Viruso grėsmė paukštyno versle deda paskutinį tašką

Nors vakar ištyrę kol kas paskutinį iš kone keturių šimtų įtartinų kritusių paukščių specialistai paukščių gripo viruso Lietuvoje neaptiko, ši dalį pasaulio kaustanti grėsmė vis labiau išderina mūsų šalies gyvenimą.

Vieno Vakarų Lietuvoje veikiančio paukštyno vadovybė sako nelauksianti, kol pavasarį migruojantys paukščiai atneš į Lietuvą virusą ir jau dabar nutraukianti šį verslą.

Kiti paukštininkyste besiverčiantys verslininkai vis dėlto viliasi, kad dar labiau sugriežtinus sanitarinius reikalavimus paukštidėse, gripo pavyks išvengti. Tačiau ir jie pasigenda oficialios dalykinės informacijos iš valdiškų institucijų, kaip reikia elgtis paukštynams norint išvengti epidemijos ir iš kur galima tikėtis kompensacijų patyrus nuostolių.

Tik prekybininkai kol kas ramūs – atsisakyti kiaušinių ir paukštienos visai netoliese siautėjantis paukščių gripas lietuvių esą dar neprivertė.

Imsis kito verslo

Jau dešimt metų Priekulėje veikiančio paukštyno „Minijos vingis” vadovas „Vakarų ekspresą” patikino, kad iki pavasario bus išpjauti visi paukščiai ir vietoje šios veiklos bendrovė užsiims kokiu nors patrauklesniu verslu – pavyzdžiui, medienos perdirbimu.

Pasak bendrovės vadovo, „Minijos vingio” paukštyne visuomet būdavo auginama nuo 11 iki 15 tūkstančių įvairių paukščių. Tačiau, anot bendrovės vadovo, auginti paukščius kasmet darėsi vis labiau nuostolinga, o pasigirdusios kalbos apie artėjantį paukščių gripą padėjo paskutinį tašką.

„Pavasarį, kai iš šiltųjų kraštų grįš paukščiai, jie parneš į Lietuvą ir paukščių gripą. Mes to nelauksime – jau dabar pradėsime pjauti visus augintinius. Juolab kad įsivaizduoju, kokie dabar bus reikalavimai paukštynams…” – telefonu pasakojo nepanoręs prisistatyti „Minijos vingio” atstovas.

Pavojus – ne žmonėms, o paukščiams

UAB „Vyturys” direktorius bei Kaušėnų paukštyno valdybos pirmininkas Valdemaras Sadaunykas pripažino, kad paukštynams dabar ne pats lengviausias metas – ypač dėl to, kad atsakingos institucijos nepateikia reikiamos informacijos nei paukščių verslu užsiimančioms bendrovėms, nei gyventojams.

„Dabar visos kalbos apie paukščių gripą pateikiamos tik žiniasklaidos priemonėse, tačiau oficialios informacijos nėra. Šiuo metu labai daug kalbama apie paukščių gripo grėsmę žmonėms, tačiau iš tikrųjų kol kas realiai kyla pavojus tik paukščiams”, – akcentavo V. Sadaunykas.

Pasak jo, kol kas dar nesumažėjo paukštienos produkcijos pardavimo rodikliai, tačiau kitų šalių patirtis rodo, kad po kiekvienos paukščių gripo epidemijos žmonės mažiau perka kiaušinių bei paukštienos. Todėl, svarstė paukštyno vadovas, realu, kad ir lietuviai kurį laiką gali mažiau suvalgyti paukštienos produktų.

Darbuotojams liepia nusiprausti

Pasak V. Sadaunyko, 2003 metais paukščių gripo epidemija buvo išplitusi Olandijoje, tuomet nuo šios ligos šalyje krito ar buvo sunaikinta milijonai milijonų paukščių. Tačiau epidemija buvo suvaldyta ir neišplito į kitas šalis.

V. Sadaunykas svarstė, kad Olandijoje buvusios puikios sąlygos plisti paukščių gripui, nes ten pramoniniai paukščiai laikomi ne uždarose patalpose, o lauke, todėl galimi kontaktai su užsikrėtusiais laukiniais paukščiais.

