Į išsvajotas Jungtines Amerikos Valstijas tautiečius vilioja krepšinis ir artimųjų kapai

Į JAV ieškoti geresnio gyvenimo nuo seno veržiasi tūkstančiai mūsų tautiečių. Tačiau griežti šios valstybės įstatymai, ginantys vietos piliečių socialines garantijas ir darbo rinką, toli gražu ne kiekvienam norinčiajam atvykti suteikia galimybę ten patekti. Įstatymai ypač sugriežtinti po tragiškų 2001-ųjų rugsėjo 11-osios įvykių. Įstatymų griežtumą neabejotinai pajuto ne tik migruoti ketinantys asmenys, bet ir trumpam savo giminaičių, artimųjų kapus panorę aplankyti tautiečiai.
Tačiau verta priminti, kad Didžiosios Britanijos, Vokietijos, kitų senųjų Europos Sąjungos valstybių piliečiams JAV netaiko vizų, o Lietuvai, kaip ir kitoms ES šalims naujokėms, ši tvarka tebelieka nepakeista. Neseniai mūsų šalyje viešėjęs Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Francas Frattinis teigė, jog EK sieksianti, kad JAV kuo greičiau panaikintų vizų režimą naujosioms ES šalims, tarp jų ir Lietuvai. Antraip Europos Komisija artimiausiu metu pažadėjo Europos vadovų tarybai siūlysianti įvesti vizų režimą JAV piliečiams.
Ar aukšti EK pareigūnai ryšis tokiam žingsniui, dar nežinia, o štai dauguma mūsų tautiečių, tarp jų ir Dzūkijos krašto gyventojų, kaip matome iš nūdienos gyvenimo, vis aktyviau varsto Vakarų valstybių ambasadų duris, siekdami ne pasigrožėti tenykščio gyvenimo realijomis, bet gauti perspektyvesnį, geriau mokamą darbą. Kiek ir kur jų išvyksta kasmet, oficialių duomenų statistika nepateikia, tačiau, remiantis įvairiais informacijos šaltiniais, bene daugiausia migruojančių kraštiečių sparnus kelia būtent į dėdės Semo šalį…
O kas pasikeitė per tuos kelerius metus sprendžiant vizų išdavimo klausimus, nutarėme paklausti pareigas neseniai pradėjusio eiti JAV konsulo Jameso FELLOWSO.
– JAV konsulato skyriaus pareigūnai ir Jūs asmeniškai kone kasdien peržiūrite didžiausias šūsnis mūsų piliečių prašymų dėl vizų, vedate intensyvius pokalbius. Ir tai Jums dažniausiai tenka atlikti per trumpą laiką. Ar daug piliečių kreipiasi į Jūsų skyrių, ar labai sudėtinga ši procedūra ir su kokiomis problemomis susiduriate?
– Žinoma, mes visada stengiamės, kad kreipimosi dėl vizų procesas būtų kuo skaidresnis ir sklandesnis. Tam esame įdiegę ir užregistravimo pokalbio sistemą, taip galime reguliuoti dėl JAV vizų besikreipiančių asmenų srautą, konsulato skyriuje taip pat turime nemažai prityrusių pareigūnų. Tai mums leidžia Lietuvos piliečiams skirti daugiau laiko peržiūrint jų dokumentus, nei paprastai skiriama kitų pasaulio šalių JAV ambasadose. Todėl galime labiau įsigilinti į kiekvieno asmens padėtį.
Be abejo, būtų daug lengviau priimti sprendimą, jeigu kiekvieną žmogų pažinotume asmeniškai, deja, tai juk neįmanoma…Viena bėda ta, jog kai kurie ateina pas mus nepasiruošę pokalbiui. Tačiau didžiausia problema, kad daug lietuvių nevisiškai supranta JAV vizų įstatymus, pagal kuriuos mes dirbame. Šie labai sudėtingi net ir amerikiečiams, tad ir jiems ne visada taip lengva viską suprasti.

– Į ką labiausiai turėtų atkreipti dėmesį mūsų piliečiai, ketinantys vykti į JAV?

– Kiekvienas pilietis, planuojantis kreiptis dėl JAV vizos, pirmiausia turėtų susipažinti su mūsų informacija, kurią galima rasti interneto puslapyje www.usembassy.lt . Tai padės suprasti JAV įstatymus ir pasirengimo pokalbiui dėl vizos procedūrą.
Dažniausios besikreipiančiųjų dėl vizų klaidos – kai kurių asmenų nuotraukos neatitinka keliamų reikalavimų, dar kiti pristato besibaigiančio galiojimo arba prastos būsenos pasus. Žinoma, tai ne vienintelės klaidos, todėl itin svarbu susipažinti su mūsų pateikiama informacija.

