Speciali pagalbos aparatūra padės vienkiemių gyventojams jaustis saugiau

Atokiau esančių kaimų ir vienkiemių gyventojams žadama pasiūlyti namuose įrengti aparatūrą, kuri nelaimės atveju paspaudus pavojaus mygtuką padėtų žmonėms išsikviesti būtiną pagalbą – policiją, medikus ar ugniagesius.

Tokį jau pradėtą vykdyti eksperimentą Seimo Pirmininkui Artūrui Paulauskui trečiadienį pristatė policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius. Tikimasi, kad tokios pagalbos sistemos įrengimas padėtų išspręsti pagyvenusių žmonių saugumo vienkiemiuose užtikrinimo problemą.

„Duomenys apie namą, trumpiausią privažiavimo kelią būtų bendrojo pagalbos centro duomenų banke. Atėjus signalui jie iš karto matytų, koks tai žmogus, kaip prie jo privažiuoti ir iš karto informuotų policiją, kuri nedelsiant siųstų policijos ekipažą”, – sakė žurnalistams V. Grigaravičius.

Pasak jo, jau šiuo metu vyksta eksperimentas, po kurio bus apsispręsta, ar pasirinkti mobilųjį telefoną, ar stacionarią aparatūrą. „Kai pamatysime, kuri sistema efektyvesnė, skelbsime konkursą tokios paslaugos pirkimui ir mėginsime ją įgyvendinti. Sieksime, kad ypač kaimiškų vietovių žmonės būtų aprūpinti tokia įranga”, – sakė V. Grigaravičius.

Jo duomenimis, vienos priemonės kaina būtų apie 400 litų, tačiau skelbiant konkursą kaina galėtų būti mažesnė.

Seimo Pirmininkas A. Paulauskas mano, kad Vyriausybė galėtų skirti tam tikslui papildomai lėšų, kad žmonėms nereikėtų mokėti už šio įrenginio nuomą.

Policijos generalinio komisaro V. Grigaravičiaus teigimu, taip pat reikėtų pakoreguoti įstatymus, reglamentuojančius policijos rėmėjų veiklą ir išplėsti jų įgaliojimus. „Siūloma įteisinti, kad policijos rėmėjai galėtų tikrinti sukėlusias įtarimus transporto priemones, tikrinti asmenis ir esant reikalui sulaikyti juos ir nedalyvaujant policijos pareigūnams. Tačiau tokiu atveju policijos budėtojai turėtų žinoti , kad kažkokiame kaime tuo metu dirba policijos rėmėjai, jie turėtų gauti iš policijos instruktažą”, – sakė jis.

Seimo Pirmininkas priminė, kad jau anksčiau yra siūlęs suteikti policijos rėmėjams didesnius įgaliojimus, todėl jį džiugina toks teikiamas projektas.

V. Grigaravičius sakė žodžiu kreipęsis į Vidaus reikalų ministeriją (VRM), prašydamas inicijuoti Vidaus tarnybos statuto pakeitimą, kuris leistų policijos įstaigos vadovui esant reikalui pasikviesti į tarnybą policijos rezervo narius. Policijos generalinio komisaro nuomone, tai būtų aktualu per atostogų laikotarpį, tam tikrais atvejais padidėjus darbo krūviui.

V. Grigaravičiaus teigimu, kasmet nužudoma apie 300-400 žmonių, šias metais yra fiksuoti 293 nužudymai. Policijos generalinio komisaro duomenimis, sodybose, vienkiemiuose šias metais yra nužudyti 6 žmonės.
2005-10-19 16:27

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.