Senolės valią plėšikai palaužė tik grasindami padegti jos pirkią

Alytaus rajono apylinkės teismas, teisėja Irmutė Kliučinskienė, vakar paskelbė nuosprendį trims vagims ir plėšikams: Dariui Kuncevičiui (g. 1985 m.) iš Krokialaukio, Žydrūnui Kuncevičiui (g. 1977 m.), gyvenančiam Maštalierių kaime, ir Marijampolės rajono Šernų kaimo gyventojui Antanui Urkai (g. 1971 m.).Iš šios trijulės tik D.Kuncevičius neteistas realia laisvės atėmimo bausme (Prienų rajono apylinkės teismas jam buvo apribojęs laisvę šešiems mėnesiams). Ž.Kuncevičius ir A.Urka anksčiau teisti po penkis kartus, jie yra pripažinti recidyvistais.

Apvogė gyventojų fermą ir sodybą

Pernai gegužės 1-osios naktį A.Urka ir pusbroliai D. ir Ž.Kuncevičiai įsibrovė į Krekštėnų kaimo gyventojų Valdo Bielevičiaus ir Virginijaus Dapkevičiaus fermą ir pagrobė jiems priklausantį turtą: melžimo aparatą, bidonus, pieno siurblį, vežimo ratą, miltus, įvairių talpyklų ir kabelių, daug kitokių daiktų. Nukentėjusiesiems buvo padaryta 3 tūkst. 120 ir 390 litų žala.
Gegužės 14-osios naktį trijulė jau darbavosi Kalesninkų kaimo gyventojo Antano Kamsicko sodyboje. Čia jie pavogė keletą bidonų ir 30 metrų kabelio. Savininkas nuostolius įvertino 995 litais.

Dusino pagalve, nešė skandinti

Ypač sunkų nusikaltimą plėšikai padarė naktį iš gegužės 21-osios į 22-ąją. Ž.Kuncevičiui padedant, A.Urka ir D.Kuncevičius įsibrovė į Kalesninkų kaimo gyventojos Marijonos Janavičienės (g. 1922 m.) namus ir moterį apiplėšė.
A.Urka išmušė lango stiklą ir su D.Kuncevičiumi įsiropštė į vidų. Tuo metu M.Janavičienė jau gulėjo lovoje. Pamačiusi dviejų vyrų siluetus, vienas uždegė žiebtuvėlį, kitas – virtuvėje šviesą, ji bandė atsikelti. Nustatyta, kad būtent A.Urka paėmė lovos gale stovintį ramentą ir užsimojo tvoti, įsakė atiduoti pinigus. Nukentėjusiajai pasakius, kad ji pinigų neturinti, A.Urka išrėkė: „Kai kirsiu, tai pinigai iš smegenų išbyrės!”
Senutė iškrito iš lovos ant grindų. Plėšikai ją paguldė atgal, D.Kuncevičius užspaudė veidą pagalve. Kiek palaikęs, atitraukė ir pagąsdino: jei moteris neatiduosianti pinigų, ją uždusins. Nukentėjusioji iš po stalo paėmė 100 litų ir padavė kaukėtiems plėšikams. Vienas jų pasakė, kad tiek susikištų į užpakalį, reikia daugiau. Tada plėšikai M.Janavičienę įsuko į staltiesę, vienas paėmė už galvos, kitas už kojų ir išnešė lauk, grasindami įmesti į šulinį. Vienas plėšikų tarė, kad „sunki boba”, ir metė moterį ant žemės. Nukentėjusioji keturpėsčia parropojo atgal į savo lovą.
Kankintojai išbandė dar vieną būdą, kaip pagąsdinti moterį. Kambario vidury jie sukrovė krūvą popierių, uždegė vieną lapą ir pagrasino sudeginti pirkią. Išsigandusi senolė negalėjo pratarti nė žodžio ir ranka mostelėjo spintelės, kur jos buvo padėta dar 300 litų, link.
Išeidami plėšikai prigrasino nesikreipti į policiją. Apie tai, kas nutiko, M.Janavičienė ryte papasakojo atvažiavusiam sūnui su šeima.

Sulaukė atpildo

Kaltinamasis A.Urka visiškai nepripažino savo kaltės dėl visų jam inkriminuotų nusikaltimų. D.Kuncevičius ikiteisminio tyrimo metu prisipažino apiplėšęs Kalesninkų kaimo gyventoją, tačiau teisme tą neigė. Jis visiškai nepripažino kaltės dėl vagysčių. Ž.Kuncevičius, priešingai, prisipažino vogęs ir plėšęs.
Teismui nekilo abejonių nė dėl vieno kaltinamųjų padaryto nusikaltimo. Jų kaltę įrodyti padėjo nukentėjusiųjų ir liudytojų parodymai, rasti įkalčiai, ekspertų išvados bei kita byloje surinkta medžiaga. Buvo paneigtos kaltinamųjų kurtos versijos, kad prieš juos vartotas psichologinis ir fizinis smurtas.
Teismas už vagystes ir plėšimą kaltinamuosius nuteisė įvairiomis laisvės atėmimo bausmėmis, jas subendrino su anksčiau teismų skirtosiomis. Ž.Kuncevičius nuteistas kalėti penkerius metus, D.Kuncevičius – penkerius metus ir du mėnesius, A.Urka – šešerius metus ir šešis mėnesius pataisos namuose. Nuteistieji privalės atlyginti nukentėjusiesiems žalą.
Jurgis Kochanskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.