– Kokių papildomų dokumentų galite pareikalauti iš besikreipiančių asmenų?

– Kaip jau minėjau, dėl vizų besikreipiančiam asmeniui rekomenduojame apsilankyti mūsų interneto puslapyje. Dauguma žino, kad reikia atsinešti pasą, mokesčio kvitą, užpildytas anketas, taip pat reikalaujamo formato nuotrauką, tačiau daugelis gali ir nežinoti, kokius dokumentus dar reikėtų pristatyti. Interneto puslapyje nurodomi ir tokie dokumentai kaip „Sodros” knygelė, pažymos iš darboviečių, seni pasai.
Specialių kategorijų vizų, tarkime, studentiškoms ar darbo papildomai būtina pateikti atitinkamus dokumentus iš mokymo įstaigų arba darbdavių Amerikoje. Tiek bendra informacija apie kreipimąsi dėl vizų, tiek ir anketos pristatomos ne tik anglų, bet ir lietuvių kalbomis.

– Kokiais išvykimo motyvais vadovaujantis dažniausiai kreipiamasi į konsulato skyrių?

– Kelionių į JAV motyvai įvairiausi: dėl studijų, apsikeitimo programomis, konferencijų ir kt. Bene dažniausiai kreipiamasi dėl turizmo, taip pat dėl šeimos narių, giminių lankymo. Vienas įdomesnių kelionės tikslų, kurio nepastebėjau kitose šalyse, – noras aplankyti giminaičių kapus. Taip pat nesu matęs tiek daug žmonių, ketinančių žaisti krepšinį. Beje, daugumos besikreipiančiųjų prašymai dėl JAV vizos yra patenkinami.
Žinoma, kai kurių asmenų prašymus tenka ir atmesti. Viena pagrindinių priežasčių – šie piliečiai konkrečiais motyvais nesugeba įrodyti, kad juos su gyvenamąja vieta sieja tvirti šeimos, socialiniai ir ekonominiai ryšiai, garantuojantys tikrai išvykti iš Amerikos po laikino vizito.
– Į daugelį Vakarų valstybių, tarp jų ir į JAV, per pastaruosius keletą metų įvairiais keliais ir būdais plūstelėjo ir nelegalių migrantų banga. Kaip Jūsų valstybei tenka spręsti šį be galo opų klausimą? Gal turite konkrečių patarimų, siūlymų tiems, kurie vis dar neatsisako tokių ketinimų?
– Amerika šiandien, kaip ir anksčiau, išliko imigrantų šalimi. Mūsų valstybė yra įgijusi ne vien teigiamos, bet ir neigiamos imigracijos patirties. Kadangi Lietuva nuolat vystosi kaip ekonomiškai pasiturinti, demokratinė valstybė, mes tikimės, jog vis mažiau jūsų tautiečių sieks nelegaliai išvykti…
Žinoma, būtina pabrėžti, kad pažeidusieji JAV įstatymus labai apsunkina vykimą į Valstijas ir kitiems asmenims, planuojantiems keliauti legaliai.
– Suprantama, kad JAV valdžia, sugriežtindama vizų išdavimo tvarką, ne tik siekia apsaugoti savo piliečių ekonominius, socialinius ar teisinius interesus, bet ir nori garantuoti saugumą kalbant apie įvairiausius išorės pavojus. Tačiau Lietuva, palyginti neseniai įstojusi į Europos Sąjungą ir NATO, kaip prieš porą metų viešėdamas Vilniuje pabrėžė JAV prezidentas, kartu tapo ir viena artimiausių Amerikos sąjungininkių. Ar Jūsų valstybė nenumato svarstyti galimybių artimiausioje ateityje supa- prastinti vizų išdavimo tvarkos ar net jų atsisakyti ir Lietuvos piliečiams netaikyti?
– Mūsų šalies prezidentas George’as Bushas iš tiesų neseniai nurodė savo administracijai išplėtoti JAV vizų atsisakymo „Kelio gairių” planus su artimomis valstybėmis sąjungininkėmis. Mes dėkingi, kad Lietuva yra viena artimiausių sąjungininkių ir draugų.
Jūsų valstybei skirtas planas buvo derinamas aktyviai bendradarbiaujant su Lietuvos Vyriausybe ir paskelbtas dar šių metų balandį. Šio plano tikslas – padėti Lietuvai atitikti reikalavimus, keliamus bevizio režimo programai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.