Prezidento pažadas netrukus Seimui pateikti kandidato į generalinius prokurorus pavardę socialdemokratus tenkina, tvirtina J. Olekas

Socialdemokratai supranta, kad Prezidentui Valdui Adamkui yra sunku rasti tinkamą kandidatą į generalinius prokurorus, todėl jie tikina pasirengę palaukti jo sprendimo, tikina parlamentaras Juozas Olekas. Jis taip pat atmetė gandus, esą socialdemokratai generaliniu prokuroru norėtų matyti laikinai šias pareigas einantį Vytautą Barkauską.

„Prezidentas žadėjo, kad artimiausiu metu pateiks kandidatūrą, ir esame pasirengę palaukti tą laiką, kurio Prezidentui reikia, kad išrinktų tinkamą kandidatą užimti šias sudėtingas pareigas, – po susitikimo su šalies vadovu pirmadienį žurnalistams sakė Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas J. Olekas. – Kaip žinote, nė vienas generalinis prokuroras savo kadencijos nėra baigęs, tai suprantu, kad Prezidentui nėra lengva tą žmogų surasti”.

Anot J. Oleko, V. Adamkus aiškiai atsakė, kad kelia pakankamai aukštus reikalavimus naujam pareigūnui ir paieška, jo žodžiais, gal šiek tiek užsitęsusi, bet tikimasi, kad artimiausiu metu tai bus išspręsta.

Be to, Prezidentas, jo teigimu, kaip vieną iš užsitęsusių paieškų priežasčių įvardijo ir faktą, kad ne visi, kuriems siūloma, yra pasiryžę užimti generalinio prokuroro pareigas dėl „pakankamai sudėtingo darbo tose pareigose”.

Paklaustas, ar socialdemokratams būtų priimtina dabar laikinai generalinio prokuroro pareigas einančio V. Barkausko kandidatūra, politikas tikino, jog jų frakcija žino, kad šis asmuo „susitvarko su dabartinėmis pareigomis”, bet jie jokių pavardžių Prezidentui nesiūlę. Tai esą Prezidento prerogatyva, todėl iki kandidatūros pateikimo Seimui jie asmenų tinkamumo eiti šias pareigas nesvarstę.

Politiko požiūriu, šalies vadovo teiginys „netrukus” socialdemokratus visiškai tenkina.

ELTA primena, jog šį mėnesį Prezidentas susitiko su Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo pirmininku Algimantu Valantinu, laikinuoju generaliniu prokuroru V. Barkausku ir Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėju Pranu Kuconiu ir Generalinės prokuratūros Valstybinio kaltinimo skyriaus vyriausiuoju prokuroru Raimondu Petrausku kaip galimais kandidatais į generalinius prokurorus. Nė vienas iš galimų kandidatų nepareiškė aiškaus noro tapti Generalinės prokuratūros vadovais.

Generalinės prokuratūros vadovo kėdė liko tuščia liepos pradžioje, kai ankstesnį generalinį prokurorą Antaną Klimavičių Seimas paskyrė Aukščiausiojo Teismo teisėju. Laikinai šios pareigos pavestos generalinio prokuroro pavaduotojui V. Barkauskui.

Pagal įstatymus generalinį prokurorą 7 metams skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu.
2005-10-17 16:24

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.