Prokuratūra kreipėsi į teismą dėl statybų Neringoje

Generalinės prokuratūros pavedimu Klaipėdos apygardos prokuratūroje tiriami faktai dėl galimų teisės aktų pažeidimų, susijusių su statybų plėtra Kuršių nerijos nacionaliniame parke. Tuo metu šalies valdžia neskuba – Vyriausybės vadovas kol kas neketina atleisti Klaipėdos apskrities viršininkės.

Klaipėdos apygardos prokuratūra, jos atstovės spaudai Palmiros Martinkienės teigimu, surinkusi reikiamą medžiagą bei vykdydama vieną iš savo funkcijų – viešojo intereso gynimą, kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą, prašydama panaikinti du Neringos savivaldybės tarybos sprendimus.

Pirmajame kreipimesi teismo prašoma panaikinti Neringos savivaldybės tarybos 2004-04-27 sprendimą „Dėl žemės sklypo, esančio L. Rėzos g. 31, Juodkrantės gyv., Neringa, detaliojo plano patvirtinimo”.

Taip pat prašoma pripažinti negaliojančiu Neringos savivaldybės administracijos išduotą projektavimo sąvadą Nr. 26 rekonstruoti sandėlį bei minėtame sklype pradėti naujų poilsio namų statybą ir laikinai, kol prašymas bus išnagrinėtas teisme, sustabdyti šio sąvado galiojimą.

Antrajame prašyme Klaipėdos apygardos prokuratūra teismo prašo panaikinti Neringos savivaldybės tarybos 2000-11-10 sprendimą „Dėl teritorijos prie Gintaro įlankos (šiaurinė dalis), Juodkrantės gyv., Neringa, detaliojo plano patvirtinimo”.

Be to, teismo prašoma pripažinti negaliojančiu Neringos savivaldybės administracijos išduotą projektavimo sąvadą Nr. 24 rekonstruoti buitines patalpas bei statyti garažą ir sandėlį Gintaro įlankos g. 1 bei laikinai, kol prašymas bus išnagrinėtas teisme, sustabdyti išduoto statybos leidimo Nr. 51 galiojimą.

Artimiausiu metu Klaipėdos apygardos prokuratūra Apygardos administraciniam teismui ketina pateikti dar tris prašymus ir ieškinius.

Tyrimui reikia argumentų

Ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas neskuba atleisti Klaipėdos apskrities viršininkės Virginijos Lukošienės, nors dėl Kuršių nerijoje klestinčių nelegalių statybų tai padaryti ragina Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

„A. Paulauskas galbūt turi argumentų, – vakar žurnalistams sakė premjeras. – Paprašysiu, kad man juos perduotų. Jei iš tikrųjų yra rimtų argumentų, kadangi ta institucija pavaldi Vyriausybei, sudarysiu grupę, kuri pagal veikiančius įstatymus nustatys kaltumo dydį ir pasvers, ar iš tikrųjų yra toks (nusižengimas – ELTA)”.

Beje, vietoje sankcijų V. Lukošienė vakar sulaukė Vyriausybės dovanos – valdžia pritarė nutarimui, kuriuo ji 2006-2010 metų kadencijai paskirta į atsakingas pareigas – Europos Sąjungos Regionų komiteto narius.

V. Lukošienę į Klaipėdos apskrities viršininkės postą delegavo A. Brazausko vadovaujama valdančioji Socialdemokratų partija.

A. Paulauskas po pirmadienį įvykusio susitikimo su aplinkos ministru Arūnu Kundrotu ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktore Rūta Baškyte pareiškė, kad būta statybos pažeidimų ir Klaipėdos apskrities viršininkė už apskrities padarytus nusižengimus turėtų sulaukti pačios griežčiausios bausmės – atleidimo iš einamų pareigų.

Seimo pirmininko teigimu, turi būti kuo greičiau priimti Seimo jau pradėti svarstyti Statybų įstatymo pakeitimai, kuriais tikimasi aiškiau ir griežčiau reglamentuoti sankcijas už nelegalias statybas, įtvirtinant ir pačią radikaliausią priemonę – statinio nugriovimą.

A. Paulauskas jau anksčiau piktinosi valstybės tarnautojų mėginimais pasiteisinti bei įrodyti savo nekaltumą.

„Bandymas pasiteisinti, aš manau, yra aukščiausio lygio demagogija. Bandymas išsisukti, paslėpti padarytus pažeidimus turi susilaukti labai griežto įvertinimo”, – teigė jis.

Prezidentas Valdas Adamkus spalio pradžioje paragino Vyriausybės atstovą Klaipėdos apskrityje ir Generalinę prokuratūrą kreiptis į teismą, kad būtų panaikinti leidimai statyboms, kurie buvo išduoti pažeidžiant įstatymus.

Jis taip pat reikalavo rasti ir paviešinti kaltuosius, išdavusius įstatymus pažeidžiančius statybos leidimus, bei jų išdavimo aplinkybes.

Savo ruožtu Neringos miesto savivaldybė pareiškė, kad nelegalių statybų Kuršių nerijoje nėra. Valdininkai ketina ir toliau rengti detaliuosius planus statyboms į UNESCO Pasaulinio paveldo sąrašą įtrauktoje teritorijoje.

Savivaldybės tvirtinimu, visos statybos Neringoje vykdomos įstatymų nustatyta tvarka patvirtintų detaliųjų planų pagrindu parengus techninius projektus ir gavus statybos leidimus.

Neringos valdžia taip pat atmetė priekaištus, kad daugelis statybų esą prieštarauja Kuršių nerijos nacionalinio parko bendrojo plano nuostatoms. Kaip ir Klaipėdos apskrities pareigūnai, Savivaldybės tikinimu, šis planas yra tik rekomendacinio pobūdžio.

Dėl neteisėtų statybų Kuršių nerijoje posto kol kas neteko tik Nacionalinio parko vadovas Vladas Portapas. Įvardinti valdininkus, neatlikusius tarnybos pareigų, pažadėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.