„Eurovizijos” nacionalinė atranka pirmiausia sijos mėgėjus

Praėjusią savaitę paskelbtos Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos” atrankos atnaujintos sąlygos ir prasidėjo paraiškų priėmimas. Dauguma potencialių atrankos dalyvių dar tik svarsto, ar veltis į kovą dėl atstovavimo šaliai prieštaringai vertinamame konkurse.

Paraiškas dalyvauti nacionalinėje „Eurovizijos” atrankoje Lietuvos radijas ir televizija priima nuo spalio 5-osios iki gruodžio 11 d.

Pirminis etapas

Šiais metais nuspręsta suskirstyti visus nacionalinės atrankos į „Euroviziją” dalyvius į dvi kategorijas. Šalies scenos vilkai, pateikę paraiškas dalyvauti atrankoje, iškart pateks į vieną iš dviejų pusfinalių, kurie vyks vasario 18 ir 25 d.

Lietuvos televizijos muzikos laidų prodiuseris Jonas Vilimas „Jaunimo lygai” sakė kol kas negalintis numatyti, kiek bus norinčiųjų dalyvauti nacionalinėje „Eurovizijos” atrankoje, tad ir pusfinalio dalyvių skaičius iš anksto nenustatomas.

Mėgėjams, kurie, kaip rodo patirtis, paprastai gausiai nori išmėginti savo jėgas „Eurovizijos” nacionaliniame etape, šįmet teks įveikti pirminę atranką. Juos vertins muzikos ekspertų ir prodiuserių komisija.

Komisijos palaiminimą gavę kandidatai pateks į vadinamąją „Eurovizijos studiją”, kuri bus tiesiogiai transliuojama laidos „Lietuvos dainų dešimtukas” metu šeštadieniais nuo sausio 7 iki vasario 11 d.

Dainuokime lietuviškai

Nacionalinę atranką vainikuos kovo 4 d. Kaune vyksiantis finalinis koncertas. Jame, kaip ir pusfinaliuose, už patikusius kandidatus telefonu balsuos žiūrovai. Siekiant objektyvumo, balsavimui bus skirta 30 minučių.

Atrankoje gali dalyvauti visi, kuriems 2006-ųjų sausio 7 d. bus sukakę 16 metų. Dainų autoriai gali būti bet kokios šalies atstovai, bet atlikti jas turi Lietuvos piliečiai arba nuolat Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai. Daina negali būti komerciškai išleista iki šių metų spalio 1 d.

Jos tekstas gali būti bet kokia Europos kalba. Be to, J. Vilimas paragino potencialius dalyvius teikti dainas lietuvių kalba. „Mūsų šalyje vyrauja nuomonė, kad „Eurovizijai” reikia būtinai angliškos dainos. Tačiau net per paskutinįjį konkursą matėme, jog nemažai dalyvių atliko dainas savo kalbomis ir pelnė nemažai simpatijų. Taigi nebijokime dainuoti lietuviškai”, – sakė pašnekovas.

Nori užsitikrinti

Švedijos prodiuseris Viljamas Batas, kuris du kartus prisidėjo rengiant Lietuvos atstovus „Eurovizijai” – Amberlaifą 2004-aisiais ir Laurą Čepukaitę su grupe „The Lovers” 2005-aisiais, dar neapsisprendė, ar ir šįkart padės kuriam nors Lietuvos atlikėjui rengtis konkursui.

Anot pašnekovo, šie darbai atima labai daug laiko, tad jų imtis jis pasiryžęs tik tuo atveju, jeigu būtų tikras dėl globojamo atlikėjo galimybių užimti aukštas pozicijas „Eurovizijoje”.

V. Batas „Jaunimo lygai” sakė palaikantis ryšius su lietuvaičiais muzikantais. Jam itin imponuoja grupė iš Klaipėdos, kurios pavadinimo nenorėjo atskleisti, ir dainininkė iš Alytaus. Prodiuseris ketina šią savaitę apsilankyti Lietuvoje ir susitikti su mergina.

Jis neatmeta galimybės, jog, įvertinęs dainininkės gabumus ir įgūdžius, ims rengti ją Lietuvos nacionalinei atrankai į „Euroviziją” – kaip vadybininkas ir prodiuseris, be tarpininkų Lietuvoje. Rengti visą grupę konkursui, vežtis muzikantų komandą į Švediją darytis įrašų ir pan., anot V. Bato, būtų per brangu, todėl jis svarstąs būtent solinės atlikėjos galimybes.

