Dėl šiurkštaus mediko elgesio motina nusiteikusi netylėti

Traumą vaikų darželyje patyręs trejų metukų Raigardas Šniras kelias dienas kentė skausmus, nes gydytojas vietoj raktikaulio lūžio diagnozavo tik peties sumušimą. Tačiau vaiko mama traumatologui ortopedui Gyčiui Kavaliauskui turi priekaištų ne dėl klaidingos diagnozės, o dėl kategoriško atsisakymo apžiūrėti berniuką antrą kartą.

Susižalojo darželyje

Apie savo vaiko traumą panevėžietė Živilė Šnirienė teigė sužinojusi spalio 13-ąją iš darželio, kurį lanko jos sūnus, auklėtojos.

„Į darbą paskambinusi auklėtoja man pasakė, kad vaikas nukrito nuo kopėtėlių. Kadangi ligoninėje vaiko be mamos nepriimtų, atvykau į darželį ir kartu su auklėtoja nuvažiavome į ligoninės Priėmimo skyrių. Ten mums liepė eiti į Konsultacijų polikliniką”, – PB tvirtino jauna mama.

A.Jakšto gatvėje esančios poliklinikos Priėmimo skyriuje, pasak Ž.Šnirienės, pirmiausia paprašė dokumentų.

„Kokie dar galėjo būti dokumentai, jei vaikas atvežtas iš darželio, o aš atskubėjau tiesiai iš darbo? Aš taip ir pasakiau. Gavome siuntimą pas gydytoją ortopedą Gytį Kavaliauską”, – pasakojo trejų metų dar neturinčio Raigardo mama.

Pasak Ž.Šnirienės, gydytojas G.Kavaliauskas, apžiūrėjęs jos sūnų ir įvertinęs padarytą rentgeno nuotrauką, nusprendė, kad lūžio nėra.

„Diagnozavo peties sumušimą. Liepė tris kartus per dieną gerti paracetamolį”, – sakė 26-erių metų moteris.

Priimti atsisakė

Tačiau tuo Ž.Šnirienės problemos tik prasidėjo. Ketvirtadienį grįžus iš gydytojo vaiko savijauta ėmė blogėti: mažylis naktimis prastai miegojo, vis verkė, prie skaudamos vietos, anot mamos, neleido net prisiliesti.

Vos ne vos pralaukusi savaitgalį, Ž.Šnirienė pirmadienį paskambino į Konsultacijų poliklinikos registratūrą. Ten sužinojusi, kad gydytojas G.Kavaliauskas dirbs nuo 14 valandos, nusprendė vaiką pakartotinai apžiūrėti nuvežti po darbo.

Kadangi registratūroje Ž.Šnirienei patarė kreiptis tiesiai į gydytoją, moteris taip ir padarė.

„Užėjusi į kabinetą paklausiau gydytojo, ar jis mus priims, tačiau išgirdau griežtą atsakymą: „Žinoma, ne, nepriimsiu. Turiu vaikų. Registruokitės kitai savaitei”, – pasakojo šiurkštaus mediko elgesio priblokšta Ž.Šnirienė.

Matydama, kad vienai „kariauti” su gydytojais bus sunku, Ž.Šnirienė pasakojo paskambinusi vyrui ir jau jo lydima su sūnumi vėl nuvykusi į ligoninės Priėmimo skyrių. „O ten mums vėl aiškina, kad yra ortopedas Kavaliauskas, pas kurį turime ir eiti”, – prisiminė Raigardo mama.

Grėsė rimtos komplikacijos

Tik išaiškinus situaciją, kad G.Kavaliauskas berniuko apžiūrėti nepriėmęs, ligoninėje buvo pakviesta gydytoja. Apžiūrėjusi berniuką, dar net nepadarius rentgeno nuotraukos, medikė, pasak Ž.Šnirienės, iš karto pasakė, kad vaikui lūžęs dešinysis raktikaulis, o nuotrauka vėliau tai tik patvirtino.

„Sužinojusi, kad traumą Raigardas patyrė prieš keturias dienas, gydytoja į mane pasižiūrėjo, švelniai tariant, su nuostaba. Tarsi būčiau savo vaiku nesirūpinanti mama. Paaiškinimų, kad mes kreipėmės į medikus iš karto, nelabai kas paisė”, – guodėsi Ž.Šnirienė.

