A. Brazauskas pareiškė užuojautą dėl „perestroikos” patriarcho A. Jakovlevo mirties

Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas dėl žymaus Rusijos visuomenės veikėjo, akademiko Aleksandro Jakovlevo mirties pareiškė užuojautą velionio šeimai, artimiesiems ir visiems Rusijos žmonėms.

„Tvirta A. Jakovlevo parama laisvės ir demokratijos siekiantiems žmonėms atvėrė kelią istorinėms permainoms Sovietų Sąjungoje ir Vidurio Europos šalyse”, – teigiama Premjero užuojautoje, kuri cituojama Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

„Prisimenu ir didžiai vertinu Aleksandro Nikolajevičiaus vaidmenį Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo istorijoje, vadovaujant SSRS liaudies deputatų komisijai, pasmerkusiai Molotovo-Ribentropo paktą. Šviesus iškilaus politiko ir humanisto, SSRS pertvarkos ir viešumo politikos architekto atminimas visada išliks daugelio Lietuvos žmonių širdyse”, – pažymi Ministras Pirmininkas.

Kaip jau buvo skelbta, sovietinės „perestroikos” patriarchu laikomas akademikas A. Jakovlevas, kuris kartu su Komunistų partijos vadovu Michailu Gorbačiovu sovietų imperijoje ėmėsi įgyvendinti pertvarkos politiką, mirė antradienį. Jam buvo 81-eri.

Rusams, kurie devintojo dešimtmečio pabaigoje su nežinomybe stebėjo tuometinio Komunistų partijos vadovo M. Gorbačiovo atsargius bandymus įkvėpti naują gyvybę sovietinei imperijai, A. Jakovlevas buvo „liberalus” reformų veidas.

Mažame sovietinės pertvarkos šalininkų rate A. Jakovlevas buvo atsakingas už „glasnost” (atvirumo) politiką – vienintelį tikrai sėkmingą „perestroikos” elementą.

A. Jakovlevas suvaidino lemiamą vaidmenį įgyvendinant daugybę drąsių projektų, padėjusių pagrindus nepriklausomai Rusijos žiniasklaidai, bei apsaugojo rašytojus, teatro vadovus bei filmų kūrėjus, kurie pirmieji išdrįso mene sukritikuoti komunistų dogmas.

Vadovaudamas Kremliaus komisijai, atsakingai už politinių aukų reabilitaciją, A. Jakovlevas padėjo atskleisti diktatoriaus Josifo Stalino valdymo metais įvykdytus žiaurumus.

Jis taip pat vadovavo komisijai, kuri viešai paskelbė Molotovo – Ribentropo pakto slaptuosius protokolus, pagal kuriuos buvo padalyta Lenkija, o Maskva aneksavo Baltijos valstybes.
2005-10-19 17:48

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.