Amberlaifas nedalyvaus

Beje, V. Batas sakė prieš metus davęs Amberlaifo prodiuseriams broliams Bendžiams dar vieną švedų autorių dainą – „Tell It Tonight”, kuri, pašnekovo manymu, yra kur kas geresnė net už „In Your Eyes”, kurią klaipėdietis pristatė 2004-ųjų atrankoje, ir tikrai turi šansų pelnyti „Eurovizijos” žiūrovų simpatijas. Tačiau, anot V. Bato, prodiuserinės kompanijos „Cactus PRO” vadai Gintaras ir Mindaugas Bendžiai, išgirdę šią dainą, netryško entuziazmu.

M. Bendžius „Jaunimo lygai” sakė, kad „Tell It Tonight” netinka Amberlaifui ir nacionalinėje atrankoje jo neišvysime. „Jeigu jis ir dalyvautų „Eurovizijos” atrankoje, tai tik su savo paties kūriniu, – kalbėjo M. Bendžius. – O šiaip jau tiesiog nemanome, kad šis konkursas svarbus atlikėjui.”

Nesitaikys į formatą

Grupė „B’Avarija” jau penkis kartus mėgino jėgas nacionalinėse „Eurovizijos” atrankose. Tačiau ar klaipėdiečių trijulė ir šįsyk rengsis atrankai, kaip žadėjo po nesėkmingo paskutiniojo bandymo, kol kas neaišku.

„Nieko konkretaus negaliu pasakyti, – sakė grupės narys Juozas Liesis. – Tam reikia viso kolektyvo sprendimo, kol kas jo nesame priėmę.”

Klaipėdos grupės „Atika” lyderis Darius Žvirblis taip pat dar negalėjo pasakyti, ar šiais metais grupė siūlys savo dainą ir pasirodys atrankoje.

„Dar nenusprendėme. Tiesą sakant, nematau tikslo. Kad ir labai didelė toji reklamos galimybė, nelabai vilioja, jog visa tai pateikiama ne taip, kaip yra iš tikrųjų, iškart taikomasi ne padėti, o sudirbti. Ne itin malonu, jog dalyvavimas komentuojamas dažniausiai su išankstine neigiama nuostata atlikėjo požiūriu”, – kalbėjo muzikantas.

Per praėjusią nacionalinę atranką komisijos favoritais tapusi ir jos simpatijų prizą pelniusi grupė „Saulės kliošas” konkurse dalyvaus. „Tikrai taip, – patikino kolektyvo būgnininkas Laurynas Šarkinas. – Vasarą mes jau mąstėme ir apie tai, kokią dainą pateikti atrankai. Kaip ir anksčiau, tai bus mūsų stiliaus kūrinys, kuriuo netaikome į konkurso formatą.

Pergalės atrankoje nesitikime. Palyginti su populiariausiais atlikėjais, visiškai neturime šansų laimėti. Tačiau mes ir dalyvaujame konkurse ne tam, kad važiuotume į Atėnus. Niekada neslėpėme, jos mums tai – nemokama reklamos galimybė, ir mes ją išnaudosime.”

Kitose šalyse rengimasis „Eurovizijos” konkursui taip pat įpusėja

LATVIJOS nacionalinė televizija paraiškas dalyvauti atrankoje priima nuo rugsėjo 20-os iki lapkričio 22 d. Laukiama dainų bet kuria kalba, beje, ir sukurtų ar atliekamų bet kurios šalies pilietybę turinčių autorių ar atlikėjų. Latvijos atstovas konkurse paaiškės po dviejų pusfinalių ir finalo.

LENKIJA savo atstovą „Eurovizijoje” rinks specialaus konkurso „Piosenka dla Europy” metu, kuris greičiausiai vyks sausio 28 d. Finale, planuojama, susirungs penkiolika dainų. Renkant nugalėtoją, vienodai svarbūs bus tiek komisijos, tiek televizijos žiūrovų balsai.

ŠVEDIJOS nacionalinis transliuotojas SVT sulaukė net 3310 kūrinių, pretenduojančių atstovauti šaliai dainų konkurse. Iš jų turi būti atrinktos 28, kurių atlikėjai dalyvaus keturiuose nacionalinės atrankos „Melodifestivalen 2006” pusfinaliuose.

NORVEGIJOJE šįsyk taip pat rengiamas atviras dainų konkursas – skirtingai negu pernai, kai nacionalinis transliuotojas NRK tiesiog susikvietė dainų kūrėjus bei artistus bendradarbiauti. Dauguma iš 585 dainų, kurios šįmet pateiktos atrankai, yra sukurtos norvegų, bet taip pat sulaukta dainų iš Švedijos, Olandijos ir kt. šalių autorių. Bet kuriuo atveju NRK pasilieka sau teisę išrinkti dainininką arba grupę, kuri atliks kūrinį. Dainos rinkimai, pavadinti „Melodi Grand Prix 2006”, vyks kovą, šalį reprezentuosiantis kūrinys bus renkamas iš 10 ar 12 pretendentų.

Valerija Lebedeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.