Euro įvedimas – techninis iššūkis įmonėms

Lietuvoje ruošiantis įvesti eurą, visos šalyje veikiančios bendrovės ir bankai priversti įsidiegti naują finansų valdymo įrangą, leidžiančią disponuoti naująja valiuta. Spėjama, kad šiuo metu naujas sistemas turi keli bankai, o šalies įmonės tuo dar nepasirūpino.

Turto valdymo ir saugos sprendimų srityje pirmaujančios UAB „Hansab” prekybos vadovo Nerijaus Žiko teigimu, informacijos, kaip bendrovėms ir bankams techniškai pasiruošti valiutos keitimui, labai trūksta, todėl pastaruoju metu pastebimas pasimetimas ir blaškymasis.

„Visi žino, jog apskaitos sistemų ir kitokios programinės įrangos keitimas yra neišvengiamas, tačiau sunkiai įsivaizduoja, kada ir kokiu principu tai gali būti įgyvendinta”, – sakė N. Žikas.

„Pavėlavusioms arba neteisingai tam pasiruošusioms bendrovėms padidėja rizika prarasti aptarnavimo efektyvumą ir dėl to sugadinti savo įvaizdį. Tuo tarpu jų klientams gresia prie kasų nusidrieksiančios eilės, primenančios sovietinius laikus”, – teigė „Hansab” generalinė direktorė Rūta Urva.

Jos manymu, turimų kompiuterinių sistemų tobulinimas, atnaujinimas arba keitimas naujomis bus didelis iššūkis įmonėms. „Investicijas į įrangą protingiausia planuoti iš anksto. Tuomet bus laiko susipažinti, apsvarstyti ir išsirinkti tinkamiausią rinkoje siūlomą produktą”, – teigė ji.

„Įmonės, nusprendusios investuoti į naujas informacines sistemas, įgys konkurencinį pranašumą”, – įsitikinęs N. Žikas.

Baiminamasi, jog likus pusmečiui iki euro įvedimo, bendrovės puls į paniką, nes skubiai reikės pakeisti daugybę finansų valdymo sistemos komponentų: banknotų ir monetų apdorojimo įrangą, euro detektavimo prietaisus, automatizuotas kasininkų darbo vietas, bankomatus ir daugelį kitų.

„Finansai ir finansinė informacija yra bet kurios bendrovės verslo ašis, todėl tinkama programinė įranga įvedus eurą yra būtina, siekiant išlaikyti bendrovių veiklos efektyvumą ir apsisaugoti nuo atsiskaitymo padirbtais banknotais”, – teigė N. Žikas.

Kai kurioms įmonėms, tokioms kaip prekybos centrai ar bankai, pereinamuoju laikotarpiu reikės programinės įrangos, galinčios vykdyti daugiavaliutines operacijas. Dalis įmonių nuo pasirinktos datos pradės disponuoti eurais ir nebevykdys finansinių operacijų litais.

„Abiem atvejais bendrovėms reikia išsiaiškinti, ar jų turima įranga gali būti modifikuojama, t.y. ar įmanoma ją pritaikyti atsiskaitymui eurais. Kai kuriais atvejais užtenka įsigyti atnaujintas turimos įrangos versijas”, – teigė N. Žikas.

Daugybė Lietuvos įmonių turi ir kasdien naudojasi įvairia kasos technika bei sistemomis, susijusiomis su finansine informacija. Tam, kad įvedus eurą finansinius duomenis būtų galima ir toliau tinkamai valdyti, įmonėse ir bankuose reikės kokybiškai įdiegti naują įrangą, pritaikytą darbui bendra valiuta.

„Hansab” prekybos vadovo teigimu, geriausia rinktis patikimų, Europoje gerą vardą užsitarnavusių kompanijų produktus, kurie užtikrins greitą ir sklandų įrangos funkcionavimą. Tuomet bus išvengta klientų eilių, nepatenkintų, ilgai neaptarnaujamų pirkėjų skundų, atsiskaitymo padirbtais eurais ir panašių problemų.

Spalio 20 dieną, ketvirtadienį, UAB „Hansab” iniciatyva organizuojamas nemokamas seminaras įmonėms ir bankams, kuriame vadovai bus supažindinti su euro įvedimo eiga, aptariama kitų šalių praktika įsivedant eurą, išryškinamos aktualiausios galimos problemos ir siūlomi prevencijos prieš jas būdai, technologiniai sprendimai.

Pranešimus seminare skaitys Lietuvos banko Pinigų ekspertizės skyriaus viršininkas Algimantas Sodeika ir Kasos departamento direktorius Liudas Jonikas. Taip pat seminare dalyvaus Suomijos centrinio banko atstovas, euro įvedimo Suomijoje darbo grupės narys, regiono vadovas Kenneth Sainio. Techninius sprendimus pateiks atstovai iš dviejų pasaulyje pripažintų gamintojų: Didžiosios Britanijos kompanijos „De La Rue” ir Švedijos įmonės „Scan Coin”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Euro įvedimas – techninis iššūkis įmonėms"

  1. Edvardas

    Euro įvedimas yra blogis ir baimė Lietuvai ,tai smukdo Lietuvos žmones į visiškią neviltį ,skurdą ,neapykanta ir nuosmukį.Mano nuomone turėtų pasilikti , kaip buvę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.