Jau yra gripuojančių klaipėdiečių

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras (VSC) pranešė, kad jau užfiksuoti pirmieji gripo atvejai.

VSC gydytoja Rūta Ščerbavičienė vakar „Vakarų ekspresą” informavo, kad, nepaisant šiltų orų, per praėjusią savaitę gripas buvo diagnozuotas trims klaipėdiečiams.

R. Ščerbavičienė akcentavo, jog šiuo metu yra labai daug sergančiųjų viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Spalio 3-9 dienomis užregistruota net 560 kataro atvejų. Dauguma sergančiųjų – vaikai.

Visuomenės sveikatos specialistės pastebėjimu, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, dabar yra gerokai daugiau sergančiųjų peršalimo ligomis.

Prognozuoja pandemiją

Pasaulinės sveikatos organizacija (PSO) informuoja, kad 2005-2006-ųjų sezoną vyraus A ir B gripo štamai. Pasak specialistų, dominuos greitai plintantys bei sunkias gripo formas sukeliantys A tipo virusai – „Kalifornija” ir „Naujoji Kaledonija”. Beje, pastarasis virusas vyravo ir praėjusį sezoną.

PSO perspėja apie galimą gripo pandemiją ir ragina skiepytis naujai sukurta 2005-2006 metų gripo vakcina.

Paskutinė globalinė gripo epidemija 1920 metais nusinešė net 20 mln. gyvybių, 1957-ųjų epidemija – apie milijoną. Paskutinis gripo protrūkis buvo užregistruotas 1968 m.

Klaipėdietė gydytoja epidemiologė Jadvyga Malukienė dienraščiui pasakojo, kad pasaulio mokslininkams virusologams nerimą kelią užsitęsęs intervalas tarp gripo pandemijų. Dėl to, sakė ji, dauguma žmonių, gimusių po 1957-ųjų, nėra atsparūs šį sezoną vyrausiančiai gripo A atmainai.

Gydytoja aiškino, kad gripo pandemijos kyla pasikeitus A tipo viruso antigenams – mat tada susiformuoja naujo potipio virusas, kuriam žmonės beveik neturi imuniteto.

Praėjusį sezoną uostamiestyje gripo epidemija buvo paskelbta kovo 8-ąją ir tęsėsi keletą savaičių.

Specialistai spėja, kad šį ligų sezoną gali paankstinti jau dabar fiksuojamas nemažas klaipėdiečių sergamumas katarais.

VSC duomenimis, iš viso per praėjusią epidemiją katarais susirgo 4 664 klaipėdiečiai, iš jų – 3 095 vaikai iki 18 metų. Gripo virusu užsikrėtė 1 445 suaugusieji ir 2 081 vaikas.

Dėl sunkios gripo eigos buvo hospitalizuota 30 suaugusiųjų ir 15 vaikų – stacionaraus gydymo prireikė ir kūdikiams. Pasak R. Ščerbavičienės, dauguma karščiuojančių suaugusiųjų į uostamiesčio ligonines buvo guldomi dėl gripo sukelto plaučių uždegimo.

Skiepai: už ir prieš

Tradicinės medicinos šalininkai ragina suskubti pasiskiepyti ne tik vyresniojo amžiaus žmones bei sergančiuosius lėtinėmis ligomis, bet ir vaikus. Anot jų, skiepai padeda išvengti ne tik sveikatai, bet ir gyvybei pavojingų gripo sukeltų komplikacijų – širdies raumens, ausų nervo ar plaučių uždegimo.

J. Malukienė primena, kad pasiskiepijus gali pakilti temperatūra, o dūrio vietoje atsirasti paraudimas. Tačiau, anot jos, dėl to neverta nerimauti – juo labiau atsisakyti skiepų.

„Nuo gripo galima skiepyti ir pusės metų kūdikius, taip pat nėščiąsias. Tiesa, pastaruoju metu besilaukiančios moterys rečiau skiepijasi – jos šią procedūrą dažniausiai atlieka dar iki pastojimo”, – kalbėjo gydytoja.

J. Malukienė akcentavo, kad dabar gaminama vakcina yra itin aukštos kokybės, tad ji esanti saugi tiek būsimoms mamoms, tiek kūdikiams.

Tačiau gydytojai homeopatai perspėja, kad ne tik vakcina, bet ir cheminiai vaistai organizme palieka pėdsaką. Alternatyvios medicinos šalininkai įsitikinę, jog gripas – ne ta infekcija, kuriai įveikti būtinas skiepas.

Homeopatai pacientus ragina imunitetą stiprinti natūraliomis priemonėmis, o susirgus gripu – laikytis lovos režimo.

Jūratė Mazajeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.