„Kam reikia mano kėdės – imkite”

Lietuvos futbolo rinktinę nuo eilinės nesėkmės išgelbėjo patys varžovai.

Įvarčius mušė tik belgai

Lietuvos futbolo rinktinė trečiadienį namie išstenėjusi lygiąsias užbaigė 2006 metų pasaulio futbolo čempionato Europos zonos 7-osios atrankos grupės varžybas.

Nors lietuviai paskutiniajame mače norėjo garsiai trinktelti durimis, tačiau meistriškumo ir sėkmės stoka lėmė, kad Lietuva sužaidė lygiosiomis 1:1 su Belgija ir grupės turnyrinėje lentelėje užėmė priešpaskutiniąją – penktąją – vietą.

Nepaisant mūsų šalies ekipos persvaros ir ne vienos puikios progos įvarčiams, menki sugebėjimai užbaigiant atakas neleido iškovoti pergalės. Be to, nuo pralaimėjimo lietuvius išgelbėjo tik varžovų atsitiktinai sau įmuštas įvartis.

Jau 7 min. progą pasižymėti turėjo Panevėžio „Ekrano” žaidėjas Mantas Savėnas, kuris visas rungtynes nedavė ramybės varžovams.

18 min. jis tiesiog privalėjo pelnyti įvartį, tačiau po varžovų klaidos vienas prieš vartininką iššokęs puolėjas smūgiavo šalia vartų.

Bausmė už neišnaudotą progą netruko ateiti. Jau kitoje belgų atakoje 19 min. į baudos aikštelę įsiveržęs Karelas Geraertsas dviejų gynėjų apsuptyje nesunkiai nuginklavo Lietuvos ekipos vartininką Žydrūną Karčemarską.

Įvartis kuriam laikui atšaldė lietuvių entuziazmą, tačiau jį atgaivino patys varžovai.

38 min. po kampinio iš kairiojo krašto Igoris Morinas laimėjo oro dvikovą, o belgų vartininkui į rankas nepavojingai skriejusį kamuolį staiga pabandė atmušti belgas Olivieris Deschachtas. Jis ir nukreipė galva kamuolį į savo vartus – 1:1.

Nors antrajame kėlinyje abi komandos turėjo dar po dvi realias galimybes išsiveržti į priekį, rezultatas nepakito.

Deja, ir vėl nebuvo apsieita be dar vieno šaukšto deguto – 84 min. už grubią pražangą prieš varžovą visiškai nepavojingoje situacijoje raudoną kortelę užsidirbo lietuvių kapitonas Deividas Šemberas.

Jis neišvengiamai turės praleisti 2008 metų Europos čempionato atrankos varžybų pirmąsias rungtynes kitų metų rudenį. Anksčiau tokią diskvalifikaciją yra užsidirbęs ir Edgaras Česnauskis.

Iš viso per dešimt atrankos rungtynių Lietuvos rinktinė sugebėjo iškovoti tik dvi pergales prieš nieko nelaimėjusį San Mariną, o aštuoniuose mačuose su kitais keturiais varžovais pelnyti vos trys įvarčiai ir nė vienos pergalės.

Kitose 7-osios grupės rungtynėse Serbija ir Juodkalnija namuose įveikė Bosniją ir Hercegoviną 1:0 ir užsitikrino kelialapį į finalinį turnyrą Vokietijoje, surinkusi 22 taškus.

Antrąją vietą grupėje užėmė 20 taškų pelniusi Ispanija, kuri svečiuose sutriuškino San Mariną 6:0 ir turės žaisti papildomas atrankos rungtynes.

Trenerio keisti neketina

Pasibaigusį pasaulio futbolo čempionato Europos zonos atrankos varžybų ciklą šalies futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius nebuvo linkęs vadinti sėkmingu.

„Ekstra žinioms” jis sakė, kad iš pradžių rinktinei sekėsi, tačiau po to fortūna nusisuko nuo lietuvių.

– Ar esate patenkintas galutine Lietuvos rinktinės vieta grupėje?

