Generalinė prokuratūra nusprendė nenagrinėti A. Brazausko skundo

Generalinė prokuratūra nusprendė nenagrinėti Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko skundo dėl neva šmeižikiškų opozicinės Tėvynės sąjungos lyderių kalbų.

Apie tai spaudos konferencijoje antradienį informavo Generalinė prokuratūra.

Kaip jau buvo skelbta, praėjusią savaitę A. Brazauskas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad teisėsaugininkai teisiškai įvertintų Seimo opozicijos lyderio, Tėvynės sąjungos pirmininko Andriaus Kubiliaus ir kitų konservatorių lyderių – Seimo narių Jurgio Razmos bei Rasos Juknevičienės šmeižikiškas kalbas.

Ministro Pirmininko įsitikinimu, šių asmenų veikla kenkia Lietuvos įvaizdžiui, taip diskredituojama valstybės vykdomoji valdžia.

„Negaliu leisti, kad apie žmogų kas ką nori tą ir kalbėtų. Aš ginu savo teises, ir jas ginsiu iki galo. Pagrindiniai straipsniai, dėl kurių prašau iškelti baudžiamąją bylą, yra tie, kad esu apšmeižtas kaip asmuo, kalbama netiesa apie mane”, – dienraščiui „Respublikai” teigė Premjeras.

Pasak A. Kubiliaus, tokia Premjero reakcija yra spaudimas konservatoriams per prokuratūrą ir Socialdemokratų partijos, valdančiosios koalicijos partnerių bei Prezidento Valdo Adamkaus šantažas, kad būtų sustabdyta iniciatyva tirti jo šeimos verslą.

Savo ruožtu Seimo vicepirmininkas, vienas iš socialdemokratų lyderių Česlovas Juršėnas pareiškė, esą Premjeras gina savo garbę ir orumą.

Valdančiosioms Naujosios sąjungos bei Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijoms atstovaujantys parlamentarai taip pat teigė maną, kad A. Brazauskas pasielgė teisingai, nes esą turi teisę ginti savo interesus kaip pilietis, o tuo labiau kaip Premjeras.

Opozicinė Tėvynės sąjunga pastarosiomis savaitėmis viešai suabejojo A. Brazausko šeimos verslo skaidrumu. Konservatoriai surinko 42 parlamentarų parašus po nutarimo projektu dėl laikinosios komisijos Premjero šeimos verslo sostinės viešbutyje „Crowne Plaza Vilnius” aplinkybėms ištirti sudarymo.

Iniciatoriai siūlo įpareigoti komisiją ištirti buvusio „Draugystės” viešbučio privatizavimo aplinkybes ir įvertinti, ar vykstant privatizavimo procesui nebuvo pasinaudota tarnybine padėtimi siekiant privačių asmenų naudos.

Be kitų klausimų, siūloma išnagrinėti, ar dabartinei Premjero žmonai, Vilniaus miesto tarybos narei Kristinai Brazauskienei ir jos šeimos nariams įsigyjant 38 proc. viešbučio akcijų iš bendrovės „Ordos” nebuvo pažeisti tuo metu galioję įstatymai ir ar už akcijas sumokėta pinigų suma atitiko jų rinkos vertę.

Taip pat siūloma pasidomėti, kokiomis lėšomis, kieno vardu imtomis ir garantuotomis paskolomis buvo atlikta viešbučio rekonstrukcija, iš kokių lėšų buvo padengti veiklos nuostoliai, kaip šios paskolos grąžinamos ir ar dėl to negali kilti A. Brazausko viešųjų ir privačių interesų konfliktas.

Numanomas interesų konfliktas esą gali sutrukdyti A. Brazauskui dalyvauti parduodant bendrovės „Mažeikių nafta” akcijas. Mat akcijų pardavimo istorijoje figūruoja bendrovės „Lukoil Baltija” vadovas Ivanas Paleičikas. Rusijos koncernas „Lukoil” yra vienas iš pretendentų įsigyti naftos perdirbimo įmonę.

Tėvynės sąjungos iniciatyva Premjero šeimos sandorius jau tyrė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Ji konstatavo, kad Ministras Pirmininkas nesukėlė interesų konflikto ir neprivalo nusišalinti nuo bendrovės akcijų pardavimo klausimų.

Konservatoriams įtarimų sukėlė tai, jog prieš kelerius metus valdžiusi nedidelę viešbučio turto dalį, dabar K. Brazauskienė su sūnumi Ernestu Butrimu turi 99,44 proc. akcijų. Didžiąją jų dalį verslininkė prieš metus įsigijo iš bendrovės „Ordos”, kuriai I. Paleičikas anksčiau atstovavo viešbučio valdyboje.

Akcijoms pirkti K. Brazauskienė paėmė kreditą iš neįvardijamo banko, o tam sutikimą raštu davė Premjeras.

Etikos sargai nustatė, jog I. Paleičikas po šio sandorio pasitraukė iš viešbučio valdybos ir visi jo verslo ryšiai su K. Brazauskiene nutrūko.

2005-10-25 15:58

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.