Darželiai nesulaukia šildymo sezono pradžios

Dalis Klaipėdos ikimokyklinio ugdymo įstaigų dar prieš kelias savaites pradėjo šildyti savo patalpas.

Girulių sanatorinio lopšelio-darželio „Giliukas” direktorė Marytė Savickienė dienraščiui teigė, jog įstaigos grupės buvo pradėtos šildyti rugsėjo 20 dieną.

„Darželis įsikūręs miške, aplinkui – upeliai, šaltiniai. Patalpose buvo labai drėgna, o mūsų įstaigoje yra net keturios lopšelinukų grupės. Turėjome pasirūpinti vaikų sveikata”, – pasakojo direktorė.

M. Savickienė tvirtino, kad įjungus šildymą labai pagerėjo įstaigos mikroklimatas, vaikai nebeserga.

Spalio pradžioje šildymo sezoną pradėjo ir kitas Girulių darželis – „Gintarėlis”. Pasak jo direktorės Nijolės Grubliauskienės, šildymo sezonas darželyje kasmet prasideda šiek tiek anksčiau nei daugumoje uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

„Rudenį grupėse būna labai drėgna. Be to, iš miesto mes negauname karšto vandens. Turime savo katilinę, kuria šildome vandenį, dabar kartu – ir grupes”, – sakė ji.

Savo katiline naudojasi ir „Giliukas”. Kiti miesto darželiai šilumą gauna centralizuotai.

Praėjusią savaitę su prašymais leisti šildyti patalpas į Savivaldybę kreipėsi ir daugiau ikimokyklinių įstaigų vadovų. Pasak miesto Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Egidijaus Prižginto, šie prašymai įvertinti palankiai.

„Už patalpų šildymą ikimokyklinės įstaigos moka iš savo biudžetų. Tarybos sprendimu joms suteikta teisė anksčiau pradėti šildytis, jeigu tam turi pakankamai lėšų”, – sakė E. Prižgintas.

Ligoniai nešąla

Gydymo, ikimokyklinės įstaigos ir mokyklos šildymą gali įjungti iš šilumos tiekėjo gavusios pasiruošimo darbui rudenį ir žiemą pasą, ir jeigu neturi skolų.

Klaipėdos vaikų ligoninėje už šilumos ūkį atsakinga specialistė Bronislava Bogatkinienė teigė, jog šiemet Savivaldybės prašyti anksčiau pradėti šildymo sezoną jų įstaigai nėra reikalo.

„Pernai pradėjome šildyti palatas trimis dienomis anksčiau už oficialų sezoną. Tačiau šiais metais tikrai nešąlame – mūsų ligoninės pastatas mūrinis, sienos storos. Jeigu būtų šalta naujagimiams, bet kada galime įjungti šildytuvus”, – sakė ji.

Šildymo sezono kol kas nepradėjo ir kitos miesto ligoninės.

Daugiabučiai gali būti pradėti šildyti anksčiau, jei tam pritaria daugiau nei pusė namo butų savininkų. Paskelbus oficialų šildymo sezoną, palankų sprendimą dėl būstų šildymo lemia trečdalio butų savininkų sprendimas.

Sezonas prasidės vėliau

Praėjusiais metais oficialus šildymo sezonas prasidėjo spalio 12-ąją.

Oficiali šildymo sezono pradžia ir pabaiga nustatoma Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu. Šildymo sezonas paprastai prasideda, kai tris paras iš eilės vidutinė paros oro temperatūra neviršija 10 laipsnių pagal Celsijų.

Sinoptikai prognozuoja, kad uostamiestyje stipresnis atšalimas, kai vidutinė paros temperatūra neviršys 10 laipsnių šilumos, prasidės ateinantį šeštadienį. Tačiau tokia temperatūra laikysis tik 2-3 dienas, o po to vėl tikimasi atšilimo.

Laima Švedaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.