Prieš sąvartyną kovojantiems vėžaitiškiams prireikė tarpininkų

Vakar Klaipėdos apskrities viršininko administracijoje nagrinėtas Vėžaičių bendruomenės skundas dėl netenkinančios buitinių atliekų sąvartyno kaimynystės.

Skubiai išsiaiškinti situaciją apskrities administracijai pavedė Vyriausybės kancleris. Būtent į jį kreipėsi visuomeninė organizacija „Vėžaičių bendruomenė”, nerandanti kompromiso su Klaipėdos rajono savivaldybe. Apskrities valdžiai patikėtas tarpininko vaidmuo.

Apskrities viršininkė Virginija Lukošienė priekaištavo, kad bendruomenė pati nesusitvarko savo teritorijoje ir laukia trečiųjų asmenų įsikišimo. Vėžaitiškiai guodėsi nerandantys bendros kalbos su seniūnu.

Pasak V. Lukošienės, tik iš pirmojo žvilgsnio vėžaitiškių skundas neatrodo didelė problema. Iš tiesų jis stabdo rajono bendrojo plano tvirtinimą, o be to negalimas detalusis planavimas. Apskrities administracija dėl šios priežasties sulaukia nemažai skundų. Gyventojų netenkina, kad stabdomos gyvenamųjų namų statybos.

Legalus ar ne?

Vėžaičių bendruomenės pirmininkas Vidmantas Gedvilas sakė, kad gyventojai nori būti savo miestelio šeimininkais, o ne vadovautis primesta valia. Surinkta per 700 vėžaitiškių bei aplinkinių sklypų šeimininkų parašų, prieštaraujančių sąvartyno kaimynystei.

Gyventojus gąsdina pavojingų atliekų kompostavimas bei nenuspėjamos sąvartyno grėsmės. Bendruomenės pirmininkas teigė, kad beveik 10 metų šis sąvartynas eksploatuojamas neteisėtai, o žmonėms pateikiama nepilna informacija. Rajono taryba, pasak V. Gedvilo, vėžaitiškiams nepateikė jokios alternatyvos.

Gyventojai prašo sąvartynui rasti kitą vietą. Pasak V. Gedvilo, miesteliui pakanka ir taip orą teršiančios automagistralės Vilnius-Klaipėda.

Anot V. Lukošienės, leidimas eksploatuoti sąvartyną išduotas, tačiau Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Rolandas Aušra sakė, jog oficialiai Vėžaičių sąvartynas tvarkomas nelegaliai, nes nepaskirtas operatorius. Tad ir poveikio ištyrimas aplinkai, ko pageidavo vėžaitiškiai, nėra privalomas.

R. Aušros nuomone, sąvartyno įteisinimas būtų paspartintas jį pertvarkant. Dabar jis esą traktuojamas kaip prišiukšlinta teritorija, kurią realiai eksploatuoja miestelio seniūnas bei bendruomenė.

Kliuvo higienistams

Apskrities viršininkė priekaištavo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Klaipėdos rajono filialo vadovei Aušrai Syminienei, neva teigusiai, kad sąvartyno priežiūra – nes jos darbuotojų kompetencijoje. V. Lukošienės teigimu, filialo vadovė šia situacija galėjo pasidomėti vien iš žmoniškumo.

VSC Klaipėdos rajono filialo gydytoja higienistė Alma Mikulytė paaiškino, jog ruošiant Vėžaičių sąvartyno poveikio vertinimą aplinkai pritrūko informacijos apie ketinamas laikyti atliekas, aplinkines įmones ir pan.

Klaipėdos rajono savivaldybė atstovai bandė atmesti kaltinimus dėl informacijos stokos. Vietinio ūkio ir plėtros skyriaus vedėjas Vytautas Buivydas tikino, kad apie sąvartyno problemą ne kartą diskutuota, Kaune surengtas išvažiuojamasis posėdis, kuriame esą įsitikinta, kad sąvartyno kaimynystė yra nepavojinga.

Vakar V. Lukošienė Vėžaičių bendruomenės atstovams pažadėjo savo atsakymą dėl sąvartyno pateikti raštu.

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.