Komisarai – vėl tarp STT girnapusių

Rajono policijos komisariato viešosios tvarkos skyriaus viršininko 42 metų Deimanto Simanavičiaus karjera gali gėdingai baigtis.

Pirmadienį jis iš darbovietės buvo išvestas surakintas antrankiais.

Dešimt metų komisariate dirbęs komisaras inspektorius įtariamas kyšininkavimu ir piktnaudžiavimu tarnyba.

Kolegos liko apstulbę

D.Simanavičius buvo sulaikytas pirmadienio rytą, kai pasibaigus operatyviniam pasitarimui grįžo į savo darbo kabinetą.

Tuo metu rajono policijos viršininkui Sergejui Smirnovui paskambinęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos vadovas Povilas Urbšys informavo apie jo pavaldinio sulaikymą ir paprašė, kad kas nors iš komisariato atstovų dalyvautų atliekant kratas.

Liudininkų teigimu, STT pareigūnai sulaikytam D.Simanavičiui iškart uždėjo antrankius. Surakintomis rankomis jis buvo vedžiojamas po komisariatą, nes kratos buvo atliekamos ir dabartiniame jo kabinete pirmame aukšte, į kurį pareigūnas spėjo įsikraustyti vos praėjusią savaitę, ir buvusiame, antrame aukšte.

Visa tai stebėjo apstulbę vyriškio kolegos. Jų nuomone, D.Simanavičius atrodė labai sutrikęs.

Sulaikė ir kyšininkavimo tarpininką

D.Simanavičiui tą pačią dieną buvo pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba bei kyšininkavimu.

Neoficialiais duomenimis, STT pareigūnai vyriškį jau kurį laiką stebėjo, o surinkus nusikalstamos veikos įrodymų, buvo nuspręsta jį sulaikyti.

Viešosios tvarkos skyriui vadovavęs D.Simanavičius buvo atsakingas už prevencijos poskyrio, patrulių būrio bei eismo priežiūros poskyrio darbą. Būtent pastaroji jo darbo dalis labiausiai ir domino STT pareigūnus.

Redakcijos duomenimis, kratų komisariate metu buvo paimta su kelių eismo taisyklių pažeidimais susijusių dokumentų.

Įtariama, kad pasinaudodamas tarnybine padėtimi D.Simanavičius padėdavo kai kuriems kelių eismo taisyklių pažeidėjams išvengti gresiančios administracinės nuobaudos arba jiems buvo paskiriama švelnesnė bauda.

Naudodamasis savo užimama padėtimi, pareigūnas tai galėjo daryti be didelių sunkumų. Manoma, kad už tai komisarui inspektoriui buvo atsilyginama pinigais arba įvairiomis paslaugomis.

Pasak „Panevėžio ryto” kalbintų tyrimą atliekančių policijos pareigūnų, surinkti įrodymai leidžia įtarti, kad kyšiai buvo imami ne vieną kartą, bet – sistemingai.

STT pareigūnai sulaikė ir vieną Panevėžio rajono gyventoją. Jis įtariamas už atlygį tarpininkavęs tarp D.Simanavičiaus bei pažeidėjų.

Vyriškiui pareikšti įtarimai papirkimu bei tarpininkavimu kyšininkaujant.

Sulaikytas ir apklaustas D.Simanavičius buvo uždarytas į areštinę. Šiandien planuojama kreiptis į teismą dėl jo suėmimo.

Šeima gyvena paprastai

Beveik 19 metų vidaus reikalų sistemoje išdirbusio D.Simanavičiaus sulaikymas buvo didelis netikėtumas jo kolegoms. Jis sudarė paprasto, maloniai bendraujančio žmogaus įspūdį. Tokį jį pažinojo ir rajono policijos komisariato, kur jis dirbo pastaruosius 10 metų, darbuotojai.

Pasak bendradarbių, viešosios tvarkos skyriaus viršininkas pinigais nesišvaistė. Su žmona ir dviem sūnumis gyveno bute, neturėjo brangių automobilių ar daiktų. D.Simanavičiaus žmona turi savo verslą – ji yra nedidelio grožio salono savininkė.

Vis dėlto kai kuriems kolegoms kėlė įtarimų itin platūs D.Simanavičiaus ryšiai. Į jo kabinetą nuolat užeidavo įvairiausi pažįstami. Tarp jų – žinomi verslininkai ir net politikai.

Su „Panevėžio rytu” kalbėję pareigūnai neatmeta galimybės, kad dėl savo įtakingų draugų D.Simanavičius galbūt tikėjosi, jog jo nusikalstama veika nebus atskleista.

Policijos vadovas pavaldiniu nepasitikėjo

Panevėžio rajono policijos viršininkas S.Smirnovas vakar vos spėjo atsakinėti į žurnalistų klausimus.

„Tai – apsivalymas. Kiekvienam pareigūnui reikia peržiūrėti savo darbus ir žinoti, kad bet kada gali tekti atsakyti už tai, ką padarei”, – sakė S.Smirnovas.

Iš anksto apie D.Simanavičiaus sulaikymą jam nebuvo žinoma, tačiau komisariato vadovas prisipažino, kad abejonių dėl šio pavaldinio darbo jis turėjęs.

