Paukščių gripas – tik 40 kilometrų nuo Panevėžio?

Vakar į Nacionalinę veterinarijos laboratoriją sostinėje iš Pasvalio atgabenta negyva antis. Ji rasta miestelyje Lėvens upėje ant akmens. Pasak Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Valdemaro Kontauto, ar paukštis apsikrėtęs Europoje siaučiančio paukščių gripu, paaiškės tik šiandien gerokai po pietų. Specialistai ramina, kad, per pastarąją savaitę ištyrus kritusius laukinius paukščius, Lietuvoje paukščių gripo kol kas nenustatyta.

Tyrimus atliks sostinėje

Apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas V.Kontautas PB pasakojo, kad pirmieji negyvą antį Lėvens upės viduryje pastebėjo Pasvalio miestelio gyventojai. „Iš vidurio upės negyvą antį ištraukė Priešgaisrinės tarnybos pareigūnai. Apie ją pranešė pasvaliečiai. Ji vakar buvo nugabenta į Vilnių. Nacionalinės veterinarijos laboratorija atliks tyrimus. Rezultatus sužinosiu šiandien po pietų”, – tvirtino tarnybos viršininkas.

V.Kontautas tikina, kad rasta negyva antis neturėtų būti apsikrėtusi Europoje siaučiančiu paukščių gripu. „Beveik kiekvienais metais randame negyvų paukščių. Įtartinų ir apsikrėtusių pavojingu virusu Lietuvoje dar nebuvo aptikta. Išsigąsti nevertėtų. Labai mažai tikėtina, kad ir toji antis nudvėsė nuo paukščių gripo. Labai džiaugiuosi, kad žmonės neabejingi ir tuojau pat apie negyvą paukštį pranešė pareigūnams”, – sakė V.Kontautas.

Paukščių gripo Lietuvoje neužfiksuota

Nacionalinės veterinarijos laboratorijos Serologijos tyrimų skyriaus vedėja Jūratė Buitkuvienė, kalbinta vakar po pietų, sakė jau girdėjusi, kad į laboratoriją gabenama negyva antis iš Pasvalio. „Mažai tikėtina, kad ji bus apkrėsta paukščių gripu. Tyrimo rezultatai paaiškės praėjus 24 valandoms. Atliksime visus būtinus tyrimus ir nustatysime, nuo ko nudvėsė antis”, – sakė J.Buitkuvienė.

Specialistė teigė, kad per metus patikrinama 2000 laukinių bei naminių paukščių. „Jau dabar esame atlikę tyrimus 500 paukščių. Per praėjusią savaitę į laboratoriją pristatyta 15 negyvų paukščių. Galiu nuraminti Lietuvos žmones, kol kas neužfiksavome H5N1 atmainos paukščių gripo viruso”, – pasakojo tyrimus su paukščiais atliekanti moteris.

Grėsmė išlieka

Tačiau PB J.Buitkuvienė neneigė, kad grėsmė vis dėlto išlieka. „Kaip ir visos šalys, kuriose jau nustatytas paukščių gripas, Lietuva nėra apsaugota nuo tokių dalykų. Manau, papildomiems tyrimams teks skirti daugiau lėšų. Įsigysime papildomų medžiagų, kad galėtume atlikti visus įmanomus tyrimus. Turime būti pasirengę visiems netikėtiems atvejams”.

Nuolat atlieka tyrimus

Europoje siaučiančio paukščių gripo Lietuvoje kol kas nenustatyta. Tai rodo Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje atlikti kritusių laukinių paukščių mėginių tyrimai. Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimo, pastarąją savaitę laboratorija ištyrė 15 gyventojų rastų laukinių paukščių (ančių, žąsų, balandžių) ir 3 nugaišusių vištų mėginiai. Atlikus tyrimus paukščių gripas nenustatytas.

Nacionalinės veterinarijos laboratorijos direktorius Jonas Milius vakar PB teigė, kad laboratorijoje nuolat atliekami paukščių gripo tyrimai. „Ventės rage veikia migruojančių paukščių veterinarinio stebėjimo postas, kur imami praskrendančių paukščių kraujo mėginiai tyrimui, taip pat tiriami nugaišusių laukinių ir naminių paukščių mėginiai. Visi tyrimai dėl paukščių gripo kol kas neigiami”, – sakė laboratorijos direktorius.

Rusijoje atrastas paukščių gripo virusas

Šiuo metu paukščių gripas atslinko į dar vieną regioną europinėje Rusijos dalyje – virusas užfiksuotas Tambovo srityje, esančioje apie 400 kilometrų į pietryčius nuo Maskvos.
Dėl ligos privačiame vasarnamyje Moršansko rajone nugaišo 12 vištų. Po to veterinarijos specialistai sunaikino apylinkėje buvusias 53 antis ir vištas bei įvedė karantiną.

Proveržių užfiksuota keliose šalyse

Nuo 2003 m., kai paukščio gripo proveržis užfiksuotas Pietų Korėjoje, H5N1 atmainos virusas keturiuose Azijos valstybėse nusinešė daugiau nei 60 žmonių gyvybių. Pastaruoju metu virusas išplito toli į Vakarus – paukščių gripo nustatyta europinėje Rusijoje, Turkijoje ir Rumunijoje.

Maskva praėjusį trečiadienį patvirtino, kad mirtinas virusas atslinko į Tulos sritį, esančią maždaug 200 kilometrų į pietus nuo Rusijos sostinės. Dar anksčiau virusas užfiksuotas keliuose Sibiro regionuose Rytų Rusijoje bei Urale. Neseniai paukščių gripas registruotas ir Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje bei Kroatijoje.

Pirmadienį taip pat pranešta, kad Irano šiaurės vakaruose palei sieną su Azerbaidžanu tekančios Arakso upės rajone dėl kol kas nežinomų priežasčių nugaišo daugiau kaip penki tūkstančiai migruojančių paukščių. Be to, sekmadienį britų pareigūnai pranešė, kad žmogui pavojingas paukščių gripo virusas H5N1 nustatytas Didžiojoje Britanijoje nugaišusioje papūgoje.

Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.