų – iš Savivaldybės ir valstybės biudžetų ir pusė milijono – iš Europos Sąjungos fondų.

Vėliau, atlikus šio dokumento redakciją, kelio į Ežaičių kaimą asfaltavimo darbai atidėti 2007-2009 metams. Šio kaimo gyventojams Savivaldybės atstovai teigė, kad toks sprendimas priimtas dėl to, kad šiuo metu trūksta reikiamų lėšų.

Nepaisant to, rajono plėtros strateginio plano 2004-2012 metams miestų ir gyvenviečių gatvių sutvarkymą numatančiame sąraše atsirado naujas punktas. Jis numato, kad 2005-2006 metais bus išasfaltuotas 3 km kelio, vedančio Jonušų kaimo link, atkarpa.

Juodu ant balto dokumente, kuris yra publikuojamas Savivaldybės svetainėje internete, parašyta, kad reikalingas lėšas – 1,2 milijono litų – skirs Klaipėdos rajono savivaldybė.

Visi atsakymai – pas merą

Kai ėmėme domėtis tokio Savivaldybės blaškymosi tarp kaimų aplinkybėmis, paaiškinimo kreipėmės į Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Vietinio ūkio ir plėtros skyrių, atsakingą už gatvių tvarkymą.

Skyriaus vedėjo pavaduotojas plėtrai Valdas Pučkorius, paprašytas paaiškinti, kodėl ežaitiškių poreikius užgožė Jonušų kaimo interesai, buvo lakoniškas: „Asfaltuotas kelias Jonušų kaimui yra labai reikalingas, nes ten veikia daug lankytojų sulaukiantis mini zoologijos sodas.”

Kai paprašėme paaiškinti, nuo kada Klaipėdos rajono valdininkai atstovauja ne gyventojams, o gina privataus verslo interesus, V. Pučkorius nukreipė mus pas skyriaus vedėją Vytautą Buivydą.

Pastarasis pareiškė, kad tada, kai buvo ruošiama nauja rajono plėtros strateginio plano redakcija, skyrius pateikė visai kitokį variantą nei Taryba patvirtino. Kaip atsitiko, kad ežaitiškiai pasijuto apgauti, išsamaus atsakymo V. Buivydas ragino ieškoti mero kabinete.

Klaipėdos rajono politikams vadovaujantis meras pateiktais argumentais nustebino ne tik žurnalistus, bet ir sykiu atvykusią ežaitiškių delegaciją.

Pirmą kartą girdi

Meras praleido pro ausis kelis dešimtmečius Ežaičių kaime gyvenančių Dalios Žadeikienės ir Algirdo Vaišnoro bei prieš metus ten apsigyvenusios Aldonos Kerpienės pastebėjimus, jog apie netrukus prasidėsiančius kelio jų gyvenvietės link asfaltavimo darbus neseniai rašė rajono spauda.

Rajono Savivaldybės vadovas pareiškė, kad pirmą kartą girdi, jog šįmet Ežaičiams žadėjo asfaltą, nors negalėjo paneigti, jog plėtros strateginį planą, kuriame tai buvo numatyta, patvirtino savo parašu.

„Jonušų kaimo kelią įtraukėme į planą todėl, kad dar 2000-aisiais buvome gavę seniūnės prašymą, kurį pasirašė dvidešimt aštuonių Jonušų kaime gyvenančių šeimų atstovai. Be to, prieš septynerius metus seniūnijos užsakymu buvo pradėtas daryti projektas. Prie kelio projektavimo darbų žadėjo prisidėti ir vietiniai gyventojai. Asfaltuotas kelias ypač reikalingas ir šiame kaime veikiančiam mini zoologijos sodui”,- aiškino meras.

Ežaitiškiai tokį paaiškinimą priėmė kritiškai ir teigė, kad peticiją merui dėl būtinybės asfaltuoti jų kaimo link vedantį kelią jie įteikė 2002 metais. Be to, jų kaime yra net trisdešimt trys sodybos.