„Kaip jūs galvojat, kodėl aš pats skambinau į Panevėžio vyriausiąjį policijos komisariatą prašydamas atsiųsti tikrintojus?” – klausimu į žurnalistės klausimą atsakė S.Smirnovas.

Komisariato vadovo teigimu, pernai jo prašymu buvo tikrinamas D.Simanavičiaus darbas, peržiūrėti eismo priežiūros poskyrio dokumentai, tačiau rimtų pažeidimų nenustatyta.

Tik smulkių pažeidimų rado ir pernai kompleksinį Panevėžio rajono policijos komisariato patikrinimą atlikę tikrintojai iš Policijos departamento.

D.Simanavičius per savo ilgametį darbą yra gavęs ne vieną nuobaudą – nuo pastabos iki griežto papeikimo už aplaidumą tarnyboje. Tačiau šiuo metu galiojančių nuobaudų jis neturėjo.

Per savo karjerą daugiau nei 30 kartų skatintas pareigūnas pastarąjį kartą buvo apdovanotas šį rudenį Policijos dienos proga. Jam buvo įteiktas 3-iojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklas „Už nuopelnus”.

Jei D.Simanavičiui pareikšti įtarimai pasitvirtins, tai bus tikriausiai paskutinis jo apdovanojimas, gautas policijoje. Vien už kyšininkavimą jam gresia nuo 2 iki 8 metų laisvės atėmimo bausmė.

Priekaištų komisaras nebijo

Šį rudenį Panevėžio rajono policijos komisariatą užgriūna vienas nemalonumas po kito.

Rugsėjo 16 dieną avariją sukėlė neblaivus automobilį vairavęs rajono policijos prevencijos poskyrio viršininkas Vidmantas Norkevičius. Tuo metu atostogavęs pareigūnas Panevėžio Ramygalos gatvėje išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir susidūrė su automobiliu.

Po avarijos pareigūnas ėmė tvirtinti, kad automobilį vairavęs ne jis. Vis dėlto jis buvo atleistas iš pareigų, jam skirta bauda už tai, kad vairavo neblaivus.

Rugsėjo 19 dieną komisariato vairuotojas sudaužė tarnybinį S.Smirnovo automobilį „Mercedes-Benz 200”. Išvydęs kelyje kliūtį, pareigūnas supainiojo greičio ir stabdžio pedalus, nesuvaldė automobilio ir, nulaužęs kelio ženklą, rėžėsi į betoninę kapinių tvorą. Automobilis buvo stipriai apgadintas, tačiau šiuo metu jis jau suremontuotas.

Rugsėjo 29 dieną Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sulaikė rajono policijos viešosios tvarkos skyriaus patrulius Audrių Baranauską ir Dalių Bareiką. Jie, patruliuodami netoli Panevėžio, iš dviejų neblaivių vairuotojų paėmė 400 litų kyšį, o vėliau skambučiais ir SMS žinutėmis reikalavo dar 600 litų.

Sulaikyti patruliai prisipažino paėmę kyšį. Jie teigė, kad pritrūko pinigų linksmybėms Policijos dienos proga.

Dar prieš keletą metų irgi su paimtu kyšiu buvo sulaikyti dar du to komisariato pareigūnai. Jie buvo atleisti iš darbo, ilgai vyko jų teismas. Juos irgi sulaikė STT pareigūnai.

Pats komisaras irgi buvo įtarinėjamas

Dar anksčiau įvairių įtarinėjimų yra tekę kratytis ir pačiam rajono policijos vadovui S.Smirnovui. Jam vadovaujant miesto kriminalinei policijai sklido gandai, kad S.Smirnovas buvo linkęs tartis su nusikaltėlių gaujų vadeivomis, kurie už jų veiklos nevaržymą neva žadėjo sąlyginę ramybę mieste.

Esą būtent dėl tokio susitarimo ir galėjo taip atsitikti, kad tuo metu labai daug žmonių, tarp jų ir pačių nusikaltėlių, dingdavo be žinios. Kai nėra lavono, nėra ir bylos.

Patikrinus per „Svainijos” įvykius nužudyto V.Tuzovo, pravarde „Psichas”, pokalbių telefonu išklotines, paaiškėjo, kad S.Smirnovas nuolat skambindavo V.Tuzovui. Dėl to S.Smirnovui yra tekę aiškintis ir savo vadovybei.

S.Smirnovas prisipažino skambindavęs „Psichui”, tačiau teigė tai daręs tik norėdamas pasikviesti jį pokalbio, ir paneigė bet kokius įtarinėjimus dėl jo ryšių su banditais.

Pasirengęs bet kada pasitraukti

„Panevėžio rytas” paklaustas, ar iš Policijos departamento dar nesulaukė kritikos dėl pavaldinių elgesio, S.Smirnovas atsakė neigiamai.

Tačiau jis sakė esąs visiškai ramus ir nesijaučia esąs atsakingas už savo vadovaujamų pareigūnų poelgius.

„Jei pasakys, kad reikia – išeisiu į pensiją ramia sąžine”, – sakė Panevėžio rajono policijos viršininkas.

Rasa Stundžienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.