– Ką reiškia patenkintas? Žinoma, kad ne. Esu maksimalistas ir norėjau ekipą matyti planetos futbolo čempionate Vokietijoje. Kita vertus, mes ne tokie stiprūs kaip varžovai ir, norint gauti kelialapį į pirmenybes, mums reikėjo itin didelės sėkmės.

Iš pradžių mums sekėsi, tačiau lemiamu momentu mes vis dar tikėjome fortūna, tačiau ji jau buvo nusisukusi nuo Lietuvos rinktinės. Baigdamas atsakyti į šį klausimą, aš pasakysiu, kad vieta esu nepatenkintas, tačiau rinktinės žaidimui priekaištų neturiu.

– Bet ekipa užėmė tik penktąją vietą grupėje?

– Taip, tačiau atrankos varžybų pradžioje mes turėjome tik futbolininkus – apie komandą nebuvo nė kalbos. Dabar jau yra tikra ekipa, kuri kovoja, ir jau nebėra anksčiau buvusio „pitono ir zuikio” sindromo.

Prieš kelerius metus lietuviai išeidavo į aikštę su mintimis kuo greičiau iš jos išeiti, – žinojo, kad varžovas vis tiek laimės. Tad sulaukdavo, kai „pitonas” prarydavo juos ir be sąžinės graužaties po dvikovos išsiskirstydavo.

– Jeigu netenkina turnyre užimta vieta, gal reikėtų pagalvoti apie naują futbolo rinktinės strategą?

– Su Algimantu Liubinsku, prieš jam ateinant prie rinktinės vairo, šnekėjomės apie ketverių metų ciklo darbą. Komandai jis vadovavo per pasaulio futbolo čempionato atrankos varžybas ir jam liko dar dvejų metų darbas – 2008 metų Europos čempionato atrankos turnyras.

Federacija nesirengia atleisti iš rinktinės trenerio pareigų A.Liubinsko.

Nesilaiko už kėdės

„Ekstra žinios” be užuolankų paklausė Lietuvos futbolo rinktinės trenerio A.Liubinsko, ar šis nesirengia atsistatydinti po gana nesėkmingo ekipos pasirodymo atrankos varžybose.

„Jeigu reikia kam nors mano kėdės – tegul ima, – sakė ekipos strategas. – Aš nesilaikau dantimis įsikabinęs šio posto. Tačiau atsistatydinti tikrai nesiruošiu. Taigi mano atsakymas – ne”.

Anot A.Liubinsko, jis dar nori padirbėti su geriausiais Lietuvos futbolininkais ir pasiekti naujų aukštumų.

„Po šio atrankos turnyro matau perspektyvą. Sulipdėme komandą, kuri greitai gali pasiekti gerų rezultatų. Nesakau, kad Lietuvos rinktinė tikrai žais 2008 metų Europos futbolo čempionato finalinėje dalyje, tačiau su tokia rinktine jau galima drebinti Europą”, – sakė Lietuvos ekipos treneris.

Dešimt kelialapių

Trečiadienį Europos stadionuose pasibaigus 2006 metų pasaulio futbolo čempionato atrankos grupių varžyboms paaiškėjo dešimties kelialapių į Vokietiją savininkės bei šešios ekipos, kurioms dėl teisės žaisti planetos pirmenybėse dar teks pakovoti papildomose atkrintamosiose rungtynėse.

Teisę žaisti pasaulio čempionate iškovojo savo grupėse pirmąsias vietas užėmusios Olandijos, Ukrainos, Portugalijos, Prancūzijos, Italijos, Anglijos, Serbijos ir Juodkalnijos bei Kroatijos rinktinės ir dvi geriausios antrosios grupių komandos – Lenkija ir Švedija.

Septynios iš šių komandų jau buvo žinomos prieš trečiadienio mačus, o prancūzai, serbai ir švedai šią teisę iškovojo sėkmingai sužaidę paskutiniąsias dvikovas.

