Gripui oro uostas atviras

Iš lietuvių pamėgtos Turkijos baisusis virusas gali atkeliauti be kliūčių.

Atvežti gali bet kas

Mirtinai pavojingam paukščių gripui atviri visi keliai į Lietuvą.

Baisaus viruso židiniai jau aptikti Turkijoje, iš kur į Vilniaus tarptautinį oro uostą plūsta tūkstančiai keleivių, daugiausia – turistų.

Kas tikrina, ar keleiviai grįžta namo neužsikrėtę? Kas kontroliuoja, ar mirtino užkrato nėra jų bagaže?

Apie kokią nors sustiprintą pasienio veterinarinę kontrolę Vilniaus oro uoste vakar „Ekstra žinioms” nieko negalėjo pasakyti ir šios įstaigos atstovai.

Tuo tarpu Vokietijoje jau įdėmiai tikrinamas iš Turkijos atvykusių žmonių bagažas.

Niekas nieko netikrina

Poilsį Turkijoje lietuviams siūlančios turizmo bendrovės „Tez Tour” direktorius Martynas Laivys „Ekstra žinioms” patvirtino, kad joks keleivių kratymas oro uoste nevykdomas.

Formaliai ir iki paukščių gripo epidemijos maisto į Lietuvą iš Turkijos nebuvo galima atsivežti.

„Kad atidarytų krepšius ir tikrintų, ar vežasi maisto – taip tikrai nedarydavo. Aš pats asmeniškai keliavau, ir tokių atvejų nebuvo”, – sakė M.Laivys.

Jei draudimas galiojo, bet jo niekas nevykdė – kas pasikeitė dabar? Juk nei žmonių, nei pinigų tikrinimui niekas papildomai neskyrė.

Klientams nekvaršina galvų

„Tez Tour” vadovas kažkodėl įsitikinęs, kad dėl paukščių gripo panikuojama be pagrindo. Jo teigimu, nėra jokios grėsmės, kad į Lietuvą atkeliaus užkrėsta paukštiena: „Realiai iš Turkijos niekas maisto niekada nesiveža. Nėra iš ten ką vežti, kadangi Lietuvoje maisto kainos yra pakankamai žemos”.

Paklaustas, ar „Tez Tour” papildomai įspės savo klientus, kad šie nesugalvotų tyčia ar netyčia vežtis iš Turkijos pavojingų produktų, M.Laivys nukirto: „Šiaip tai nėra aktuali problema. Jei ta informacija yra suderinta su Turizmo departamentu, tada turistus mes, be abejo, informuojame”.

Viską žino, bet nieko neaptinka

Šią savaitę Europos Komisija dėl paukščių gripo protrūkio uždraudė bet kokį gyvų paukščių ir jų plunksnų importą iš Turkijos į Europos Sąjungos šalis.

Teoriškai Vilniaus oro uosto pasienio veterinarijos posto inspektoriai drauge su Muitinės pareigūnais turėtų tikrinti iš trečiųjų šalių, kuriose nustatyti paukščių gripo židiniai, atvykstančius krovinius bei keleivių bagažą.

Anot Valstybinės veterinarijos ir maisto tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriaus vedėjo Vaido Kiudulo, į Lietuvą šiais metais iš Turkijos nebuvo įvežta jokių gyvūninių produktų.

Iš kur tokie duomenys?

Pavojinga viruso atmaina

Dėl H5N1 paukščių gripo viruso atmainos Azijoje nuo 2003 metų mirė per 60 žmonių. Turkijoje aptiktas virusas priklauso tai pačiai labai pavojingai atmainai.

Virusas, nustatytas Rumunijoje, taip pat gali būti tos pačios atmainos, nors galutinių tyrimo rezultatų vis dar laukiama.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.