Nusivylę studentai ruošiasi išeiti į gatves

Nepatenkinti valstybės skiriama parama aukštajam mokslui, studentai protestuodami nusprendė išeiti įgatves. Rytoj, spalio 13 dieną organizuojamas Lietuvos studentų mitingas, kuriuo valstybė raginama skirti daugiau lėšų aukštajam mokslui. Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto studentai taip pat neliko neabejingi ir ruošiasi vykti palaikyti kolegų.

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos atstovų (LSAS) teigimu, šiais metais aukštajam mokslui buvo skirta vos 45 procentai lėšų, numatytų Lietuvos Respublikos Vyriausybės metodikoje. 2006 metais planuojama skirti tik 38 procentus aukštajam mokslui reikalingos sumos. Dėl šios priežasties, anot akciją organizuojančios LSAS, aštrėja protų nutekėjimo į užsienį problema, kompetentingi mokslo darbuotojai palieka aukštąsias mokyklas.

Studentai sieks, kad kiekvienam studentui pagal poreikį būtų suteikta gyvenamoji vieta bendrabutyje, gerinama dabartinė bendrabučių būklė ir užtikrinama naujų bendrabučių statyba. „Mes prašome to, ką valstybė iš tikrųjų skolinga”, – pabrėžė LSAS prezidentas Viačeslavas Palkevičius.

Šiemet prašoma skirti 75 procentus aukštajam mokslui reikalingos sumos, o iki 2010 metų pasiekti šimtaprocentinį finansavimą. LSAS neprašo lėšų, tiesiog prašo atsižvelgti ir pertvarkyti visą švietimo sistemą.

Siūlo pertvarkyti sistemą

—————————-

Mitingo organizatoriai taip pat ragina Vyriausybę patvirtinti planą, pagal kurį ne vėliau kaip iki 2010 m. visos aukštosios mokyklos turėtų perduoti bendrabučių, sveikatingumo, sporto ir kultūros centrų administravimą ne pelno siekiančioms organizacijoms.

LSAS mano, jog aukštosioms mokykloms taip pat turėtų būti suteikta teisė disponuoti turimu turtu. Valstybė taip pat raginama reformuoti paskolų sistemą. Siūloma įsteigti valstybinį studentų paskolų fondą, sudaromą iš privačių lėšų, kurios būtų laiduojamos valstybės. Tokiu atveju valstybė mokėtų palūkanas – jos esą sudarytų dešimt kartų mažesnę sumą nei dabar paskoloms mokama iš valstybės biudžeto, ir visi studentai galėtų gauti paskolas.

Dalyvauti ketina 5 tūkstančiai studentų

——————————————–

Rytojaus mitinge LSAS tikisi sulaukti iki 5000 protestuojančių studentų. Dalis jų atvyks iš kitų miestų – Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Telšių ir kitų.

Su aukštosiomis mokyklomis susitarta, jog paskaitos baigsis iki 12 valandos. LSAS žiniomis, prie mitingo ketina prisidėti ir dėstytojai. „Pagrindinis tikslas, dėl ko mes einame, yra mokslo finansavimo problema ir poreikis supažindinti daugumą studentų su esama padėtimi, pristatyti siūlomus sprendimo būdus. Su Vyriausybe apie tai jau kalbėta ir anksčiau, tačiau jokių sprendimo būdų mes nesulaukėme. Todėl mes, studentai, ir nusprendėme imtis drastiškų priemonių ir nieko nebelaukdami surengti viešą susitikimą su Lietuvos valdžia, neatsitiktinai pasirinkta ir data – spalio 13-oji”, – teigė projekto koordinatorė Natalija Gavrilova.

Vyks keturiais ekipažais

—————————

Protestuojantys mūsų miesto studentai į mitingą planuoja vykti keturiomis mašinomis, o ar kartu vyks dėstytojai, studentų atstovas nežinojo: „Žinau tik tiek, kad žada vykti trys ar keturios mašinos, mūsų gretos bus tik minimalios, nes mes lygiuojamės į Kauno technologijų universiteto studentus, todėl kad Kaunas yra mūsų centrinis universitetas, o mes tik jo padalinys”, – PB teigė miesto studentų atstovas.

Viešai kreipsis į valdžią

————————–

Dienotvarkėje numatomas studentų žygis nuo Vilniaus universiteto centrinių rūmų ir viešas į LR Prezidentą, Vyriausybę, Seimą kreipimasis, kurio metu tikimasi, kad šalies vadovai išgirs studentus „Mes tikimės, kad pagaliau valdžia išgirs tai, ką mes norime jiems pasakyti, ir tegul jie savo nuomonę pasako viešai didžiajai studentų grupei, o ne tik neoficialiuose susitikimuose, kur nuomonę girdėdavo mažuma”, – PB sakė projekto koordinatorė N.Gavrilova.

Prie parlamento planuojama ir tylos minutė aukštajam mokslui. Akciją prie LR Seimo rūmų baigs padėkos studentams koncertas su Lietuvos muzikos žvaigždėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.