Nafta pabrango 1,7 proc., nes virš Meksikos įlankos regiono tvenkiasi nauja audra

Nafta pirmadienį pabrango daugiau nei 1 JAV doleriu, nes virš Karibų jūros formuojasi nauja audra, nejaukiai primenanti neseniai praūžusius uraganus „Katrina” ir „Rita”, suniokojusius daug naftos platformų Meksikos įlankos regione.

Kylanti įtampa Irane, ketvirtoje pagal dydį pasaulyje naftos tiekėjoje, taip pat paskatino kainos augimą, kai šalies pietryčių naftos mieste Ahvaze sprogo keturios bombos, dėl ko Teheranas apkaltino Didžiąją Britaniją.

Pirmadienį ankstyvosios elektroninės prekybos metu JAV naftos kaina pašoko 1,07 JAV dolerio už barelį, arba 1,7 procento, iki 63,70 JAV dolerio. Londone „Brent” rūšies nafta pabrango 1,02 JAV dolerio – iki 60, 50 JAV dolerio už barelį.

Anot JAV nacionalinio uraganų centro, „Tropinė depresija 24”, susiformavusi 200 mylių į pietvakarius nuo Jamaikos, gali per dieną sustiprėti ir pereiti į audrą, kuri iki šios savaitės pabaigos turėtų judėti Meksikos įlankos pietryčių kryptimi.

Tačiau Nacionalinis uraganų centras perspėjo, kad kryptinės srovės yra silpnos ir kad artimiausiomis dienomis galimas „permainingas judėjimas”.

„Dabar rinkoje jaučiama įtampa dėl galimos naujos audros, nes naftos atsargos yra ribotos, o gavybos ir perdirbimo pajėgumai dar visiškai neatstatyti po neseniai praūžusių uraganų”, – sakė „Mizuho Corporate Bank” Tokijuje atstovas Naohiras Nimura (Naohiro Niimura).

Ši audra gali tapti 21-ąja šiais metais – tai bus rekordinis skaičius nuo 1933-iųjų.

Penktadienio duomenimis, apie 67 proc. JAV naftos gavybos pajėgumų regione vis dar neveikė, nedirbo ir beveik 10 proc. šalies perdirbimo pajėgumų.

2005-10-17 08:21

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.