„Mano žiniomis, Lietuvoje niekas pramoninių vištų lauke nelaiko. Tačiau yra žąsų, kalakutų, kurie ganomi lauke, tad realus pavojus sulaukti šalyje gripo epidemijos yra. Belieka tikėtis, kad dabar iš Rytų migruojantys paukščiai Lietuvos nepasieks. Kita vertus, būtų labai gerai, kad ornitologai pateiktų informaciją, kur yra paukščių migracijos takai, kur yra didžiausia pavojaus rizika, tačiau niekas to neskelbia”, – svarstė V. Sadaunykas.

Jis tikino, kad Kaušėnų paukštynas įrengtas pagal Europos Sąjungos standartus ir ten ypač griežtai laikomasi sanitarinių reikalavimų. Darbuotojai atėję į darbą turi ne tik persirengti ir nusiplauti batus, bet ir nusiprausti. Kontroliuojami visi į paukštyną įeinantys asmenys, ypač tie, kurie turi kontaktą su paukščiais.

Perka kaip pirkę

Kol kas didžiųjų prekybos centrų bei turgų atstovai sako nepastebėję, kad kalbos apie galimą paukščių gripo grėsmę būtų turėjusios įtakos paukštienos produkcijos pardavimams. Teigiama, kad paukštienos ir kiaušinių parduodama tiek pat, kiek ir anksčiau.

Anot bendrovės „VP Market” atstovės Viktorijos Jodišienės, tinklas prekiauja daugiausia lietuviška produkcija, taip pat įsiveža iš Lenkijos ir Olandijos.

„Visa produkcija tikrinama. Sprendimus dėl leidimo prekiauti vienais ar kitais produktais priima Veterinarijos tarnyba, visada laikomės jų nurodymų”, – akcentavo V. Jodišienė.

Tą patį patvirtino ir Prekybos centrų tinklo „Iki” komunikacijos direktorius Robertas Šuliauskas. Anot jo, kadangi „Iki” prekybos centruose prekiaujama tik Lietuvos tiekėjų produkcija, vos pasigirdus gandams apie artėjantį paukščių gripą, buvo dar kartą peržiūrėtos paukščių laikymo sąlygos.

Klaipėdos UAB „Naujasis turgus” direktorius Liudas Butautas taip pat sakė nepastebėjęs, kad pirkėjai mažiau pirktų paukštienos produkcijos.

„Perka kaip pirkę. Kiti juokiasi, sako, kol tas gripas į Lietuvą ateis, jų pačių jau seniai tarp gyvųjų nebebus”, – sakė L. Butautas.

Anot jo, turguje parduodama tik lietuviška paukštienos produkcija, ją tiekia specializuotos bendrovės. L. Butauto žiniomis, Naujajame turguje yra tik vienas pardavėjas, kuris parduoda kiaušinius iš nedidelio savo ūkelio. Tačiau esą ir šis žmogelis laiko savo vištas uždaras tvarte, kad šios neturėtų kontakto su laukiniais paukščiais.

Gaišta dėl kitų priežasčių

Tačiau vis dažnėjantys pranešimai apie Lietuvoje kritusius paukščius varo žmonėms baimę. Vien per praėjusią savaitę šalies veterinarai sulaukė 18 pranešimų iš gyventojų apie kritusius laukinius ir naminius paukščius.

Žinia, pirmadienį į Nacionalinę veterinarijos tarnybą (NVT) buvo atvežta ištirti negyva antis, kurią žmonės aptiko Pasvalyje esančioje Lėvens upėje. NVT specialistai vakar „Vakarų ekspresui” patvirtino, kad paukštis nebuvo užsikrėtęs paukščių gripu.

Nacionalinė veterinarijos laboratorija iki šios dienos iš viso jau ištyrė 395 mėginius, iš jų – 288 naminių paukščių. Laimei, ištyrus paukščius kol kas nė vienu atveju paukščių gripą sukeliantis virusas nebuvo rastas.

Edita Užkuraitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.