Savo grupėse antrąsias vietas užėmusios Čekijos, Turkijos, Slovakijos, Šveicarijos, Norvegijos ir Ispanijos rinktinės dėl trijų likusių Europai skirtų vietų susikaus lapkričio 12 ir 16 dienomis.

Už čempionato Vokietijoje borto liko ne viena pajėgi ekipa. Pirmojoje grupėje Rumunija nesulaukė čekų pralaimėjimo Suomijoje, Europos čempionei Graikijai antrojoje grupėje kelią į pirmenybes užkirto turkų ir danų pergalės.

Trečiojoje grupėje Rusija nepajėgė svečiuose įveikti slovakų ir dėl blogesnio įvarčių santykio užėmė tik trečiąją poziciją.

Nors Izraelis per visą atrankos ciklą nepatyrė nė vieno (!) pralaimėjimo, bet ketvirtojoje grupėje jį aplenkė irgi nepralaimėjusios šveicarų bei prancūzų ekipos.

Aiškūs 27 pirmenybių dalyviai

Po trečiadienį pasibaigusių Europos, Pietų Amerikos bei Vidurio ir Šiaurės Amerikos bei Karibų jūros baseino regiono zonų atrankos turnyrų jau aiškios 27 2006 metų pasaulio futbolo čempionato dalyvės iš 32.

Senajam žemynui be turnyro šeimininkų Vokietijos futbolininkų atstovaus Ukrainos, Olandijos, Lenkijos, Anglijos, Kroatijos, Italijos, Portugalijos, Prancūzijos, Švedijos bei Serbijos ir Juodkalnijos rinktinės.

Pietų Amerikoje kelialapius iškovojo Argentinos, Brazilijos, Ekvadoro ir Paragvajaus komandos, o Urugvajaus futbolininkai dėl vietos planetos pirmenybėse kovos su pajėgiausia Okeanijos ekipa Australija.

Afrikos žemyne vietas pasaulio čempionate užsitikrino Togas, Angola, Gana, Dramblio Kaulo Krantas ir Tunisas, o Azijoje – Japonija, Iranas, Pietų Korėja ir Saudo Arabija.

Penktoji Azijos komanda – Bahreinas dėl kelialapio į Vokietiją varžysis su ketvirtąją poziciją Karibų jūros baseino regiono zonos turnyre užėmusia Trinidado ir Tobago ekipa.

Į planetos pirmenybes iš Karibų jūros baseino regiono zonos vyks JAV, Meksikos ir Kosta Rikos rinktinės.

Trečiadienio planetos pirmenybių atrankos varžybų Europos zonos rungtynių rezultatai:

1 grupė

Olandija – Makedonija 0:0.

Suomija – Čekija 0:3 (0:1).

Andora – Armėnija 0:3 (0:1).

2 grupė

Kazachstanas – Danija 1:2 (0:0).

Graikija – Gruzija 1:0 (1:0).

Albanija – Turkija 0:1 (0:0).

3 grupė

Slovakija – Rusija 0:0.

Liuksemburgas – Estija 0:2 (0:1).

Portugalija – Latvija 3:0 (2:0).

4 grupė

Prancūzija – Kipras 4:0 (3:0).

Airija – Šveicarija 0:0.

5 grupė

Baltarusija – Norvegija 0:1 (0:0).

Slovėnija – Škotija 0:3 (0:1).

Italija – Moldova 2:1 (0:0).

6 grupė

Austrija – Šiaurės Airija 2:0 (1:0).

Anglija – Lenkija 2:1 (1:1).

Velsas – Azerbaidžanas 2:0 (1:0).

7 grupė

Lietuva – Belgija 1:1 (1:1).

San Marinas – Ispanija 0:6 (0:3).

Serbija ir Juodkalnija – Bosnija ir

Hercegovina 1:0 (1:0).

8 grupė

Vengrija – Kroatija 0:0.

Švedija – Islandija 3:1 (2:1).

Malta – Bulgarija 1:1 (0:0).
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.