Futbolo klubo byla visko neatskleidė

Net ir paskelbus nuosprendį buvusiam futbolo klubo „Ekranas” direktoriui Valdemarui Šteinui liko neaišku, su kuo jis sudarė sutartį, pagal kurią užsienio bendrovei buvo pervesta milijoninė pinigų suma, kuri vėliau paslaptingai išgaravo.

Vakar Panevėžio apygardos teismas pagaliau padėjo tašką 48 metų V.Šteino baudžiamojoje byloje.

Panevėžio futbolo klubo „Ekranas” direktoriaus pavaduotojas V.Šteinas buvo įtariamas didelės vertės svetimo turto iššvaistymu, neteisingų duomenų apie įmonės pelną pateikimu bei apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu.

Teismas konstatavo, kad pasitvirtino visi V.Šteinui pareikšti kaltinimai. V.Šteinas nuteistas 2 metams 6 mėnesiams nelaisvės, bausmę atliekant pataisos namuose. Pritaikius amnestiją, paskirta bausmė sumažinta vienu penktadaliu.

Be to, iš nuteistojo priteista 66 tūkstančiai litų valstybės biudžetui.

Kadangi baudžiamoji byla sudėtinga, didelės apimties, teismas pasinaudojo įstatymo numatyta galimybe ir paskelbė tik rezoliucinę nuosprendžio dalį.

Išgirdęs, kad pripažintas kaltu pagal visus jam pareikštus kaltinimus, V.Šteinas atrodė visiškai sugniuždytas.

Įsiteisėjus nuosprendžiui, V.Šteinas bus suimtas ir pasiųstas į laisvės atėmimo vietą. Jam pareikštus kaltinimus V.Šteinas pripažino iš dalies. Anot teisiamojo, daug kas atsitiko dėl nežinojimo bei patirties stokos.

„Klubas tiesiogiai minėtų pinigų už perleistą žaidėją negavo, todėl jų ir neparodžiau kaip klubo pajamų. Galvojau sumokėti mokesčius valstybei, kai tik pinigus būtume gavę”, – teisinosi V.Šteinas.

V.Šteino tvirtinimu, jis norėjęs, kad klubas gautų pelną ir kad būtų kuo geriau.

„Neturėjau piktų kėslų. Klubas dabar neturi jokių pretenzijų man. Prašau išteisinti”, – kalbėjo teisiamasis.

Teisiamasis neslėpė, jog nuo patirtų išgyvenimų pašlijo sveikata. Baudžiamoji byla V.Šteinui buvo iškelta prieš porą metų.

Pirmoje suolų eilėje sėdintis V.Šteinas vakar atrodė išvargęs. Pasibaigus posėdžiui, vyras sunkiai pasikėlė ir lėtai išėjo iš salės. Vakar tardamas paskutinįjį žodį, V.Šteinas sakė netikėjęs, jog taip ilgai užsitęs tyrimas.

„Tikrai visų atsiprašau dėl sugaišto laiko. Tai atsitiko dėl prastos mano sveikatos. Pirmąkart į ligoninę atsiguliau 2003 metais, o paskui dar penkis kartus gydžiausi. Nuolat naudoju medikamentus”, – dėstė teisme V.Šteinas.

Prokuroro ir gynėjo nuomonės išsiskyrė

Per vakar įvykusias baigiamąsias kalbas valstybinio kaltintojo ir V.Šteino advokato nuomonės dėl teisiamojo kaltės išsiskyrė.

Valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras prašė V.Šteiną pripažinti kaltu pagal visus jam pareikštus kaltinimus ir nuteisti 5 metams 6 mėnesiams nelaisvės. Pritaikius amnestiją, paskirtą bausmę siūlė sumažinti vienu šeštadaliu.

Tuo tarpu V.Šteino gynėjas nesutiko su jo ginamajam mestais kaltinimais. Advokato nuomone, V.Šteiną reikėtų išteisinti dėl turto iššvaistymo ir neteisingų duomenų apie įmonės pelną pateikimo.

Taip pat buvo prašoma perkvalifikuoti V.Šteinui kaltinimą iš apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo į aplaidų.

Nesumokėjo mokesčių

2000 metais, kai buvo įvykdytos jam inkriminuojamos nusikalstamos veikos, V.Šteinas ėjo „Ekrano” futbolo klubo direktoriaus pareigas.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, jog tada iš futbolo klubo paslaptingai išgaravo daugiau kaip milijonas litų.

Bylos duomenimis, „Ekrano” futbolo klubas pagal 2000-ųjų liepos 14 dienos transferinę sutartį už Panevėžio komandos žaidėjo Deivido Česnauskio perleidimą Maskvos futbolo klubui „Dinamo” turėjo gauti 300 tūkstančių JAV dolerių (tuomečiu kursu – 1,2 mln. litų).

Tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, pinigai į klubo sąskaitą nepateko. Pareigūnai išsiaiškino, kad „Ekrano” futbolo klubo kasą pasiekti turėję 300 tūkstančių JAV dolerių per vieną Estijos banką buvo pervesti į nieko bendro su futbolo klubu neturinčios ofšorinės kompanijos sąskaitą.