Klausimas merui, kodėl gi Jonušų kaimo pavadinimo nebuvo 2003-2012 metų rajono plėtros plane, o atsirado tik dabar, liko be tiesaus atsakymo. V. Dačkauskas išsisukinėjo teigdamas, kad rajono plėtros strateginis planas yra nuolat tobulinamas, atsižvelgiant į naujus prioritetus.

Apeliuoja į klaidas

Išsisukinėjimus ir bandymą kažką nuslėpti priminė ir paaiškinimas, kodėl ežaitiškiams peršama mintis, kad jiems kelio dar teks palūkėti dėl lėšų stygiaus, nors už asfalto dangą Jonušų kaime artimiausiu metu Savivaldybė ketina skirti net 1,2 mln. litų.

„Savivaldybė neskirs Jonušų kaimui jokio milijono. Rajono plėtros strateginiame plane parašyta, kad tris kilometrus asfalto dangos finansuosime mes? Ko gero, tiesiog įsivėlė klaida, nes pinigus jie gaus iš valstybinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programos, viršplaninių lėšų”, – aiškinosi meras.

Anot jo, į tuos plėtros strateginius planus esą apskritai nederėtų kreipti dėmesio, nes jie skirti tik bendriems ateities uždaviniams numatyti. V. Dačkausko teigimu, esminius Savivaldybės veiklos rodiklius atspindi tik trumpalaikiai planai.

„Ar visas šis konfliktas neatskleidžia Klaipėdos rajono savivaldybėje vyraujančio neūkiškumo, piktybiško nesusikalbėjimo su paprastais gyventojais? Gal… Tačiau nereikia daryti išankstinių išvadų, kol ruošiamas mūsų veiklos planas 2006-2008 metams…” – pirmąkart per visą pokalbį leido sau šyptelėti meras.

Turi žemės, bet ne interesų

Kadangi meras į žmonių jam mestą priekaištą dėl pažadų netesėjimo nesureagavo, šiandien Ežaičių kaimui atstovaujantis Robertas Bartkus žadėjo apie tai viešai papasakoti visai Klaipėdos rajono tarybai jos posėdžio metu.

Sykiu žadama atkreipti ir vietinės valdžios, ir Seimo narių dėmesį į tai, jog vieno kaimo reikalai yra svarbesni už kito dar ir todėl, kad pastarojo protegavimu, ežaitiškių žiniomis, esą užsiima Tarybos narys Jonas Dumašius.

Ežaitiškio R. Bartkaus teigimu, žmonės neabejoja jo sąsajomis su Jonušų kaimu, tačiau nėra tikri dėl jų pobūdžio: „Gal Dumašius ten namą turi, gal šiaip rūpinasi savo bičiulių verslininkų gyvenimo gerinimu. O gal jis suinteresuotas asfaltuoto kelio atsiradimu todėl, kad Jonušų kaime vyksta žemės sklypų pardavimas ir naujų gyvenamųjų namų statybos. Juk ne paslaptis, kad žemė yra brangesnė ten, kur labiau išvystyta infrastruktūra.”

Kiek pagrįsti žmonių spėliojimai, tiesiai šviesiai klausėme paties J. Dumašiaus.

Politikas, bendrovėje „Hidrostatyba” einantis valdybos pirmininko pareigas, tikino Jonušų kaime neturintis jokio namo: „Aš gyvenu Gargžduose. Ar turiu Jonušų kaime žemės sklypą? Nedidelį. Tiesą sakant, turiu daug sklypų, nežinau apie kurį klausiate.”

Tikinęs, kad neturi šiame kaime jokių interesų, J. Dumašius sakė, kad į jį pagalbos kreipėsi Jonušų gyventojai, o vietiniai verslininkai pasišovė ir finansinę paramą kelio asfaltavimo darbams suteikti. Tuo metu apie problemas dėl žvyrkelio į Ežaičius jis teigė pirmąkart girdįs.

Natalija Mogučaja

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.