Raigardą ligoninėje apžiūrėjusi gydytoja uždėjo įtvarą, tačiau Ž.Šnirienė vis tiek kreipėsi į privačiai dirbantį ortopedą Algirdą Šukį konsultacijos. Pastarasis berniukui uždėjo kitą įtvarą ir liepė jo nenuimti tris savaites.

„Pasak mūsų šeimos gydytojos, jei lūžį būtų pastebėję iš karto, įtvarą nešioti būtų užtekę keturias penkias dienas. Be to, raktikaulis galėjo išeiti iš vietos arba užpūliuoti. Laimei, kad nieko tokio nenutiko, bet, pasak gydytojos, po įtvaro nuėmimo prireiks ir reabilitacijos kurso”, – teigė šiuo metu nedarbingumo lapelį turinti ir sūnų namuose slauganti Ž.Šnirienė.

Pribloškė požiūris į žmogų

Moteris teigė vėliau dar kartą nuėjusi pas gydytoją G.Kavaliauską išsiimti pirminės diagnozės išrašo bei rentgeno nuotraukos. Jos gauti nepavykę. Ž.Šnirienė taip pat pasakė gydytojui, kad jo nustatyta diagnozė buvusi klaidinga.

Medikas, pasak jaunos mamos, šįkart jau kalbėjęs itin maloniai, atsisakymą dar kartą apžiūrėti berniuką teisinęs dideliu darbo krūviu.

„Aš per daug nepriekaištauju gydytojui dėl klaidingos vaiko diagnozės. Suprantu, kad darant rentgeno nuotrauką berniukas galėjo sujudėti ir rezultatai galėjo būti netikslūs. Bet jei tie patys žmonės kreipiasi į mediką antrą kartą, vadinasi, tikrai kažkas blogai. Mane sukrėtė toks šiurkštus atsisakymas apžiūrėti sūnų. Ir koks čia požiūris į žmogų? Manau, kad vertėtų kreiptis į ligoninėje esančią vidaus audito tarnybą”, – dienraščiui sakė Ž.Šnirienė.

Darbo valandos – ne guminės

PB kalbintas Konsultacijų poliklinikoje dirbantis ortopedas Gytis Kavaliauskas teigė puikiai suprantantis Ž.Šnirienės požiūrį.

„Tą pirmadienį buvo ypač didelis pacientų antplūdis. Dar vienam ligoniui pritrūko laiko. Aš žodžiu nukreipiau juos į ligoninės Priėmimo skyrių tam, kad žmonės negaištų laiko ir gautų tinkamą pagalbą. Fiziškai nebūčiau suspėjęs padėti tam berniukui. Mano darbo valandos nėra guminės”, – maloniai paaiškino G.Kavaliauskas.

Anot traumatologo ortopedo, pirminėje rentgeno nuotraukoje lūžio nebuvo matyti, o diagnozė juk priklausanti ir nuo tyrimo atlikimo kokybės.

Medikas prisipažino galėjęs moteriai pasakyti kažką šiurkštesnio, tačiau teigė nepamenąs, ką konkrečiai.

„Kai laukiamajame krūva ligonių, ne viską suspėsi tą pačią minutę atlikti”, – sakė gydytojas.

Nagrinėja pacientų skundus

VšĮ „Panevėžio ligoninė” esančio Lokalaus medicininio audito grupės vadovas gydytojas Algirdas Žemaitaitis teigė, kad į šios grupės funkcijas įeina ir pacientų skundų analizavimas.

Dėl Konsultacijų poliklinikoje įvykusio nesusipratimo, pasak gydytojo, taip pat galima kreiptis į ligoninėje įsikūrusią Audito grupę. Pasak mediko, pateikęs pareiškimą žmogus sužino, per kiek laiko jis bus išnagrinėtas, ir vėliau gauna audito grupės išvadas.

„Moteris gali parašyti laišką arba kreiptis tiesiogiai į mane. Žinoma, gyvas pokalbis su žmogumi visuomet yra geriau”, – PB sakė A.Žemaitaitis.

Rita Skavičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.