Nuslėpus pajamas, valstybei nebuvo sumokėta 60 tūkst. litų pelno mokesčio ir 6 tūkst. litų į kelių fondą.

Pasiūlė investuoti

Teisme parodymus davęs V.Šteinas tvirtino, jog tuos rusų pinigus, kurie turėjo ateiti į futbolo klubą „Ekranas” už D.Česnauskio perleidimą, pelningai investuoti pasiūlė Panevėžio bendrovės „Linas” prezidentas Ramūnas Lenčiauskas.

Pasak V.Šteino, su R.Lenčiausko verslo partneriais buvo pasirašytos sutartys. Tačiau teismui V.Šteinas jų pateikti negalėjo. Esą sutartys kažkur dingo klubui kraustantis iš vienos būstinės į kitą.

Šiems verslo partneriams 200 tūkst. JAV dolerių buvo pervesti 2000 metų liepos 17 dieną, dar 100 tūkst. JAV dolerių – rugsėjo 15 dieną.

Kaip vėliau paaiškėjo, iš futbolo klubo „Ekranas” per du kartus į vieną kompaniją pervedus iš rusų gautus pinigus už žaidėją D.Česnauskį, po kelių dienų tokio pat dydžio suma iš šios firmos atsidūrė R.Lenčiausko sąskaitoje.

Kodėl taip atsitiko, į teismą liudyti iškviestas bendrovės „Linas” prezidentas R.Lenčiauskas nekomentavo, nes tai, pasak jo, – verslo santykiai.

Teismui pasidomėjus šios kompanijos veikla Lietuvoje, paaiškėjo, kad ji susijusi su bendrovės „Linas” prezidentu R.Lenčiausku. Šis neslėpė esantis idėjinis šios kompanijos vadas Lietuvoje.

Teisme liudijęs R.Lenčiauskas neneigė pataręs V.Šteinui investuoti gautus pinigus.

„Pasakiau, jog galbūt jie patys norėtų užsidirbti pinigų, nuo investicijų galima gauti pajamų. Buvo atvažiavęs vienas žmogus ir aš suvedžiau jį su V.Šteinu. Daugiau nieko nežinau”, – tvirtino R.Lenčiauskas.

Tikėjosi palūkanų

R.Lenčiausko suvestas su tos firmos atstovais, V.Šteinas toliau bendravo pats. Iš pradžių detalės buvo aptartos žodžiu, o vėliau pasirašyta ir sutartis, bet V.Šteinui jos išsaugoti nepavyko.

„Tie pinigai, kurie turėjo ateiti į futbolo klubą „Ekranas”, pervesti kitiems, o vėliau jie bus sugrąžinti su procentais. Tuo metu neblogai laikėmės. Be to, buvo kalba, kad tie partneriai gali tapti generaliniais klubo rėmėjais. Esame visuomeninė organizacija, nieko negaminame ir verčiamės patys”, – prisiminė V.Šteinas.

Pasak V.Šteino, su firmos atstovais buvo sutarta į jų sąskaitą pervesti pinigus, kurie bus gauti iš Maskvos futbolo klubo. Grąžinti juos turėjo iki pernai balandžio bei mokėti 10 procentų dydžio metinių palūkanų.

„Parašiau raštą į „Dinamo” klubą, kad tuos pinigus už perleistą žaidėją pervestų į būsimų klubo rėmėjų sąskaitą”, – kalbėjo V.Šteinas.

Dingusius pinigus sugrąžino

Šiemet gegužės pabaigoje vykusiame Panevėžio futbolo klubo „Ekranas” valdybos posėdyje buvo pritarta R.Lenčiausko pasiūlymui perleisti jam įsipareigojimus, priklausančius kompanijai „New Markets Investments Inc”, – iš viso 300 tūkst. JAV dolerių.

Rugsėjo pabaigoje įvykusiame teismo posėdyje teisiamojo gynėjas Kęstutis Stasiulis pateikė dokumentų kopijas, iš kurių matyti, jog į futbolo klubo „Ekranas” sąskaitą per tris kartus buvo pervesta 340 tūkstančių JAV dolerių.

Pirmasis 40 tūkstančių JAV dolerių pervedimas buvo atliktas pernai balandžio 15-ąją, o paskutinysis (200 tūkst. JAV dolerių) – šiemet rugsėjo 14 dieną.

Iš futbolo klubo „Ekranas” pateikto rašto matyti, kad klubas jokių pretenzijų V.Šteinui nebeturi. Tačiau iki šiol taip ir liko neaišku, su kuo V.Šteinas sudarė sutartį dėl 300 tūkst. JAV dolerių pervedimo.

Pats V.Šteinas tvirtino, jog sutartis buvo sudaryta su bendrove „Bancorp”.

Tuo tarpu teisme liudytoju apklaustas R.Lenčiauskas pateikė naują versiją, jog sutartis buvo sudaryta tarp futbolo klubo „Ekranas” ir kompanijos „New Markets Investments Inc”.

Darius Krasauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.